Новини

Кабмін зареєстрував у Раді законопроєкт про мобілізацію. Що він передбачає

Автори:
Софія Телішевська, Анна Холоднова
Дата:

Getty Images / «Бабель»

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроєкти № 10378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» та № 10379 — «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення». Ініціатором обох законопроєктів вказаний премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Про реєстрацію законопроєктів повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук. Це сталося 25 грудня близько десятої вечора.

Законопроєкт № 10378

Документ передбачає зміни до мобілізації та проходження військової служби. Пропонують:

Вводиться нове військове звання — рекрут. Це громадяни України, які проходять випробування перед підписанням контракту, проходять базову військову службу або призвані під час мобілізації. Під час випробування оцінюватимуть навички та придатність до служби.

Зазначимо, що проєкт закону може зазнавати змін під час обговорення та внесення правок.

Повістки

Крім того, що їх зможуть надсилати через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту, залишається функція особистого вручення:

Військовозобовʼязаних та резервістів, які вчасно не прибули до військових частин, вноситимуть до Єдиного реєстру боржників. Для них передбачені певні обмеження:

Законопроєкт № 10379

Документ передбачає посилення відповідальності за військові правопорушення, а саме:

19 грудня на пресконференції, присвяченій підсумкам року, Володимир Зеленський повідомив, що військове командування має потребу у додатковій мобілізізації близько 400 000 — 500 000 тисяч людей.