Новини

Путін хоче залучити до голосування за обнулення його термінів жителів окупованих територій Донбасу та Криму. Україна та ЄС стурбовані

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Пресслужба президента російської федерації

Росія хоче залучити до голосування за поправки до Конституції Росії про обнулення термінів Володимира Путіна власників незаконно виданих російських паспортів на територіях окупованих Донбасу та Криму. У МЗС Україна та ЄС вже відреагували.

Про це йдеться у статті німецького видання Bild.

«200 тисяч українців раптом отримали право голосу на конституційному голосуванні з використанням незаконних російських паспортів […] Путін зараз використовує крайні методи, щоб забезпечити собі додаткові голоси для майбутнього голосування», — зазначають у статті.

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що голосування мешканців окупованих територій Донбасу з російськими паспортами є незаконним.

«Рішення про масову видачу російських паспортів громадянам України на окупованих територіях Донбасу становить грубе втручання у внутрішні справи та є продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу», — відзначили у заяві МЗС.

У відомстві наголосили, що залучення до участі у російському референдумі власників незаконно виданих паспортів громадянина РФ у Криму та на Донбасі спотворює і ставить під сумнів результат голосування.

«Незаконним як з точки зору українського законодавства, так і міжнародного права, стане проведення голосування і на території тимчасово окупованого Криму, так як і всі попередні так звані вибори, проведені окупаційною владою на території півострова», — йдеться у заяві МЗС.

У Євросоюзі наголосили, що наміри Росії забезпечити голосування мешканців окупованих Донбасу та Криму є черговим порушенням духу Мінських домовленостей та суверенітету України. Відповідну заяву оприлюднили під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє «Укрінформ».

«Нещодавнє запрошення Росією власників незаконних російських паспортів узяти участь у майбутньому конституційному референдумі в Росії є ще одним порушенням духу Мінських домовленостей та суверенітету України», — наголосили у ЄС.