У березні минулого року в Києві вбили учасника переговорів з росією Дениса Кірєєва. Його називали зрадником і героєм, а зʼясувалось, що він врятував столицю від окупації — переказ із The Wall Street Journal

Автор:
Євген Спірін
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
У березні минулого року в Києві вбили учасника переговорів з росією Дениса Кірєєва. Його називали зрадником і героєм, а зʼясувалось, що він врятував столицю від окупації — переказ із The Wall Street Journal

Facebook

Пʼятого березня минулого року СБУ повідомила про вбивство консультанта з переговорів із росією Дениса Кірєєва. За словами представників служби безпеки, його підозрювали в державній зраді та вбили при затриманні. Тодішній радник Офісу президента Олексій Арестович сказав, що Кірєєв намагався відібрати зброю в агента СБУ. За добу інший радник голови ОП Михайло Подоляк назвав Кірєєва «співробітником ГУР». Кірєєва поховали з почестями. Видання The Wall Street Journal опублікувало текст, де розповідає, як Кірєєв взагалі потрапив на переговори з росією і попередив голову розвідки Кирила Буданова про вторгнення й атаку на Київ 23 лютого 2022 року. Виявляється, українська розвідка завербувала Кірєєва ще кілька років тому, а його свідчення допомогли Києву вистояти в перші часи атаки. Це стислий переказ.

Пʼятого березня в центрі Києва знайшли вбитого Дениса Кірєєва. Він був консультантом на перших переговорах росії та України в Білорусі після повномасштабного вторгнення. Кірєєву було 45 років, у пресі його називали «зрадником». Служба безпеки України звинувачувала Кірєєва в держзраді. А радник Офісу президента сказав, що «Кірєєва вбили при спробі забрати зброю у співробітника СБУ».

За кілька днів Кірєєва поховали як героя. За словами начальника воєнної розвідки України, генерала Кирила Буданова, Кірєєв передав інформацію від своїх російських контактів, яка допомогла Україні захистити столицю в лютому минулого року. «Якби не Кірєєв, найімовірніше, Київ був би взятий», — казав Буданов. Як розповідає Буданов, Кірєєв налагодив звʼязки з європейськими розвідувальними службами, а також із російськими військовими та чиновниками. У Кірєєва були інтереси в обох країнах, він опинився між двома вогнями. Як так вийшло?

У 2006 році Кірєєв перейшов на роботу до Андрія та Сергія Клюєвих, які були близькі до президента Віктора Януковича. За роки роботи на Клюєвих Кірєєв налагодив звʼязки з росією. Він їздив у Крим на День Військово-морського флоту і знав багатьох російських генералів.

У 2021 році на Кірєєва звернув увагу Буданов — тоді його тільки призначили начальником розвідки. Як пише видання, Буданов апелював до патріотизму Кірєєва і попросив «використати всі свої звʼязки в росії та стати подвійним агентом».

Справа в тому, що Кірєєв довго працював банкіром. І, як каже Буданов, «у нього було необхідне коло знайомств. Через нього здійснювалися фінансові операції. Він спілкувався з усіма, зокрема з дуже впливовими людьми».

Восени 2021 року розвідка США почала попереджати про можливий напад росії на Україну, а Кірєєв дізнався зі своїх джерел, що Москва готується до вторгнення, і сказав про це Буданову. Розвідка Британії повідомляла, що один із братів Клюєвих мав увійти до маріонеткового уряду, організованого росіянами після вторгнення. Ось звідки Кірєєв міг знати про плани Кремля.

Кірєєв планував виїхати з України 18 лютого — кататися на лижах, але передумав. У другій половині дня 23 лютого Кірєєв сказав Буданову, що путін готує вторгнення. За словами Буданова, Кірєєв знав, де атакуватимуть.

О восьмій годині ранку 24 лютого російські вертольоти висадили десант в аеропорту «Антонов», що за кілька кілометрів на північ від Києва. Кремль планував використовувати аеропорт, щоб перекидати війська і техніку для штурму столиці.

Буданов каже, що підказка Кірєєва дала Україні кілька дорогоцінних годин, щоб перекинути війська, відбити атаку росіян і знищити аеропорт.

Через тиждень після вторгнення Буданов попросив Кірєєва взяти участь у переговорах. Голові розвідки здавалося, що звʼязки агента допоможуть. Кірєєв зʼїздив на переговори в Гомель. Перед другим раундом Кірєєву зателефонували з офісу Олександра Поклада, начальника контррозвідки СБУ.

Кірєєв поїхав на київський вокзал зі своєю особистою охороною. Він сказав охоронцям, що його можуть заарештувати, і наказав не втручатися. Біля Софійського собору машину Кірєєва оточили кілька мікроавтобусів з агентами СБУ, які наказали охоронцям здати зброю. Кірєєва відвели до мікроавтобуса.

Приблизно через 90 хвилин Кірєєва знайшли вбитим у центрі Києва.