Перше й останнє Різдвяне перемирʼя, ялинка у бомбосховищі, Санта прориває радянську блокаду. Як святкували Різдво і Новий рік під час воєн ХХ століття — в архівних кадрах

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:

Уже вдруге українці зустрічають Різдво і Новий рік в умовах повномасштабної війни з росією. Хтось у тилу під загрозою обстрілів, а військові ЗСУ — в окопах на передовій. Святкувати під час війни завжди непросто, та в різні часи люди все ж берегли святковий дух: прикрашали ялинки навіть у бомбосховищі, робили вистави для дітей, готували святкові вечері для солдатів на фронті. А іноді навіть вороги влаштовували Різдвяне перемир’я та вітали одне одного зі святом (але зараз для нас це точно не варіант!). «Бабель» згадує, як святкували Різдво і Новий рік під час різних воєн у ХХ столітті в архівних кадрах.

Під час Першої світової війни напередодні Різдва, 24 грудня 1914 року, на Західному фронті британські солдати почули, як німці в окопах навпроти співали різдвяних пісень і прикрашали траншеї ліхтарями. Солдати почали перегукуватися між собою. А наступного дня британці та німці зустрілись на нейтральній смузі, привітали одне одного з Різдвом, обмінялись подарунками, сфотографувались, поховали загиблих, обмінялись полоненими та навіть пограли у футбол. В історію ця подія увійшла як Різдвяне перемирʼя, у ній взяли участь десятки тисяч військових з обох боків.

Британські та німецькі офіцери зустрічаються на нейтральній території між окопами на Західному фронті під час Різдвяного перемир’я, 25 грудня 1914 року.
Британські та німецькі солдати під час Різдвяного перемир’я, 25 грудня 1914 року.

Британські та німецькі офіцери зустрічаються на нейтральній території між окопами на Західному фронті під час Різдвяного перемир’я, 25 грудня 1914 року. Британські та німецькі солдати під час Різдвяного перемир’я, 25 грудня 1914 року.

Getty Images / «Бабель»

Та досить швидко командування обох сторін суворо заборонило подібні братання, побоюючись, що це підірве бойовий дух. Тож у наступні роки Різдво та Новий рік солдати зустрічали кожен у своєму розташуванні. Пізніше траплялись випадки, коли солдати дотримувалися короткого перемирʼя на Різдво, але вже без обопільних вітань.

Британські військові моряки під час різдвяної вечері, 1916 рік.
Німецькі солдати гріють руки біля вогнища, де вони готують рагу з кролика на новорічний обід під час Першої світової війни, 1916 рік.

Британські військові моряки під час різдвяної вечері, 1916 рік. Німецькі солдати гріють руки біля вогнища, де вони готують рагу з кролика на новорічний обід під час Першої світової війни, 1916 рік.

Getty Images / «Бабель»

Під час Першої світової поштові служби були перевантажені ще за місяць до Різдва. Окрім того, що люди надсилали вітання одне одному, багато посилок йшли на передову для солдатів. Та найкращим подарунком для солдатів була, звісно, відпустка, щоб провести свята із сімʼєю.

Не забували й про поранених. Під час Першої світової медсестри Червоного Хреста зазвичай прикрашали шпиталі на Різдво і дбали про те, щоб кожен пацієнт отримав подарунок.

Купа різдвяних посилок для американських військових на сортувальній станції в Нью-Йорку, 1918 рік.

Getty Images / «Бабель»

Солдат у відпустці обирає різдвяні подарунки разом із дружиною та дітьми, 1917 рік.

Getty Images / «Бабель»

Святкування Різдва та Нового року в лікарні Британського Червоного Хреста під час Першої світової війни, грудень 1916 року.

Getty Images / «Бабель»

Під час Другої світової таких Різдвяних перемир’їв, як під час Першої, уже не було. Однак ще в 1939 році німецькі солдати співали різдвяних пісень для американців. На той час США ще не збиралися вступати у війну.

Німецькі солдати співають для американських радіослухачів під час прямої трансляції з лінії Зігфріда — системи укріплень уздовж кордону з Францією. Трансляцію веде кореспондент NBC News Макс Джордан (у центрі з мікрофоном), 24 грудня 1939 року.

Getty Images / «Бабель»

У 1940 році Німеччина швидко захопила більшу частину країн Західної Європи та взяла в облогу Велику Британію. З вересня розпочалася тривала кампанія німецьких повітряних бомбардувань британських міст і селищ, яка отримала назву «Бліц». З наближенням Різдва та Нового року бомбардування не вщухали. Тож чимало британців зустрічали свята та встановлювали ялинки у бомбосховищах. Та й загалом у британському тилу намагалися влаштовувати святкові концерти та вистави для дітей, навіть попри масштабні німецькі авіаудари.

Мешканці Лондону зустрічають Різдво на станції метро, що слугує бомбосховищем, 1940 рік.

Getty Images / «Бабель»

Новорічна вечірка для дітей працівників одного з британських військових підприємств, 31 грудня 1941 року.
Військовий у ролі Санти приїздить на танку привітати британських сиріт, грудень 1942 року.

Новорічна вечірка для дітей працівників одного з британських військових підприємств, 31 грудня 1941 року. Військовий у ролі Санти приїздить на танку привітати британських сиріт, грудень 1942 року.

Getty Images / «Бабель»

Сполучені Штати вступили у Другу світову на початку грудня 1941 року. Тож перше воєнне Різдво ще хоч трохи було схоже на свята в мирні часи. Протягом наступних років все більше чоловіків відправлялись воювати за океан. А жінки заміняли їх на фабриках, заводах і навіть у ролі Санти. Тоді ж популярними і на фронті, і в тилу стали штучні ялинки.

Американська жінка в костюмі Санти вітає малечу з Різдвом, 1941 рік.
Екіпаж американського бомбардувальника з бомбою з написом «Щасливого Різдва, Адольфе», грудень 1942 року.

Американська жінка в костюмі Санти вітає малечу з Різдвом, 1941 рік. Екіпаж американського бомбардувальника з бомбою з написом «Щасливого Різдва, Адольфе», грудень 1942 року.

Getty Images / «Бабель»

Американські військові у Франції чистять картоплю біля штучної різдвяної ялинки, грудень 1944 року.

Getty Images / «Бабель»

Під час Другої світової більшість продуктів була в дефіциті. Попри це святкування на передовій для британських і американських вояків рідко обходилось без традиційного різдвяного пудингу та смаженої індички.

Британський солдат тримає двох індиків, яких відгодовують на Різдво на фермі в Англії, 25 листопада 1941 року.

Getty Images / «Бабель»

Американські військові за різдвяною вечерею, 25 грудня 1943 року.

Getty Images / «Бабель»

Напередодні Різдва поштові служби були так само перевантажені. Посилки закликали готувати та заздалегідь відправляти ще з вересня. Під час Другої світової в період різдвяних та новорічних свят тільки американські поштарі відправляли від трьох до пʼяти мільйонів посилок щорічно. Причому солдати з передової теж намагались відправити своїм рідним подарунки.

Різдвяні посилки для військових на сортувальній станції в Нью-Йорку, 1944 рік.

Getty Images / «Бабель»

Британський морський піхотинець на бойовому кораблі завершує роботи над великим ляльковим будинком із меблями, який він планує відправити доньці на Різдво, 1943 рік.

iwm.org.uk

Після Другої світової відносини між вчорашніми союзниками — СРСР і західними державами — швидко переросли в Холодну війну. Однією з перших криз стала блокада у 1948 році радянськими військами Західного Берліну, який був під контролем США, Великої Британії та Франції. Утім, західні держави організували постачання повітряним мостом, який успішно діяв упродовж 15 місяців до зняття блокади.

Протягом наступної частини ХХ століття людство продовжило нищити себе в безкінечних війнах, а солдати продовжували святкувати Різдво та Новий рік на передовій.

Американський літак із різдвяними подарунками прибув до Західного Берліну під час радянської блокади, грудень 1948 року.

Getty Images / «Бабель»

Американські солдати під час В’єтнамської війни відпочивають біля маленької різдвяної ялинки на своїй позиції через кілька днів після масованого штурму армії Північного В’єтнаму, 25 грудня 1967 року.
Миротворці НАТО прикрашають різдвяну ялинку під час місії в Боснії у 1995 році. Тут стався один із конфліктів під час Югославських воєн 1991—2001 років.

Американські солдати під час В’єтнамської війни відпочивають біля маленької різдвяної ялинки на своїй позиції через кілька днів після масованого штурму армії Північного В’єтнаму, 25 грудня 1967 року. Миротворці НАТО прикрашають різдвяну ялинку під час місії в Боснії у 1995 році. Тут стався один із конфліктів під час Югославських воєн 1991—2001 років.

Getty Images / «Бабель»

Донатьте на ЗСУ не лише на різдвяні та новорічні свята. А ще за можливості підтримуйте незалежну журналістику: 🔸 у гривні, 🔸 у криптовалюті, 🔸 Patreon, 🔸 PayPal: [email protected].