Новини

Баканов: Голова СБУ має отримувати зарплату рівня голови Верховного суду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Адміністрація Президента України

Глава СБУ Іван Баканов повідомив, що законопроєкт про реформу відомства буде розсекречений після того, як президент Володимир Зеленський внесе його до парламенту. Про це він розповів в інтерв’ю виданню «Главком».

Баканов уточнив, що редакція закону, яку розмістили в інтернеті, не відповідає тій версії, яка була подана в Офіс президента. Він також назвав декілька головних тез законопроєкту, який, наприклад, передбачає «демілітарізацію СБУ».

«Є дискусійні моменти. Наприклад, демілітаризація, адже сьогодні країна перебуває у стані війни. Інше – це суттєве скорочення працівників Служби безпеки – за 5—7 років з нинішніх 27 до 15 тисяч осіб», — зазначив Баканов.

Реформою СБУ пропонується скасувати військові звання для працівників служби, що потягне за собою втрату пільг. Натомість, розповідає Баканов, будуть спеціальні звання. Також новим законом передбачили і новий рівень заробітної плати.

«У нас і так сьогодні найменша зарплата серед усіх представників блоку Національної безпеки і оборони. А так вона стане ще меншою», — пояснив глава відомства.

Він заявив, що заробітну плату працівників СБУ хочуть прирівняти до рівня зарплат суддів Верховного суду: «Наприклад, чому голова Служби безпеки України має отримувати коштів менше, ніж голова Верховного суду України?». Зараз зарплата голови ВС становить 328,9 тис. грн.