Новини

Нардепи оскаржили в Конституційному суді право президента призначати голову ДБР

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Гонтар Володимир / УНІАН

58 депутатів Верховної Ради оскаржили в Конституційному суді положення закону про Державне бюро розслідувань, які стосуються призначення очільника відомства.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Нардепи вважають, що положення закону, які наділяють президента повноваженнями звільняти та призначати голову ДБР, суперечать Конституції. Також вони незадоволені тим, що президент може визначати організаційну структуру бюро, призначати трьох осіб до складу конкурсної комісії, затверджувати положення про раду громадського контролю і порядок його формування за поданням директора бюро.

«Обсяг і межі повноважень президента України визначає виключно Конституція, і вони не можуть бути розширені законом або іншими нормативними актами», — йдеться у зверненні.

На думку авторів подання, закон про ДБР наділяє президента повноваженнями, які належать до сфери компетенції Кабінету міністрів. «Опосередковане підпорядкування ДБР президенту України створює загрозу незалежності правоохоронного органу і призводить до концентрації додаткової влади у виконавчій владі», — йдеться в поданні.