12 років тому в Донецьку відкрили «Донбас Арену». Яким був перший елітний стадіон у Східній Європі та яким він став за сім років без футболу — у 20 фото

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
12 років тому в Донецьку відкрили «Донбас Арену». Яким був перший елітний стадіон у Східній Європі та яким він став за сім років без футболу — у 20 фото

Стадіон «Донбас Арена» в захопленому бойовиками Донецьку, 18 квітня 2017 року.

Двадцять девʼятого серпня 2009 року в центрі Донецька з помпою відкрили «Донбас Арену» — перший в Україні та Східній Європі стадіон, який за стандартами УЄФА і ФІФА відповідав класу «еліт». Будівництво стадіону і парку навколо нього обійшлося приблизно у 400 мільйонів доларів. Арена могла вмістити понад 52 тисячі уболівальників. Донецький «Шахтар» приймав тут головні футбольні клуби світу на кшталт «Барселони» та «Ювентуса». Тут проводили матчі Євро-2012. Усе змінилося після початку російсько-української війни й окупації Донецька у 2014 році. Стадіон кілька разів обстрілювали, а потім його «експропріювали» бойовики «ДНР». «Бабель» вибрав 20 фото про головні події на «Донбас Арені» до війни і про те, що з нею сталося потім.

Будівництво «Донбас Арени» почалося у 2006 році, а завершилося у 2009-му. Щоб побудувати стадіон за такий короткий термін, на будмайданчику одночасно працювали до 1 600 людей. Фото 23 жовтня 2008 року.

Церемонія відкриття «Донбас Арени» називалася «Гранд Шоу», у ній брали участь кілька тисяч артистів. Закінчилося дійство концертом американської співачки Бейонсе і масштабним феєрверком, 29 серпня 2009 року.

Серед vip-гостей були й тодішні головні політичні діячі України: президент Віктор Ющенко, премʼєр-міністр Юлія Тимошенко, лідер Партії регіонів Віктор Янукович, 29 серпня 2009 року.

Перший футбольний матч на «Донбас Арені» відбувся 27 вересня 2009 року. У восьмому турі Премʼєр-ліги України «Шахтар» переміг «Оболонь» із рахунком 4:0. Перший гол на новому стадіоні забив Жадсон. Усього «Шахтар» встиг провести на «Донбас Арені» 102 матчі, з них 80 перемог, 14 нічиїх, 8 поразок.

У рамках єврокубків на «Донбас Арені» грали всесвітньовідомі футбольні клуби: «Барселона», «Арсенал», «Челсі», «Ювентус». На фото Ліонель Мессі з «Барселони» у чвертьфінальному матчі Ліги чемпіонів проти «Шахтаря» на «Донбас Арені», 12 квітня 2011 року.

Рекорд відвідуваності «Донбас Арени» був встановлений 2 вересня 2012 року. На матч «Шахтаря» проти київського «Динамо» прийшли 53 423 глядачі.
Це більше, ніж міг офіційно вмістити стадіон. Але адміністрація арени дозволила вболівальникам спостерігати за матчем стоячи у спеціально відведених місцях.

Рекорд відвідуваності «Донбас Арени» був встановлений 2 вересня 2012 року. На матч «Шахтаря» проти київського «Динамо» прийшли 53 423 глядачі. Це більше, ніж міг офіційно вмістити стадіон. Але адміністрація арени дозволила вболівальникам спостерігати за матчем стоячи у спеціально відведених місцях.

Чергове масштабне шоу на «Донбас Арені» відбулося 16 травня 2011 року — на честь 75-річчя клубу «Шахтар». На стадіоні зібралися 53 353 глядачі, а кульмінацією став виступ американської співачки Ріанни.

У 2012 році «Донбас Арена» приймала Чемпіонат Європи з футболу. Перший матч, 15 червня, між Україною і Францією опинився під загрозою зриву через раптову сильну зливу.

Утім, дренажна система стадіону впоралася. Щоправда, збірній України це не допомогло — вона програла з рахунком 0:2. Загалом на «Донбас Арені» національна збірна встигла провести пʼять матчів, у яких не здобула жодної перемоги. Була одна нічия з Нідерландами, інші ігри завершилися поразками.

У квітні 2014 року проросійські бойовики захопили Донецьку ОДА й оголосили про створення «ДНР». Українська влада розпочала антитерористичну операцію. 20 травня 2014 року на «Донбас Арені» з величезного екрану транслювалася заява президента клубу «Шахтар» — українського олігарха Ріната Ахметова — із закликом влаштовувати мітинги за мир.
У цей час на честь перемоги «Шахтаря» в Чемпіонаті України сезону 2013/2014 на стадіоні зібралися співробітники донецької команди, тренери та вихованці клубу.

У квітні 2014 року проросійські бойовики захопили Донецьку ОДА й оголосили про створення «ДНР». Українська влада розпочала антитерористичну операцію. 20 травня 2014 року на «Донбас Арені» з величезного екрану транслювалася заява президента клубу «Шахтар» — українського олігарха Ріната Ахметова — із закликом влаштовувати мітинги за мир. У цей час на честь перемоги «Шахтаря» в Чемпіонаті України сезону 2013/2014 на стадіоні зібралися співробітники донецької команди, тренери та вихованці клубу.

Свій останній матч на «Донбас Арені» «Шахтар» провів 2 травня 2014 року, обігравши «Іллічівець» із рахунком 3:1. Відтоді матчі на стадіоні не проводяться. Фото 16 вересня 2014 року.

Улітку та восени 2014 року «Донбас Арена» кілька разів потрапляла під обстріл — були пошкоджені фасад арени, її комунікації, обладнання.
Частина персоналу «Шахтаря» залишилася в окупованому Донецьку, вони стежили за станом стадіону і ремонтували його після обстрілів. На фото наслідки обстрілу 20 жовтня 2014 року.

Улітку та восени 2014 року «Донбас Арена» кілька разів потрапляла під обстріл — були пошкоджені фасад арени, її комунікації, обладнання. Частина персоналу «Шахтаря» залишилася в окупованому Донецьку, вони стежили за станом стадіону і ремонтували його після обстрілів. На фото наслідки обстрілу 20 жовтня 2014 року.

До 2017 року «Донбас Арена» була центром розподілу гуманітарної допомоги Фонду Ріната Ахметова. Фото 18 травня 2015 року.

У лютому 2017 року «Донбас Арену» «експропріювали» бойовики «ДНР». Фото 18 квітня 2017 року.

Зараз бойовики «ДНР» проводять на порожній «Донбас Арені» екскурсії. Фото 7 липня 2018 року.

Уболівальник з російським прапором під час трансляції матчу Чемпіонату світу з футболу Росія — Хорватія в колишньому фан-кафе «Донбас Арени», 7 липня 2018 року.

Щоб «Бабель» не прийшов у занепад і запустіння, закиньте нам донат.