Новини

«Безголовий курячий монстр». У Тихому океані вперше зняли на камеру глибоководний огірок

Автор:
Олександр Нечай
Дата:

National Oceanic and Atmospheric Administration

Глибоководного огірка, відомого як «безголовий курячий монстр», уперше вдалося зняти камерою за спеціальною технологією, розробленою австралійськими дослідниками, повідомляє The Guardian.

Істоту зняли в східній Антарктиді, і це стало першим випадком, коли там помітили цей вид голотурії (морського огірка).

«Деякі кадри, які ми отримуємо з камер, перехоплюють подих — у тому числі краєвиди, яких ми ніколи не бачили в цій частині світу», — сказав керівник програми Австралійського антарктичного відділу доктор Дірк Велсфорд. Науковий підрозділ виклав відео у своєму Twitter. До цього появу глибоководного огірка, він же Enypniastes Eximia, фіксували тільки Мексиканській затоці.

Дані, зібрані з камер, представлені на щорічній сесії Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики, яка розпочнеться в Хобарті 22 жовтня. Комісар Австралії з цієї зустрічі Джилліан Слокум наполягатиме на створенні нової підохоронної території в східній частині Антарктики.

«Південний океан є домом для неймовірного розмаїття морського життя, у тому числі комерційно затребуваних видів, вилов яких необхідно ретельно контролювати для майбутніх поколінь», — зазначив комісар.

Наприкінці вересня новозеландець Кайл Муліндер потрапив у кумедну ситуацію під час плавання каяком уздовж східного узбережжя Кайкоура (місто на східному узбережжі Південного острова Нової Зеландії). Чоловік отримав в обличчя восьминогом, якого запустив у нього тюлень, пропливаючи неподалік від човна.