Новини

В Україні засудили іноземців, які переправляли найманців «Ісламської держави» до Іраку та Сирії

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

NurPhoto via Getty Images

Двох іноземців, які переправляли через Україну найманців для «Ісламської держави» (ІД) до Сирії та Іраку, засудили до 10 років ув’язнення.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Досудовое слідство встановило, що у 2013—2015 роках уродженці однієї із закакавказьких країн «приймали» найманців з республік Північного Кавказу РФ, країн Закавказзя та Центральної Азії, а потім направляли їх до Сирії та Іраку для участі в бойових діях «Ісламської держави». Найманців забезпечували фінансами, житлом і документами для виїзду.

Оперативники зʼясували, що зловмисники координували свої дії з керівниками «Ісламської держави» у Туреччині та Сирії, регулярно одержували від них фінансову та іншу допомогу. Співробітники СБУ також встановили, що у жовтні 2013 року засуджені фінансово підтримали одного з бойовиків, коли той займався підготовкою терористичного акту на території однієї з країн Центральної Азії.

У засуджених вилучили символіку ІД, гранати, вибухові речовини, електродетонатори, короткоствольну вогнепальну зброю та боєприпаси, а також обладнання і заготовки для підробки документів. Іноземців визнали винними у декількох правопорушеннях, зокрема за статтями про створення, участь або керування терористичною групою і фінансування тероризму.