Американська кіноакадемія оголосила номінантів на премію «Оскар» — серед них «Земля кочівників», «Манк» і «Суд над чиказькою сімкою». Хто переможе? Уже можна зробити прогноз

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Американська кіноакадемія оголосила номінантів на премію «Оскар» — серед них «Земля кочівників», «Манк» і «Суд над чиказькою сімкою». Хто переможе? Уже можна зробити прогноз

The Trial of the Chicago 7

Академія кінематографічних мистецтв і наук оголосила номінантів на премію «Оскар». Найбільше номінацій — десять — отримала стрічка «Манк». Серед фаворитів — драма «Земля кочівників», трилер «Перспективна дівчина» і драмеді «Ще по одній». «Бабель» публікує список головних номінантів на «Оскар» і розповідає про перспективних кандидатів — на основі номінацій найпопулярніших кінематографічних премій та відгуків критиків.

Що відомо про найперспективніші фільми?

«Манк» Девіда Фінчера

Категорії: Найкраща режисерська робота, Найкращий фільм, Найкраща чоловіча роль, Найкраща жіноча роль другого плану, Найкраща операторська робота, Найкраща пісня до фільму, Найкраща робота художника-постановника, Найкращі костюми, Найкращі грим і зачіски, Найкращий звук до фільму

Американський драматичний фільм про голлівудського сценариста 1930-х років Германа Манкевича вийшов на Netflix на початку грудня й одразу отримав хороші відгуки від критиків. Рецензенти називали фільм одним з претендентів на «Оскар». Пізніше він зібрав 12 номінацій на Critics Choice Awards і шість на «Золотий глобус», а Гільдія режисерів США номінувала творця стрічки Девіда Фінчера на нагороду в категорії «Найкращий режисер повнометражного фільму».

«Земля кочівників» Хлої Чжао

Категорії: Найкращий фільм, Найкраща жіноча роль, Найкраща режисерська робота, Найкращий адаптований сценарій, Найкраща операторська робота, Найкращий монтаж

«Земля кочівників» знятий за участі як професійних, так і непрофесійних акторів і розповідає про жінку на ім’я Ферн, яка долучилася до спільноти кочівників, що подорожують Америкою. Стрічка є одним з головних претендентів на перемогу в категорії «Найкращий фільм». Торік «Земля кочівників» отримала головну нагороду Венеційського кінофестивалю. У березні перемогла в категоріях «Кращий драматичний фільм» та «Найкраща режисура» премії «Золотий глобус». Пізніше фільм отримав кілька номінацій на BAFTA — за найкращий фільм, найкращу актрису, найкращу режисерську роботу та найкращий адаптований сценарій. А ще — низку номінацій Гільдії продюсерів і Гільдії режисерів США.

«Суд над чиказькою сімкою» Аарона Соркіна

Категорії: Найкращий фільм, Найкраща чоловіча роль другого плану, Найкращий оригінальний сценарій, Найкраща операторська робота, Найкращий монтаж, Найкраща пісня до фільму

Ще один улюбленець критиків. В основі стрічки — історія про протест проти війни у В’єтнамі, який відбувся у Чикаго 1968 року, і про суд над його організаторами. Цього місяця робота Аарона Соркіна отримала нагороду за найкращий акторський ансамбль і найкращий монтаж на Critics Choice Awards. Її номінували на «Золотий глобус» у п’яти категоріях — перемогу стрічка здобула за найкращий сценарій. На початку лютого «Суд над чиказькою сімкою» отримав низку номінацій Гільдії кіноакторів США, зокрема в категорії «Найкращий акторський склад в ігровому кіно».

«Мінарі» Лі Айзека Чуна

Категорії: Найкращий фільм, Найкраща режисерська робота, Найкраща чоловіча роль, Найкраща жіноча роль другого плану, Найкращий оригінальний сценарій

Сильним претендентом на «Оскар» є також фільм «Мінарі». В основі картини — історія сім’ї мігрантів з Південної Кореї, які живуть в Америці 1980-х років. До «Оскару» стрічка зайняла шість слотів номінацій на премію BAFTA. Зокрема, у категоріях «Найкраща режисерська робота», «Найкраща роль другого плану» і «Найкращий фільм іноземною мовою».

«Перспективна дівчина» Емеральд Феннел

Категорії: Найкращий фільм, Найкраща режисерська робота, Найкраща жіноча роль, Найкращий оригінальний сценарій, Найкращий монтаж

Фільм про Кессі, колишню студентку медичного університету, яка полює на ґвалтівників, теж отримав багато нагород. Нещодавно Національна рада кінокритиків США включила «Перспективну дівчину» до переліку 10 найкращих фільмів минулого року. Продюсерська гільдія США номінувала стрічку на «Найкращий фільм». А Гільдія сценаристів США — на нагороду за найкращий оригінальний сценарій. Минулого тижня Гільдія режисерів США внесла кандидатуру Емеральд Феннел до переліку претендентів на нагороду за найкращий повнометражний фільм. У «Перспективної дівчини» три номінації на BAFTA.

«Ще по одній» Томаса Вінтерберга

Категорії: Найкращий міжнародний художній фільм, Найкраща режисерська робота

Стрічка про шкільного викладача Мартіна, який разом із друзями вирішує перевірити теорію, що від народження людям не вистачає у крові 0,5 проміле алкоголю, на початку грудня отримала чотири «європейські Оскари». Її номінували на «Золотий глобус» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Цю нагороду вона не отримала, проте тепер фільм має усі шанси на «Оскар» у двох категоріях.

За ким із режисерів варто слідкувати?

Найімовірніший переможець цьогорічного «Оскару» в номінації «Найкраща режисерська робота» — Хлої Чжао («Земля кочівників»). Інші претенденти — Аарон Соркін («Суд над чиказькою сімкою») й Емеральд Феннел («Перспективна дівчина»). Проте критики не виключають, що нагороду отримає Девід Фінчер («Манк») чи Лі Айзек Чун («Мінарі»).

Хто може отримати нагороду за найкращий оригінальний сценарій?

Поки що головний претендент — Аарон Соркін. Він уже тричі номінувався на «Оскар» і отримав нагороду за стрічку «Соціальна мережа». Сценарій нового фільму Соркіна вже високо оцінили на «Золотому глобусі». Проте за нагороду із Соркіним може позмагатися й Емеральд Феннел із фільмом «Перспективна дівчина».

Які актори можуть отримати «Оскар»?

Найкраща жіноча роль

Френсіс Макдорманд отримала свій останній «Оскар» у 2018 році за стрічку Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Цього року вона може отримати його знову — за роль Ферн у «Землі кочівників». Головним конкурентом Макдорманд, імовірно, стане Віола Девіс — саме вона отримала «Золотий глобус» за найкращу жіночу роль.

Найкраща чоловіча роль

Фаворитом у цій номінації є Чедвік Боузман за роль у «Ма Рейні: Матір блюзу». Цей фільм став його останньою роботою — цього року Боузман помер від раку. Якщо Боузман справді отримає «Оскар», він стане третім актором після Пітера Фінча та Хіта Леджера, якого нагородили посмертно.

Найкраща жіноча роль другого плану

У 2019 році Олівія Колман виграла «Оскар» за головну роль у фільмі «Фаворитка». Тепер вона є одним з найбільш ймовірних претендентів на «Оскар» у категорії «Найкраща жіноча роль другого плану». Серед інших перспективних кандидатів — Марія Бакалова, яка виконала роль доньки Бората Саґдієва у «Бораті 2», і південнокорейська актриса Юн Ю Чжун, яка зіграла в «Мінарі».

Найкраща чоловіча роль другого плану

На початку березня Деніел Калуя отримав нагороду премії «Золотий глобус» за найкращу чоловічу роль другого плану у стрічці «Юда і чорний месія». Тепер актор потрапив в оскарівський шортлист. Серед його головних конкурентів — Саша Барон Коен («Суд над чиказькою сімкою») та Леслі Одом — молодший, який зіграв Сема Кука у фільмі «Одна ніч у Маямі».

А є точніший прогноз?

Точніше можна буде сказати після оголошення нагород гільдій акторів, продюсерів і режисерів. Їхня думка часто збігається з рішенням Американської кіноакадемії, яка присуджує нагороди у відповідних номінаціях. Гільдія продюсерів оголосить переможців 24 березня. Гільдія кіноакторів — 4 квітня. Переможці премії Гільдії режисерів стануть відомі 10 квітня. Із переможцями «Оскару» також часто збігаються переможці премії BAFTA, імена її лауреатів назвуть 11 квітня.

Номінація «Найкращий фільм»

  • «Мінарі» (Minari)
  • «Перспективна дівчина» (Promising Young Woman)
  • «Манк» (Mank)
  • «Батько» (The Father)
  • «Суд над чиказькою сімкою» (The Trial of the Chicago 7)
  • «Земля кочівників» (Nomadland)
  • «Звук металу» (Sound of Metal)
  • «Юда і чорний месія» (Judas and the Black Messiah)

Номінація «Найкращий міжнародний художній фільм»

  • «Ще по одній» (Another Round; Данія, Швеція, Нідерланди)
  • «Кращі часи» (Better Days; Китай)
  • «Колектив» (Collective; Румунія)
  • «Людина, яка продала свою шкіру» (The Man Who Sold His Skin; Туніс, Франція, Бельгія)
  • «Куди прямуєш, Аїдо?» (Quo Vadis, Aida?; Боснія)

Номінація «Найкращий режисер»

  • Девід Фінчер («Манк»)
  • Лі Айзек Чун («Мінарі»)
  • Хлоя Чжао («Земля кочівників»)
  • Емеральд Феннел («Перспективна дівчина»)
  • Томас Вінтенберг («Ще по одній»)

Номінація «Найкраща чоловіча роль»

  • Ентоні Гопкінс («Батько»)
  • Чедвік Боузман («Ма Рейні: Матір блюзу»)
  • Різ Ахмед («Звук металу»)
  • Гарі Олдмен («Манк»)
  • Стівен Ян («Мінарі»)

Номінація «Найкраща жіноча роль»

  • Керрі Малліган («Перспективна дівчина»)
  • Ванесса Кірбі («Фрагменти жінки»)
  • Френсіс Макдорманд («Земля кочівників»)
  • Андра Дей («Сполучені Штати проти Біллі Холідей»)
  • Віола Девіс («Ма Рейні: Матір блюзу»)

Номінація «Найкраща чоловіча роль другого плану»

  • Саша Барон Коен («Суд над чиказькою сімкою»)
  • Деніел Калуя («Юда і чорний месія»)
  • Леслі Одом — молодший («Одна ніч у Маямі»)
  • Пол Расі («Звук металу»)
  • Лакіт Стенфілд («Юда і чорний месія»)

Номінація «Найкраща жіноча роль другого плану»

  • Марія Бакалова («Борат 2»)
  • Гленн Клоуз ( «Сільська елегія»)
  • Олівія Колман («Батько»)
  • Аманда Сайфред («Манк»)
  • Юн Ю Чжун («Мінарі»)