Новини

«Може відключити від інтернету цілу країну». Фахівці РНБО виявили новий тип DDoS-атак

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Unsplash / Kevin Ku

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки і оборони навесні зафіксував новий тип DDoS-атак.

Про це повідомляє пресслужба РНБО.

Спеціалісти виявили нову DDoS-атаку ще на початковій стадії. У червні одна з DDoS-атак нового типу стала найбільшою в історії, досягнувши значення майже 780 Гбіт/сек. Вона спричинила короткострокове (близько 30 хвилин) відключення 15% всього світового інтернету та низки магістральних провайдерів.

Як визначили фахівці НКЦК, джерелом атак цього типу є мережа скомпрометованих пристроїв «розумного дому» (IoT). При цьому в більшості випадків доступ до цих пристроїв здійснювався шляхом зламу стандартних паролів. Зловмисники отримували доступ до віддаленого керування, після чого атакували.

«Особливістю цих атак є спрямованість безпосередньо на інфраструктуру провайдерів. Відтак, у разі її вдалої реалізації функціонування всього національного сегменту мережі інтернет опиняється під загрозою», — зазначив заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк. За його словами, лише в Україні виявлено майже 10 тисяч пристроїв, які потенційно можуть використовуватися для здійснення такої DDoS-атаки.

Демедюк пояснив, що такої кількості цілком достатньо, щоб відключити від мережі на час атаки майже всю країну. При цьому ситуація ускладнюється відсутністю засобів швидкої протидії без втрати частини важливих сервісів, включно з передачею відеоконтенту, інтернет-телефонії та інших.