Новини

Конституційний суд оприлюднив рішення щодо скасування статті КК про незаконне збагачення

Дата:

Конституційний суд України / Facebook

Конституційний суд оприлюднив рішення за поданням 59 народних депутатів, які просили визнати неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

В рішенні КС ідеться, що законодавче формулювання складу такого злочину як незаконне збагачення не може покладати на особу обов’язок підтверджувати доказами законність підстав набуття нею у власність активів, тобто доводити свою невинуватість. Також неконституційним визнано право сторони обвинувачення вимагати від особи підтвердження доказами законності підстав набуття нею у власність активів

«Конституційний Суд України дійшов висновку, що стаття 3682 Кодексу не відповідає вимогам чіткості, точності й однозначності, а тому суперечить юридичній визначеності як складовій принципу верховенства права, закріпленого у статті 8 Конституції України», — йдеться в рішенні суду.

На думку КС, стаття 368-2 Кодексу не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості та з конституційним приписом щодо неприпустимості притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення.

В КС підкреслили, що боротьба з корупцією не може порушувати базові права людини. «Вимога «раціонального пояснення» невідповідності між вартістю активів, набутих у власність особою, та задекларованими доходами може бути встановлена законом як вимога підтвердження доброчесності. Проте така вимога не може встановлюватися законом як обов’язок особи доводити свою невинуватість», — йдеться в документі.

Таким чином, стаття 368-2 Кодексу, визнана неконституційною, втрачає чинність із дня ухвалення Конституційним судом цього рішення.