Новини

Верховний суд дозволив судити помічників «ЛДНР» за тероризм попри те, що ця організація не визнана терористичною

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

facebook.com

Верховний суд постановив, що притягувати осіб до кримінальної відповідальності за тероризм можна без рішення органів державної влади про те, що та чи інша діяльність є терористичною, йдеть у повідомлені ВС.

В чому питання?

15 лютого 2017 року Дзержинський міський суд Донецької області виніс вирок у справі проти колишньої диспетчерки служби таксі Торецька Олесі Мартинової. Мартинову звинувачували в тому, що в липні—серпні 2015 року вона через знайому, яка перебувала в окупованій Горлівці, передавала інформацію про маршрути, розташування військової техніки та військовослужбовців, чисельність підрозділів Збройних Сил України.

Слідство висунуло їй обвинувачування у сприянні діяльності терористичній організації (ч.1 ст. 258-3 Кримінального кодексу). Але суд перекваліфікував її дії на «заздалегідь не обіцяне сприяння учасникам злочинних організацій шляхом надання інформації» (ч.1 ст. 256 Кримінального кодексу). Суд виходив з того, що відсутнє будь-яке рішення суду або нормативний акт, яким «Донецька народна республіка» визнана терористичною організацією. Апеляційний суд Донецької області погодився з цим аргументов і 10 травня 2017 року залишивши вирок без змін.

Що вирішив Верховний суд?

На думку ВС, апеляційний суд не врахував, що поняття «терористична організація» визначено законом «Про боротьбу з тероризмом» і статтєю 28 Кримінального кодексу. Терористична організація — вид злочинної організації, створеної для тероризму. Якщо під час кримінального провадження виявлені ознаки терористичної організації, визначені законом, можна визнати терористичною і діяльність. Для цього не потрібне окреме рішення суду чи органу влади.

Також Верховний суд підкреслив, що у зверненнях до міжнародних організацій Верховная Рада називала «ДНР» терористичною організацією.

Чому це важливо?

Хоча в Україні право не є прецедентним, суди різних інстанцій можуть керуватися рішеннями Верховного суду, коли виносять свої ухвали. Тобто це рішення має зняти питання, чи вважати терористами тих, хто співпрацює з «ЛДНР». Також, фактично, для судової практики воно визначає ці організації як терористичні, хоч на держаному рівні вони такими не визнані.