Новини

Байден оголосив про нову оборонну допомогу Україні на $7,9 мільярда. Вона включає далекобійні авіабомби JSOW

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Getty Images / «Бабель»

Президент США Джо Байден 26 вересня оголосив про виділення Україні нової оборонної допомоги на $7,9 мільярда.

Про це йдеться на сайті Білого дому.

Зокрема, Байден санкціонував виділення $5,5 мільярда в рамках президентських повноважень щодо скорочення озброєнь. Ці повноваження дозволяють Пентагону вилучати запаси безпосередньо з американських арсеналів і відправляти їх в Україну, і саме таким чином США надали Києву більшу частину озброєнь.

Також Пентагон виділить $2,4 мільярда на допомогу у сфері безпеки в рамках Ініціативи з надання безпекової допомоги Україні (USAI), що забезпечить Україну додатковими засобами ППО, безпілотними авіаційними системами та боєприпасами класу «повітря — земля».

Окремо Байден підтвердив рішення надати Україні авіабомби великої дальності JSOW, які бʼють на відстань у 130 кілометрів.

Також він доручив Міністерству оборони США відремонтувати й надати Україні додаткову батарею зенітних ракетних комплексів Patriot і ракети до них. Він уточнив, що мова про «сотні ракет» Patriot і AMRAAM, які Україна отримає протягом наступного року.

Крім того, Байден доручив розширити підготовку українських пілотів F-16, підготувавши ще 18 пілотів наступного року.

Байден повідомив, що Міністерство юстиції, Міністерство фінансів і Секретна служба США в координації з міжнародними партнерами сьогодні вжили заходів для руйнування глобальної криптовалютної мережі, завдяки якій Росія ухилялась від санкцій.

«Наступного місяця я скличу в Німеччині зустріч Контактної групи з питань оборони України на рівні лідерів, щоб скоординувати зусилля понад 50 країн, які підтримують Україну в її захисті від російської агресії. Цими діями я даю чіткий сигнал: Сполучені Штати нададуть Україні підтримку, необхідну їй для перемоги в цій війні», — підсумував Байден.

На виділення допомоги відреагував президент Володимир Зеленський, подякувавши Байдену, Конгресу США та його обом партіям, республіканцям і демократам.