Новини

Курська операція України стала рідкісним приниженням Путіна. Огляд матеріалів іноземних медіа про війну 9 серпня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Іноземні медіа все активніше пишуть про наслідки рейду сил оборони України в Курську область ― кроку, який все частіше називають зухвалим і принаймні в кількох аспектах уже вочевидь успішним. Ряд сайтів ведуть live-трансляції подій в області ― така значна увага до них і в аудиторії, і в журналістів. Тоді як у Росії навіть в ефірі пропагандистських медіа звучить розгубленість: Newsweek розповідає, що коментатори місцевих ток-шоу часто зізнаються, що в Курській області «хаос» триває день за днем і незрозуміло, як і коли він завершиться.

І ці коментарі, і критичні пости російських «військкорів», і відеозаписи мешканців Курської області з благаннями до Путіна допомогти й зарадити бездіяльності місцевої влади є сильним, принизливим ударом по репутації російського диктатора ― як людини, яка гарантує росіянам безпеку й захист. Тепер колони цивільних автівок, які залишають західну частину області, доводять, що Путін нездатний дати раду ситуації. І це, пише Business Insider, істотний удар по його владі.

Що довше ЗСУ триматимуть позиції на російській території, що більше розширюватимуть свій плацдарм ― то сильніше це шкодитиме публічному іміджу Путіна всередині росії, йдеться в матеріалі. «Путін має демонструвати, що кордони Росії надійно захищені, а місцеве населення наслідків війни в Україні особливо не відчує, ― каже Business Insider аналітик британського Королівського інституту обʼєднаних служб (RUSI) Каллум Фразер. ― А щойно війна змушуватиме людей захищати якось свої життя і власність, вони почнуть замислюватися, чи Путін справді підходить для своєї посади». Очевидно, в ці дні Путін згадує події літа 2023-го, коли ватажок російського «ПВК Вагнера» Євгеній Пригожин пішов зі своїми солдатами на Москву, пише видання. У ті години чимало соратників російського президента мовчки вичікували, хто ж переможе. Ситуація показала, що справді надійних союзників у Путіна мало. І подальші проблеми з безпекою на російській території лише додадуть перспектив для розколу еліт країни. Щоправда, щоб досягти бажаного ефекту, ініціатива в Курській області має зберігатись за українцями, підсумовує медіа.

Associated Press називає український рейд відповіддю на «повзучий російський наступ на Донеччині» ― який хоч і відбувається повільно й за рахунок великих жертв, усе ж дає плоди. Про це пише і The New York Times ― відзначаючи, що, з погляду західних партнерів України це ризикована операція, в якій від початку чимало ставили на удачу. Утім, поки що українці досягають бажаного: росіяни перекидають підрозділи в Курську область з інших ділянок фронту, поступово послаблюючи свої позиції на Донеччині.

Newsweek також цитує підприємця й громадського діяча Білла Бравдера, який колись інвестував у Росію, а потім судився за вкрадені російською владою гроші ― наслідком цих суперечок став так званий закон Магнітського з іменними санкціями проти сотень російських чиновників. «Я думаю, те, що відбувається зараз, має значну вагу як у військовому, так і в символічному плані, ― сказав він. ― Путін зараз виглядає слабким. Він назвав війну спеціальною військовою операцією, щоб натякнути населенню Росії, що все відбувається десь далеко, і небезпека росіянам не загрожує. Тимчасом небезпеки стає тільки більше. То як же він назве події в Курській області ― теж частиною операції?»

Також події цього тижня показали, що несподівані військові маневри можливі навіть зараз, у добу розвідувальних дронів, пише Business Insider. Хоча ближче до фронту, на Донеччині, втілити таку операцію вже навряд чи вдалося б.

Це лише частина огляду. Резюме інших найцікавіших матеріалів іноземних медіа про війну доступне для тих, хто підтримує нас на Patreon.