Новини

Французів обурило відео з поліцейськими, які ставили на коліна школярів у передмісті Парижа

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Twitter / Ahmad Dagher

У передмісті Парижа студенти влаштували демонстрацію, яка закінчилася сутичками з поліцією та понад 140 арештами, пише українська служба ВВС.

Студенти школи у місті Мант-ла-Жолі на захід від Парижа були обурені планами реформувати систему іспитів, які, за їхніми словами, обмежать можливості та породять нерівність. Під час арештів поліція змушувала підлітків ставати на коліна і тримати руки за головою.

Поліція заявила, що підозрює заарештованих учнів в участі в «озброєному зібранні». Там додали, що зупинили ситуацію, яка «виходить з-під контролю».

Фредеріка Роле з французького освітнього союзу SNES-FSU заявила, що для неї кадри виявилися «нестерпними», а голова Oxfam France Сіціл Дюфло додала, що для неї кадри зі школи Мант-ла-Джолі були «просто неприпустимими», пишуть французькі ЗМІ. У деяких містах Франції відбулися акції солідарності зі школярами з Мант-ла-Жолі.

Школярі в усій країні обурені планами президента Емманюеля Макрона змінити випускні екзамени, відомі під назвою «бакалаврат» і необхідні для вступу в університет, так само, як і платформу для вступу в університети під назвою Parcoursup.

Як пише ВВС, десятки шкіл цього тижня були заблоковані в усій Франції (включно з такими містами як Марсель, Нант та Париж) через акції «жовтих жилетів».