Новини

«Крим — це територія України». НАТО закликає Росію повернути півострів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

НАТО закликає Росію повернути Крим Україні. Про це йдеться в заяві Північноатлантичної Ради, зробленій до пʼятої річниці анексії півострова.

«Це порушення суверенітету і територіальної цілісності України є серйозним порушенням міжнародного права і серйозним викликом для євроатлантичної безпеки. Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ми не визнаємо. Ми закликаємо Росію повернути Крим Україні. Ми підтверджуємо нашу повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Крим — це територія України», — йдеться в прес-релізі.

У НАТО наголошують, що глибоко стурбовані порушеннями прав людини у Криму, переслідуванням українців, кримських татар та представників інших місцевих громад.

«Незважаючи на постанову Міжнародного суду, орган самоврядування кримських татар Меджліс піддається переслідуванням і заборонений на своїй батьківщині», — зазначили в альянсі.

НАТО закликає Росію звільнити українських політвʼязнів, а також надати міжнародним моніторинговим організаціям доступ на півострів.

«Будь-які спроби легітимізувати або нормувати незаконну і протиправну анексію Криму повинні припинитися, зокрема автоматичне введення російського громадянства, насильницьке переміщення населення, призов до армії Російської Федерації та незаконне проведення російських виборчих кампаній», — підкреслюється в заяві.