Вийшов новий епізод українського документального серіалу «Спалах» — про складну історію українського кіно. Подивіться, якщо досі не вірите в його перспективи

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Вийшов новий епізод українського документального серіалу «Спалах» — про складну історію українського кіно. Подивіться, якщо досі не вірите в його перспективи

Мої думки тихі

Десятого березня онлайн-медіа «Слух» випустило нову, пʼяту серію документального серіалу «Спалах». У ній глядачам розповіли про те, як формувався український кінематограф, і про людей, які його розвивали. Кіно в Україні встигло зародитися і зміцніти у ХХ столітті та померти на 20 років після розвалу СРСР. Індустрія воскресла лише десять років тому, слабких фільмів поки ще багато. Детальніше про це розповідають у новій серії «Спалаху» — дивіться премʼєру просто зараз на «Бабелі».

У новий епізод серіалу творці запросили режисерів Антоніо Лукіча, Ахтема Сеітаблаєва, Валентина Васяновича, Любомира Левицького, актрису Ірму Вітовську, продюсера Володимира Яценка та інших знакових для сучасного українського кінематографу людей. Вони розділяють сучасне українське кіно на три групи: артхаусне для фестивалів, комедії, що заробляють гроші, але не мають культурної цінності, і патріотичне. Поки що фільми часто слабкі, але це нормально: індустрія тільки зароджується, і зараз ми на етапі кількості, а не якості.

Близько сорока років тому в Україні проходили тематичні фестивалі, а кіностудії часто випускали премʼєри. Українські режисери були новаторами: роботи Дзиґи Вертова, Сергія Параджанова, Кіри Муратової та Романа Балаяна істотно вплинули на індустрію.

Пʼять кіностудій, які були в Україні, припинили працювати, коли розпався Радянський Союз. Протягом двадцяти років після проголошення незалежності у країні майже не було власного кінематографу. Індустрія почала відроджуватися близько десяти років тому. А по-справжньому значний прорив стався зо три роки тому — коли уряд виділив на розвиток проєктів близько одного мільярда гривень. Міцна індустрія, яка буде стабільно випускати якісне кіно, досі формується — і найяскравіші її представники розповідають, як це відбувається.