Новини

У німецькому Хемніці радикали проводять масштабні акції проти мігрантів. Десятеро затримані за зіги

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Getty Images

Влада Німеччини почала судовий розгляд проти 10 осіб за використання нацистських гасл та привітань під час проведення екстремістських акцій протесту в східнонімецькому місті Хемніц. Про це повідомила поліція в Twitter.

За даними влади, в акції брали участь близько 5000 праворадикальних екстремістів з усієї країни, ще 1000 радикалів лівого спрямування зібралися біля памʼятника Карлу Марксу і пройшли через центр Хемніца, пишуть німецькі ЗМІ. Акція крайніх правих радикалів була ініційована групою Pro Chemnitz. Приводом стало вбивство 35-річного громадянина Німеччини у вихідні. По цій справі вже затримано двоє — громадяни Сирії та Іраку.

Акції «правих» і «лівих» радикалів у німецькому місті Хемніц почалися ще в неділю, пише Die Zeit. У понеділок молоді люди в масках, капюшонах і хустках, що закривали обличчя, скандували нацистські гасла і зігували. Пізніше вони почали закидати поліцію і опонентів петардами, камінням, пляшками та іншими предметами. Поліцейським у відповідь довелося застосувати водомети.

zeit.de

У протестах, в яких взяли участь відомі неонацисти і регіональні екстремістські праві лідери, постраждали близько двох десятків осіб. Поліція намагалася запобігти зіткненням між демонстрантами і нападам на журналістів.

«Я глибоко засмучений цим вбивством. Занепокоєння населення зрозуміле», — сказав міністр внутрішніх справ Хорст Зеехофер у своїй заяві у вівторок. Він також запропонував федеральну підтримку місцевим поліцейським силам. «Але я хочу чітко заявити, що в данних обставинах це може призвести до ще більшого насильства або зіткнень», — додав він.

Група Pro Chemnitz заявила, що проведе ще одну акцію в четвер і залучить пожертви прихильників для фінансування протестів, що тривають. «Уряд повинен прямо почути від нас, що подібне не може продовжуватися. 20 000 чужинців в Хемніці — це забагато!» — йдеться в повідомленні групи в Twitter.

Міністр-президент Саксонії Майкл Кречмер заявив, що влада буде діяти швидко, щоб визначити хід подій і притягнути до відповідальності винних. Він також зазначив, що в регіоні «немає місця екстремізму» і попередив про роль «фейкових новин» в боротьбі з насильством.