Новини

Розвідка: Росія на навчаннях «Кавказ-2020» буде відпрацьовувати бойові дії проти України

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Міністерство оборони Російської Федерації

Росія підтримує високий рівень загрози відновлення широкомасштабних бойових дій проти України за рахунок нарощування військ біля спільних кордонів. Також існує ризик втягування України у ширше протистояння між світовими державами. Про це повідомив у інтерв’ю Укрінформу заступник директора Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

«Одна з основних загроз — це загроза територіальній цілісності України, можливість відновлення широкомасштабних бойових дій і навіть широкомасштабної збройної агресії проти нашої держави. Вона залишається, і РФ підтримує високий рівень цієї загрози за рахунок нарощування угруповань своїх військ», — розповів представник розвідки.

За його словами, Росія завершує формувати три мотострілецькі дивізії біля українського кордону, а також армію у Південному військовму окрузі зі штабом у Ростові-на-Дону. Це угруповання «безпосередньо діятиме на нашому напрямку». Згідно з планами Росії, формування угруповань завершиться до початку 2020 року.

«Саме наступного року плануються навчання «Кавказ-2020», де плани із застосування нових формувань проти нашої держави вже будуть практично відпрацьовані на полігонах, у навчальних центрах Південного військового округу, зокрема й на території Криму», — переконаний Скібіцький.

Українська розвідка вважає, що в окупованому Криму вже створено потужне угруповання, що дозволяє Росії вести бойові дії в усьому регіоні Чорного моря. У його складі — надводний і підводний флот, сухопутні війська та засоби протиповітряної оборони, здатні досягти «майже Києва».

«Крім того, нарощуються берегові ракетні комплекси, що дозволить знищувати надводні цілі майже в усій акваторії Чорного моря. Не виключається розміщення й інших видів озброєння, зокрема ядерної зброї, на території окупованого Криму», — переконаний співрозмовник видання.

Також у розвідці вважають, що існує варіант втягування України в протистояння між світовими державами на тлі напруженості між США та НАТО з однієї сторони і Росією з іншої.

«Україна стала «сірою зоною» для Росії. Саме тому РФ нарощує угруповання біля наших кордонів. І ми проаналізували, чи може Україна бути втягнута в цей конфлікт. До речі, він може виникнути також у країнах Балтії. І ми знаємо, наскільки активно Росія працює там, використовуючи гібридні методи», — підкреслює Скібіцький.