Новини

Заступник глави АП Рябошапка: Богдан не потрапляє під закон про люстрацію. А як насправді?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Адміністрація Президента України

Заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що глава АП Андрій Богдан не підпадає під закон «Про очищення влади», оскільки, за його словами, люстрація не поширюється на посади в Адміністрації.

«Адміністрація президента не є органом державної влади, в Адміністрації немає жодних владних повноважень, тому закон про люстрацію не поширюється на будь-які посади в АП, крім тих, які є в апараті. Очевидно, що глава адміністрації, заступники голови не мають посад в апараті, не є державними службовцями і вони не мають жодних владних повноважень», — сказав він у кулуарах Ради.

Сам Богдан раніше в коментарі theБабелю заявив, що потрапив під закон про люстрацію і не бажає його обходити. Єдина лазівка, за його словами, — отримати свідоцтво учасника бойових дій. Категорія держслужбовців з таким документом не потрапляє під дію цього закону. Богдан каже, що обійти його й оформити таке посвідчення при бажанні він міг без проблем, тому що не раз бував в АТО у відрядженні. Але робити цього він не буде, тому що у військових діях участі не брав і «морального права на це не має».

Проте екс-глава люстраційної комісії Міністерства юстиції і співавтор закону Тетяна Козаченко переконана, що перед призначенням Богдана на посаду глави АП він мав пройти люстраційну перевірку. А президенту Володимиру Зеленському повинні були офіційно повідомити, що Богдан не може займати цю посаду. Козаченко зазначила, що призначили Богдана з порушеннями, і вона готова оскаржувати указ Зеленського про це призначення в суді.

Як насправді?

Згідно з законом «Про очищення влади», на посаду глави АП не може бути призначена людина, яка потрапляє під люстрацію. А посади, які раніше обіймав Богдан [уповноважений Кабміну у сфері боротьби з корупцією та заступник міністра Кабінету міністрів — Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики], входять до переліку тих, щодо яких застосовується закон про люстрацію.

Закон є спеціальним, а тому має пріоритет над законом про держслужбу, на який посилаються в оточенні Зеленського. Отже не має значення, чи є посада глави АП державною службою.

Імені Андрія Богдана не було в Реєстрі люстрованих осіб на сайті Мінʼюсту, оскільки на момент створення переліку він вже не працював на держслужбі, а також не подавався на посади в органах державної влади.