«Буду боротися з машиною, зібраною Аваковим». Михайло Добкін намагається стати мером (вже без Кернеса), воює з міськрадою і покладає надію на харківʼян — велике інтервʼю. Друга частина

Автори:
Марія Жартовська, Євген Спірін
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
«Буду боротися з машиною, зібраною Аваковим». Михайло Добкін намагається стати мером (вже без Кернеса), воює з міськрадою і покладає надію на харківʼян — велике інтервʼю. Друга частина

Місцеві вибори 2020 року стали для мера Харкова Геннадія Кернеса останніми. Він брав участь в них, перебуваючи в клініці «Шаріте» з коронавірусом. Поки Кернес хворів, його давній партнер і соратник — політик Михайло Добкін заявив, що теж братиме участь у виборах. Однак за кілька тижнів до них зняв свою кандидатуру. Вибори виграв Кернес — він набрав 60% голосів, а через півтора місяці помер. Коли в Харкові пройдуть вибори нового мера невідомо — парламент поки не визначився з датою. Але Добкін вже заявив, що в цей раз він піде на вибори і виграє їх. Його головний суперник — секретар міськради і тимчасово виконуючий обовʼязки мера Ігор Терехов. У виборчих кампаніях, що стартували достроково, обидва кандидати використовують імʼя Кернеса. Але, якщо Терехов зустрічається з виборцями в Харкові і розвішує бігборди, то Добкін їздить до Києва на ефіри телеканалів «Наш» і «Україна 24». Кореспондент «Бабеля» Марія Жартовська і головний редактор Євген Спірін зустрілися з Добкіним в Харкові. У другій частині інтервʼю він розповів, як і за які гроші він планує будувати кампанію, навіщо ходить до Офісу президента і чому його головний конкурент не Терехов, а глава МВС Арсен Аваков. Першу частину інтервʼю читайте тут.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Влітку 2020-го ви заявили, що йдете на вибори мера Києва. У вересні передумали і пішли на вибори [мера] в Харкові, але в останній момент знялися. Що сталося?

Я знав, що Геннадій Кернес в дуже поганому стані. Знав, навіть незважаючи на стіну, яку сімʼя — Павло Фукс і перший заступник Ігор Терехов — навколо нього збудували.

Потрібна була різна діагностика, при цьому возити з лікарні в лікарню містом в такому стані [Кернеса] не можна було. Лікарі визнавали, що все серйозно. Тому 17 вересня вирішили їхати в «Шаріте».

Паралельно почалася реєстрація кандидатів у мери Харкова. Я розумів, що Гена до фінішу може не дійти, і тоді переможе другий кандидат у списку. Зустрівся і попередив Терехова, сказав Вадиму Новинському, щоб він був у курсі, як мій політичний партнер. А потім набрав Павла Фукса, із яким довго до цього не спілкувався, і побачився з ним у Києві. Він одразу: «Із Геною все добре, тут і говорити нема про що». Я відповів, що потрібно враховувати найгірший сценарій. Але ми не домовилися. Фукс говорив, що «Гена повернеться, Гена переможе».

Це була складна ситуація, із подвійним дном, тепер вона викликає абсолютно закономірні питання. Але тоді моя логіка була простою: знімуся, коли Гена буде в порядку. Я повернувся і подав документи. Через якийсь час дзвінок від Фукса: «Ти що, подався? Це не по-товариському!»

Знову побачилися, і він почав пояснювати, що в Кернеса є домовленості з ОП, і перемогти повинні «Блок Кернеса — Успішний Харків» і «Слуга народу», а я плутаю їм всі карти і відриваю голоси. Потрібно розуміти, що не тільки Фукс, але й сімʼя, найближчі стверджували, що в Кернеса позитивна динаміка. Плюс є нова законодавча норма — тепер не можна відкликати свою кандидатуру в останній момент, це потрібно зробити мінімум за три тижні. В результаті четвертого жовтня я заїхав до виборчкому і забрав свої документи.

Сергій Моргунов / «Бабель»

У 2015 році ви перестали бути близьким соратником Кернеса. В одному з ваших інтервʼю ви говорили, що причини для сварки були політичними. Вам не сподобалося, що Кернес балотувався в мери Харкова від партії «Відродження», тоді як домовлялися, що він буде висуватися від «Опозиційного блоку». Кернес розповідав про іншу причину: що ви тільки й робите, що катаєтеся містом на мотоциклі та не хочете працювати.

У 2015-му Адміністрація президента Порошенка і Віталій Хомутинник домовилися, що зроблять партію, яка розмиє електорат на південному сході. Тоді ж «Опозиційний блок» навмисне не реєстрували в Харкові та області. При цьому — так, у нас була домовленість, що він піде в мери від «Опозиційного блоку», а якщо не зареєструють, то самовисуванцем. Я бився за партію, він займався своєю роботою. І потім я побачив на трасі бігборд, де Кернес — кандидат від «Відродження».

Чому так? Ми не зʼясовували. Але потрібно розуміти, що є домовленості, а є — тиск АП, Хомутинник був туди вхожий. Кернес був під слідством, місто сильно залежить від державних субсидій. Не забувайте ще, що у Порошенка з Харкова було два голови Адміністрації і вони теж давали йому слушні поради.

А з приводу мотоцикла — це його манера передати привіт через журналістів. Зрозуміло, що в нас був різний спосіб життя, це [катання на мотоциклі] могло здаватися йому легковажним. Бувало, під час зустрічі ми дуже сильно сварилися, а через хвилину він розпитував мене про маленьку дочку. Така людина.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Що було після смерті Кернеса?

Сімнадцятого грудня Гена помер, 21 грудня був відданий землі і більше ста тисяч харківʼян прийшли з ним попрощатися. А партія, до речі, тут же стала перед юридичною колізією: Кернеса немає, значить, «Блок Кернеса — Успішний Харків» потрібно перейменовувати? Але ні, вирішили залишити назву, тому що у фракції облради є його син — Кирило Кернес. Мовляв, це памʼять про нашого дорогого керівника. Вони не можуть відійти від його прізвища ні на метр. Тому і перенесення виборів на осінь їм не на користь.

Чому їх перенесли?

Це фальсифікація і шахрайство. За процедурою міська рада повинна була одразу взяти до відома смерть міського голови, і це рішення разом зі зверненням призначити нові вибори відправити до Верховної Ради.

Терехов 31 грудня оголосив, що все відправлено, 19 січня листа відкрили в канцелярії парламенту — нормально, так? І виявилося, що там тільки звернення, інші документи відсутні. Лист відправили назад, була сесія міськради, і знову відправили до Києва з правками. І потім Верховна Рада не встигає призначити вибори на березень, тому що на кампанію потрібно не менше 60 днів, тому вибори на жовтень. Цинічний розрахунок, не встигли на день.

У мене тільки одне питання — вони харківʼян за дурнів мають? За лохів?

Зрозуміло, що Верховній Раді не звикати до таких розводок, але люди в Харкові це запамʼятали.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Ви намагалися вплинути?

Я переконував Офіс президента призначити вибори на березень, але в них була інша думка.

Кого в ОП ви переконували?

У мене була розмова з одним із заступників глави ОП, який відповідає за регіональну політику.

З Кирилом Тимошенком?

Не можу казати, я до них на зустріч не просився.

Яка стратегія вашої кампанії, на кого плануєте спиратися?

На харківʼян. Стратегія кампанії гранично ясна. До 2014 року, коли ми разом із Кернесом працювали над відродженням Харкова, почали багато проєктів. Частину завершили, частина — в процесі реалізації, зʼявилися й нові виклики. Зараз йде формування офісу, потім це буде [виборчий] штаб. Будемо ділитися з людьми своїм баченням.

Ви розглядаєте Ігоря Терехова як основного конкурента на виборах мера?

Ні, як опонентів на виборах я розглядаю команду Арсена Авакова — вони потужні і ресурсні.

Терехова ви до цієї команди відносите?

Він гвинтик у цій команді, особа на портреті, пісний персонаж, якого неможливо продати. Думаю, буду боротися не з ними, а з машиною, зібраною Арсеном Борисовичем.

Я зараз говорю загалом, але, коли прийде час, історія з незаконним захопленням за ширмою хвороби Кернеса буде розслідувана. Але вже тепер видно, що Кернес, який нікого чужого до Харкова не підпускав, ніяких наступників не готував, який всі рішення для міста продумував і рухав сам, отримав підтримку харківʼян більше ніж у 60 відсотків. А Терехов упакував цю перемогу в коробки і відніс до приймальні міністра МВС.

Так що це вивіска. Він вже займається [кампанією], борди повісив.

Раніше без відома Кернеса в Харкові не можна було повісити жодного борда, з чого ви взяли, що вам дозволять?

Терехов — не Кернес. Це все одно, що взяти шильдик від «мерседеса», повісити на «москвича» і очікувати, що він буде «мерседесом». У всіх власників рекламних носіїв є обовʼязок місяць на рік транслювати соціальну рекламу, безкоштовно. Я теж буду на бордах, але в мене їх буде не 400 і не безкоштовних, як у Терехова.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Ви спілкувалися з Фуксом про передвиборчу кампанію і ваше нинішнє висування в мери?

А хто він такий, щоб я з ним говорив?

Але ж ви розмовляли з ним у перший раз.

Тоді це було повʼязано з Геною. Потім, після його смерті, Фукс уже був сполучною ланкою в переговорах з ОП і з Аваковим, навіщо мені тепер з ним зустрічатися? Де він і де Харків? У нього тут ні будинку, ні справ.

Кернес постійно робив соціологічні опитування — вивчав свої рейтинги, конкурентів, настрої в місті, уподобання. Ви робили соціологічні опитування?

Так, звісно, це нормально — тримати руку на пульсі. Але точна картина буде, коли стануть відомі всі учасники процесу.

Може висуватися Юлія Світлична, наприклад?

Так, вона впізнавана людина в Харкові, у неї є прихильники, вона провела в міськраду іменну фракцію. Потрібно розуміти, чиї голоси вона забирає. Те ж питання до Олександра Фельдмана, який, конкуруючи з Кернесом, посів друге місце і мав 15 відсотків. Я ставлю завдання перемогти в першому турі й розумію, як цього домогтися. Але це не означає, що в мене такий рейтинг, що я можу нічого не робити і на дивані валятися.

Ви будете намагатися асоціюватися з Кернесом? У вашому проморолику, який зробив режисер Женя Дудник, ви саме так себе позиціонуєте.

Цей ролик я задумував як публічне прощання з Геннадієм. Всі памʼятають наш знаменитий ролик, і багато хто радив використовувати його у виборчій кампанії. Але не можна йти вперед, повертаючись назад. Так що Павло Фукс даремно рознервувався.

Так, Фукс звинуватив вас у цинізмі.

Та мене не парить, хто в чому мене звинувачує. Може, весняне загострення, мені він нецікавий. Його Харків приваблює просто як актив, а в мене тут — життя. Як кажуть, тут моя пуповина закопана.

Але ви хотіли б асоціюватися з Кернесом під час виборчої кампанії?

Я — Михайло Добкін.

Чому Кернес так довіряв Терехову?

Він йому не довіряв, вся історія про дружбу вигадана. Він — підлеглий, який чекав у приймальні, коли ми розмовляли. Але коли Гена перестав ходити, Терехов постарався замкнути на собі весь простір в плані роботи. Всі заступники повинні були доповідати йому те, із чим йдуть до мера. Хто не хотів, сильно його дратував. І позвільняти всіх він зараз не може — треба ж показувати, що він все робить, як Кернес.

Звідки у вас гроші на кампанію?

Моя сімʼя багато років офіційно володіє акціями одного українського підприємства, яке побудоване з нуля [мова про Володимир-Волинську птахофабрику], йому років двадцять. Його будував мій батько, брат, свого часу — я. Підприємство виросло, приносить добрі дивіденди. У минулому році підприємство заплатило 250 млн грн податків у Волинській області, і це не рахуючи тих, що ми платимо з дивідендів.

Тобто дивідендів від птахофабрики вистачає, щоб фінансувати кампанію і купувати мотоцикли?

Це білі гроші, з яких заплатили податки. Мені вистачає.

Сергій Моргунов / «Бабель»