Новини

З сирійського табору звільнили дев’ять українців. Вони повертаються на батьківщину

Автори:
Вікторія Мартинюк, Катерина Коваленко
Дата:

Із закритого табору для біженців у Сирії «Родж» звільнили дев’ять громадян України. Серед них дві жінки з Кременчука та Криму і семеро їхніх дітей. Вже сьогодні, 31 грудня, вони мають повернутися на батьківщину.

Про це повідомив журналіст Роман Бочкала у Facebook та підтвердили джерела «Бабеля» у Міністерстві закордонних справ.

За словами Бочкали, спецоперація зі звільнення українців була на контролі президента Володимира Зеленського.

«Вже сьогодні вони [звільнені українці] повинні бути в Україні. Якщо встигнемо пройти всі формальності і долетіти до опівночі. Борт з Києва вже чекає в столиці Іракського Курдистану. Набагато приємніше зустріти Новий рік у колі рідних, а не серед інших таких же нещасних жертв війни та обставин. У таборі, який гуманітарні організації називають одним з найжахливіших місць у світі», — написав Бочкала.

Журналіст Андрій Цаплієнко згодом теж повідомив про звільнення українців. За його словами, вони вже на території Іраку, де їх чекає український борт. Журналіст також зазначив, що торік знайшли майже 40 українців у страшних умовах табору.

Проте з сирійських таборів звільнили не всіх утримуваних українців. За інформацією «Бабеля», черкащанку Інну Добровольську та інших жінок із ще одного табору — «Аль-Холь» — поки не відпустили.

У «Родж» та «Аль-Холь» переважно утримують удів та дітей бойовиків, що воювали за «Ісламську державу» в Сирії та Іраку.

Інна Добровольська та її десятимісячний син на початку 2019 року здалися в полон курдам у табір «Аль-Холь». Її чоловік та донька загинули під час військової операції проти «Ісламської держави», і це був її єдиний шанс вижити. Серед полонених опинилися близько двох десятків українок із дітьми. Через важкі умови життя в таборі деякі з них вже померли, частину перевели до інших подібних таборів у Сирії.

Зараз в «Аль-Холь» залишається 17 українських жінок зі своїми 44 дітьми. Вони просять Україну повернути їх додому та запевняють, що не причетні до злочинів «Ісламської держави». МЗС пообіцяло їхнім родичам, що привезе їх в Україну до кінця року.