Новини

Видання Foreign Policy назвало 10 конфліктів, за якими потрібно стежити в 2020 році. Серед них війна в Україні

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Минобороны

Американське видання Foreign Policy опублікувало добірку 10 головних конфліктів світу, за якими необхідно стежити в 2020 році. У цей список потрапила і війна на сході України.

Видання зазначає, що нинішній президент Володимир Зеленський надав нову енергію зусиллям із припинення шестирічного конфлікту на сході країни. Зокрема, згадуються такі дії як розведення військ, обмін полоненими та узгодження формули Штайнмаєра.

«Якщо все піде за планом, наступна зустріч у Франції, призначена на весну, повинна розглянути інші компоненти Мінської угоди, включаючи амністію, подальше виведення військ і шлях до реінтеграції районів, утримуваних сепаратистами, в Україну», — пише видання.

Тим не менше, на думку Foreign Policy, плани щодо припинення вогню та розведення військ можуть провалитись, а бойові дії загостритися. І навіть якщо ці плани втіляться в життя, Зеленському все ще потрібно, щоб Москва пішла на компроміс. Видання нагадує, що хоча Кремль і більше схильний до угод із Зеленським, ніж із його попередником, основні позиції РФ залишаються незмінними: Росія заперечує, що є стороною конфлікту, який вона ініціювала, брала участь і фінансувала.

«Мир принесе очевидні дивіденди для України та користь для Росії: він може принести полегшення санкцій і зняти тягар фінансової та військової підтримки у районах, утримуваних сепаратистами. Від своїх західних союзників Зеленському потрібна вся можлива допомога», — йдеться в статті.

Крім України, у статті згадано ще девʼять важливих світових конфліктів: