Понад 20 країн зупинили щеплення вакциною AstraZeneca через ризик смертельних побічних ефектів. Це справді небезпечно? А що думає Україна? Розповідаємо (без паніки), що відбувається

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Понад 20 країн зупинили щеплення вакциною AstraZeneca через ризик смертельних побічних ефектів. Це справді небезпечно? А що думає Україна? Розповідаємо (без паніки), що відбувається

Старт кампанії вакцинації препаратом AstraZeneca у Великій Британії, січень 2021 року.

Christopher Furlong / Staff / Getty Images

Сьомого березня Австрія вирішила призупинити щеплення вакцини від коронавірусу компанії AstraZeneca. Пізніше до неї приєдналися понад 20 держав по всьому світу. Усе через те, що кілька людей померли після вакцинації від утворення тромбів. Проте доказів прямого звʼязку з вакциною наразі немає — творці вакцини кажуть, що вона безпечна. Всесвітня організація охорони здоровʼя і регулятор охорони здоровʼя Євросоюзу закликають не сіяти паніку і поки не зупиняти вакцинацію. Адже необґрунтовані побоювання з приводу безпеки можуть підірвати довіру суспільства до ефективного препарату. Їхніх порад дослухалися Велика Британія, Польща, Канада, Австралія, а також Україна, яка використовує індійський аналог вакцини AstraZeneca — Covishield.

Які країни і чому призупинили вакцинацію препаратом AstraZeneca?

Усе почалося з того, що 7 березня Федеральне управління з безпеки охорони здоровʼя Австрії призупинило використання однієї з партій вакцини від коронавірусу компанії AstraZeneca. Причиною стала смерть 49-річної медсестри від важких порушень згортання крові — утворення тромбів. За десять днів перед тим їй вкололи першу дозу цього препарату.

За чотири дні Данія і Норвегія також призупинили щеплення AstraZeneca через «серйозні випадки утворення тромбів серед вакцинованих людей». Пізніше Німеччина повідомила про сім випадків «рідкісного тромбозу церебральних вен» серед 1,6 мільйона людей, які отримали вакцину. В Італії поліція вилучила близько 400 тисяч доз вакцини AstraZeneca за наказом місцевої прокуратури, яка розслідує смерть учителя після щеплення. У Нідерландах зафіксували 10 випадків утворення тромбів у вакцинованих.

На момент публікації щеплення вакциною AstraZeneca призупинила Іспанія, Словенія, Франція, Португалія, Нідерланди, Данія, Норвегія, Ісландія, Італія, Ірландія, Австрія, Естонія, Латвія, Литва, Люксембург, Румунія, Болгарія, Кіпр, Індонезія, Таїланд і ПАР.

Причому жодна з цих країн не повʼязує утворення тромбів безпосередньо з вакцинацією. Своє рішення вони пояснюють «превентивними заходами» на час розслідування, яке спростує або підтвердить цей звʼязок.

Своєю чергою Польща і Канада вирішили поки не припиняти вакцинацію населення від коронавірусу препаратом AstraZeneca. Таке ж рішення ухвалили в Австралії і Великій Британії.

Флакон з препаратом AstraZeneca під час кампанії з вакцинації у Німеччині, березень 2021 року.

Jens Schlueter / Stringer / Getty Images

А що з цього приводу кажуть в Україні?

З кінця лютого в Україні почалася вакцинація препаратом Covishield. Це індійський аналог вакцини AstraZeneca, схвалений ВООЗ. Станом на 15 березня зробили вже понад 53 тисячі щеплень.

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов 15 березня заявив, що Україна не планує зупиняти вакцинацію препаратом AstraZeneca попри рішення інших країн. За його словами, побічні ефекти спостерігалися у менш ніж одного відсотка вакцинованих і серед них не було жодного важкого випадку.

Раніше в МОЗ назвали основні можливі реакції на вакцину — це почервоніння, біль, набряк у місці інʼєкції, лихоманка, нудота тощо. Такі побічні ефекти — нормальне явище, зазвичай вони проходять за кілька днів після щеплення. Інших побічних ефектів від вакцини Covishield, через які можна було б призупинити щеплення в Україні, за словами Степанова, не виявили.

Що таке тромбоз і від чого він виникає?

Тромбоз — це формування всередині кровоносних судин згустків крові (тромбів), які перешкоджають вільному потоку крові і, відповідно, кисню кровоносною системою. Тромбоз може бути венозним або артеріальним — в залежності від того, де утворюється згусток.

Тромби утворюються внаслідок травм, їх також спричиняють різні захворювання, включаючи рак і генетичні порушення, деякі ліки, а ще тривалий сидячий або постільний режим. Згустки іноді «відламуються» і потрапляють у легені або мозок, що призводить до смерті людини.

Тромбоз — досить поширене явище. Приблизно один з чотирьох людей в усьому світі помирає від станів, викликаних різними типами тромбозу. Щорічно у світі реєструється більш ніж два випадки на тисячу осіб. Вірогідність захворювання різко збільшується з віком — серед людей від 70 років це вже до семи випадків на тисячу осіб на рік. І це ускладнює розслідування звʼязку утворення тромбів з вакцинацією. З одного боку, людям старшого віку роблять щеплення в першу чергу. З іншого — серед цієї вікової групи більш висока і очікувана частота тромбозів, які можуть бути не повʼязані з вакциною.

Вакцинація препаратом AstraZeneca у Німеччині, березень 2021 року.

Jens Schlueter / Stringer / Getty Images

Що кажуть експерти і компанія-розробник вакцини?

У компанії AstraZeneca заявляють, що в ході випробувань не виявили жодних серйозних побічних ефектів вакцини. За даними понад 10 мільйонів записів немає жодних доказів підвищеного ризику проблем, повʼязаних із утворенням тромбів у будь-якій демографічній групі або країні. У компанії кажуть, що на даний момент «працюють із національними органами охорони здоровʼя та європейськими чиновниками і з нетерпінням чекають на їхні оцінки».

Одразу після випадку в Австрії Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) заявило, що немає жодних доказів того, що вакцина AstraZeneca підвищує ризик утворення тромбів. Єдиний ризик, який регулятор рекомендував внести в опис препарату, — анафілаксія. При цьому аналіз даних не виявив прямого звʼязку між вакциною і алергічною реакцією в більшості випадків. Тому такий побічний ефект враховується як можливий і стосується всіх вакцин від коронавірусу, схвалених у Євросоюзі. Представники агентства кажуть, що на даний момент «переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики».

Всесвітня організація охорони здоровʼя теж заявила, що причин відмовлятися від вакцини AstraZeneca наразі немає. Однак експерти ВООЗ спільно з колегами з ЕМА вже досліджують усі випадки можливих ускладнень від препарату і планують обговорити ситуацію протягом цього тижня.

Чи були випадки, коли вакцини знімали з виробництва через побічні ефекти?

Таке трапляється дуже рідко. У 1999 році зʼясувалося, що перша вакцина проти ротавірусної інфекції, що викликає діарею у немовлят, збільшує ризик непрохідності кишечника. Зрештою її зняли з продажу.

Але іноді навіть необґрунтовані побоювання з приводу безпеки можуть підірвати довіру суспільства до препарату. Так сталося з вакциною від хвороби Лайма. Після її схвалення у 1998 році у ЗМІ зʼявилися повідомлення про те, що у людей розвивається артрит після вакцинації. У 2001 році група експертів провела нові клінічні випробування і не виявила звʼязку артриту з вакциною. Але було вже запізно. Продажі різко впали, і виробник зняв вакцину з ринку в 2002 році.