Новини

СБУ: В Україні готувались провокації проти Об’єднавчого собору. Їх мав координувати намісник Києво-Печерської лаври

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Соколовська Інна / УНІАН

Служба безпеки України задокументувала наміри організувати в Києві та інших регіонах провокації напередодні та під час проведення Обʼєднавчого собору, повідомив на брифінгу заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

«Службою безпеки України задокументовані наміри організувати в місті Києві та інших регіонах нашої держави провокації напередодні та під час проведення Об’єднавчого собору та створення Української помісної православної церкви. В листопаді поточного року до мешканця міста Києва звернулась особа на ім’я Юрій, яка відрекомендувалась активістом антимайдану, який наразі переховується в місті Москва, з пропозицією організувати в Києві акції протесту», — повідомив Кононенко.

За даними СБУ, чоловіка запросили до Мінська 26 листопада на переговори, але згодом зустріч перенесли до Москви. У столиці Росії йому запропонували провести на території Києво-Печерської лаври акції протесту проти отримання Україною Томосу і створення єдиної церкви.

За це мешканцю Києва заплатили $5 тисяч готівкою. Він мав придбати телефон та «встановити контакт з одним із священнослужителів», який мав координувати діяльність.

«У подальшому було встановлено, що вказаною особою фактично є намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло», — сказав заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Акції протесту мали відбутися 13 і 14 грудня під час проведення релігійної служби.