Новини

Чеське видання вибачилось за статтю про «єврея на чолі українських фашистів», однак змінило лише заголовок

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Горлушко Вальдемар / УНІАН

Чеське видання Český rozhlas вибачилося за статтю про Володимира Зеленського під назвою «Єврей на чолі українських фашистів» авторства Яна Фінгерланда та змінило назву, але не текст. Про це написав прес-центр посольства України в Чеській Республіці у Facebook.

«Відділ новин у відповідь на наш лист змінив повністю неприйнятний заголовок статті та вибачився», — зазначається в заяві прес-служби посольства.

В опублікованому листі чеського видання шеф-редактор Český rozhlas вибачився і зазначив, що вважає заголовок невдалим.

Заголовок «Єврей на чолі українських фашистів» змінено на «Єврей на чолі України».

Зміст публікації керівництво видання вважає «фактично правильним», тому «не бачить причин для видалення тексту з сайту чи запису з аудіоархіву».

«Автор коментаря сподівався, що всі слухачі і читачі зрозуміють іронію, і перш за все, що вони прочитають весь текст, щоб зрозуміти контекст», — зазначив у листі шеф-редактор видання Петр Шебата.

Про що йдеться у статті?

У ефірі чеської радіостанції Český Rozhlas Plus оглядач Ян Фінгерленд назвав Володимира Зеленського «клоуном». Після чого 23 квітня на їхньому сайті опублікували текстову версію цього радіо-ефіру із заголовком «Єврей на чолі українських фашистів».

«У дусі переможця можна пожартувати, що українці обрали відчайдушного єврейського клоуна просто тому, що спробували все інше і безуспішно», — йдеться в статті.

Загалом більша частина матеріалу присвячена єврейському корінню Зеленського, а також його ймовірним звʼязкам з олігархом Ігорем Коломойським. Зокрема, автор статті акцентує увагу на родині артиста.

«У самого Зеленського єврейські батьки, але він не благочестивий і одружений на українській дівчині», — пише Ян Фінгерланд.