Новини

Адвокат чоловіка Скороход: Алякіна затримали вдруге, це незаконно

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Facebook / Anya Skorohod

Авдокат цивільного чоловіка нардепа Ганни Скороход («Слуга народу») Олексія Алякіна вважає його затримання незаконним, повідомляє «Українська правда».

«О 10 годині ранку на розі вулиць Пилипа Орлика та Інститутської [Алякін] затриманий співробітниками департаменту кримінального розшуку Національної поліції. Він оголошений у розшук, був затриманий рік тому, тимчасове затримання вже минуло, він, скажімо так, пройшов через усі процедури, і зараз йде процедура екстрадиційної перевірки», — розповів адвокат Сергій Тарасюк.

При цьому адвокат пояснив, що затримання Алякіна є незаконним, оскільки процедура повторного затримання в Україні не передбачена. «Підстави для затримання — ті ж, що були рік тому. Тому це фактично ще одна екстрадиційна перевірка Генеральної прокуратури», — пояснив.

Хто такий Алякін?

Олексій Алякін народився в Ташкенті. Його мати була заступником голови головного управління Центрального банку Росії в Москві, а брат — заступником голови правління Россільгоспбанку. Алякін — колишній власник банку «Пушкіно», а в Україні він володіє будівельною компанією «Прогрес Буд». Постановою Тверського районного суду Москви в березні 2016 року він був заочно арештований за звинуваченням у шахрайстві. Крім того, у серпні 2018 року суд в Московській області засудив до трьох та чотирьох років вʼязниці спільників Алякіна за розкрадання 600 млн рублів з банку «Пушкіно».

До чого тут Україна?

У 2013 році Алякін набув українське громадянство. Але 30 липня Державна міграційна служба скасувала це рішення. У звʼязку із запитом правоохоронних органів Росії 9 серпня Алякіна затримали працівники Служби безпеки України на 79-му кілометрі автодороги «Київ — Одеса». На підставі того, що він громадянин Росії, ГПУ просила суд його заарештувати.

Захист бізнесмена прохав відпустити його під домашній арешт, заявляючи, що Алякіну потрібне лікування, він перебуває в цивільному шлюбі та є єдиним годувальником, а також підтримує Україну в збройному конфлікті на Донбасі. Зокрема, адвокати стверджують, що бізнесмен служив у добровольчих батальйонах, а також забезпечував учасників АТО роботою й житлом. Через це, на думку захисту, Алякіна можуть переслідувати в РФ з політичних причин.