Новини

Гендерний скандал на Олімпіаді-2024: італійська боксерка зупинила бій за 46 секунд, звинувативши суперницю з Алжиру в тому, що вона чоловік

Автор:
Олександра Амру
Дата:

На Олімпіаді-2024 з жіночого боксу представниця Італії Анджела Каріні через 46 секунд зупинила поєдинок із алжиркою Іман Хеліф, яку вважають «біологічним чоловіком» — у 2023 році вона не пройшла гормональний тест.

Два удари в підборіддя, і Каріні вирішила, що більше не може продовжувати. Лише через 46 секунд від початку свого першого олімпійського змагання на Північній паризькій арені італійка зупинила бій, вигукнувши: «Це несправедливо!» Рефері за офіційними правилами підняв руку Хеліф догори, вказавши на переможицю. Каріні відмовилася привітати алжирку, впала на коліна в центрі рингу і розплакалася.

«Це було так боляче. Я ніколи не відчувала таких ударів», — сказала Каріні, хапаючись за ніс.

У 2023 році Хеліф не пройшла гормональний тест. Незадовго до бою за золоту медаль на Чемпіонаті світу з боксу серед жінок Міжнародна боксерська асоціація (IBA) дискваліфікувала її через зависокий рівень чоловічого гормону тестостерону. Хеліф не є трансгендерною жінкою, але вона має порушення статевого розвитку. Через цей розлад деякі дівчата мають XY-хромосоми та високий рівень тестостерону в крові, типові для чоловіків.

Бій Каріні і Хеліф ввечері 1 серпня став головною темою бурхливих обговорень у соцмережах. Міжнародний олімпійський комітет розкритикували за допущення «чоловіка» до жіночого виду спорту та звинуватили в «узаконенні чоловічого насильства над жінками».

Крім 25-річної Хеліф, у центрі гендерного скандалу на Олімпійських іграх — 2024 з жіночого боксу опинилася й Лінь Юйтін із Тайваню.

Натомість Міжнародний олімпійський комітет наполягає на тому, що Хеліф і Лінь Юйтін відповідають усім вимогам, зокрема медичним. До того ж вердикт проросійської боксерської організації IBA у 2023 році щодо Хеліф не вважається дійсним на Олімпіаді, оскільки МОК не визнає організацію.

Реагуючи на скандал у соцмережах через бій алжирки та італійки, Міжнародний олімпійський комітет наголосив, що «кожна людина має право займатися спортом без дискримінації». Там зазначили, що на цьогорічних Олімпійських іграх з боксу, як і на попередніх, стать і вік спортсменів визначають за паспортом.