У світі закінчуються головні піддослідні для вакцин від коронавірусу — мавпи. Раніше всі купували їх у Китаї, тепер учені кажуть, що потрібен власний «стратегічний запас». За матеріалом NYT

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
У світі закінчуються головні піддослідні для вакцин від коронавірусу — мавпи. Раніше всі купували їх у Китаї, тепер учені кажуть, що потрібен власний «стратегічний запас». За матеріалом NYT

Клоновані макаки в Інституті нейробіології Китайської академії наук у Шанхаї, 27 листопада 2018 року.

STR / Contributor

Учені десятиліттями випробовували на мавпах різні медичні препарати перед тим, як тестувати їх на людях. Мавп називають «ідеальними піддослідними», оскільки їхня ДНК дуже схожа на людську. У минулому році саме на мавпах випробовували вакцини від нового коронавірусу. Однак лабораторні примати дуже швидко стали дефіцитом і через це загальмувалися розробки таких компаній, як Moderna та Johnson & Johnson. Адже тепер потрібно терміново дослідити, як існуючі препарати справляються з новими штамами коронавірусу. Усе через те, що Китай — головний світовий постачальник лабораторних мавп — раптово заборонив продаж усіх диких тварин. Китайські дослідники кажуть, що їм самим бракує піддослідних. А в США просять уряд створити «стратегічний запас» піддослідних мавп, щоб у майбутньому не залежати від Китаю. «Бабель» переказує матеріал The New York Times про те, як дефіцит лабораторних приматів ставить під загрозу майбутнє вакцин.

Макаки граються з маскою для обличчя, яку залишив перехожий у Малайзії, 30 жовтня 2020 року.

MOHD RASFAN / Contributor / Getty images

У 2020 році виконавчий директор корпорації біомедичних досліджень Bioqual Марк Льюїс відчайдушно намагався знайти мавп. На кону стояли мільйони життів людей в усьому світі — адже йшлося про розробку вакцини від нового коронавірусу.

Льюїс відповідав за постачання лабораторних мавп для фармацевтичних компаній Moderna та Johnson & Johnson. Їм потрібні були тварини, щоб тестувати свої вакцини проти COVID-19. Але в розпал пандемії виявилося, що мавпи в дефіциті. «Ми втратили багато часу і даних, тому що не змогли знайти тварин у потрібні терміни», — скаржиться Льюїс. У такій самій ситуації опинилися ще з десяток компаній, які розробляли вакцини.

Активісти із захисту прав тварин десятиліттями виступали проти того, щоб мавп використовували для лабораторних дослідів. Завдяки їхнім зусиллям кілька великих міжнародних авіакомпаній — British Airways, China Southern, Qatar Airways та United Airlines — відмовилися перевозити тварин для досліджень. Учені називають таке рішення «загрозою охороні здоровʼя». Тим більше, що ті самі компанії продовжують перевозити тварин і для зоопарків, і для продажу як домашніх або службових тварин. Однак це не головна причина дефіциту.

Активісти руху «Люди за етичне поводження з тваринами» (PETA) влаштовують в Токіо акцію протесту проти China Southern Airlines через перевезення мавп для лабораторних дослідів, 19 листопада 2013 року.

TORU YAMANAKA / Staff / Getty Images

Тут не обійшлося без Китаю. До кінця 1970-х головним постачальником лабораторних мавп була Індія. Але після того, як у 1978 році індійська преса повідомила, що в США мавп використовували для військових випробувань, влада Індії припинили експорт.

Фармацевтичним компаніям довелося шукати альтернативу. Поступово їхній вибір зупинився на Китаї, який протягом наступних десятиліть перетворився на провідного світового постачальника мавп для наукових досліджень. У 2019 році з 33 818 лабораторних приматів, імпортованих у Сполучені Штати, понад 60 відсотків були з Китаю.

Однак у розпал роботи над вакцинами проти коронавірусу Китай раптово припинив постачання всіх диких тварин. У пошуках своїх «улюблених піддослідних» — макак-резусів і яванських макак, учені обшукали всі приватні і державні компанії в Південно-Східній Азії і на Маврикії. Але жодна країна не змогла компенсувати поставки з Китаю. Тепер лабораторні мавпи у великому дефіциті. Ціни на них зросли більш як удвічі у порівнянні з минулим роком. Сьогодні один яванський макак коштує понад десять тисяч доларів.

Китайці кажуть, що їм самим не вистачає мавп для досліджень. І це при тому, що в спеціальних заповідниках, що фінансуються державою, налічується близько 45 тисяч особин.

У минулому році три великі китайські біомедичні компанії відзвітували уряду, що їм не вистачило 2 750 мавп для дослідів. Компанія Hubei Topgene Biotechnology розводить мавп для власних досліджень і на експорт. За словами менеджера з продажу Янь Шуо, Сполучені Штати раніше були її головним клієнтом, але тепер у компанії нестача тварин для проведення власних експериментів. «Тут справа навіть не в грошах. У нас просто немає мавп для продажу», — говорить Янь Шуо.

Дослідники кажуть, що намагаються економити як можуть. Наприклад, від однієї мавпи збирають сотні зразків тканини. Їх можна заморожувати і потім вивчати роками. Але з тваринами, інфікованими COVID-19, все складніше. Їм не можна контактувати з іншими, здоровими мавпами. Тому, максимального використавши для експериментів, їх доводиться присипляти.

Дехто з учених припускає, що Китай міг спеціально заборонити поставки мавп, щоб отримати перевагу в гонках зі створення вакцини. У відповідь китайський МЗС заявив, що заборона не націлена на певні країни або види тварин. А поставки можуть відновити «щойно покращиться міжнародна ситуація і будуть виконані умови для імпорту та експорту». При цьому китайські державні ЗМІ повідомляють, що дефіцит на лабораторних приматів щороку зростатиме на 15 відсотків протягом наступних пʼяти років.

Мавпи ідеально підходять для досліджень протикоронавірусних вакцин перед тим, як тестувати їх на людях, кажуть учені. Їхня ДНК дуже схожа на людську. А значить, їх так само можна тестувати за допомогою мазків з носа, або просканувати їхні легені, щоб вивчити перебіг хвороби.

За словами дослідників, мавп практично неможливо замінити іншими тваринами. Хоча такий препарат, як стероїд дексаметазон, яким лікували Дональда Трампа, тестували на хомʼяках.

Через дефіцит піддослідних мавп довелося поставити на паузу дослідження ліків від інших хвороб — СНІДу або хвороби Альцгеймера, але це не вирішило проблеми. Учені переживають, що нові штами коронавірусу можуть зробити існуючі препарати малоефективними. А значить, гонка зі створення вакцин знову може відновитися.

Сара Кон із Національного дослідницького центру приматів штату Вісконсин проводить ультразвукове дослідження вагітної макаки-резус, зараженої вірусом Зіка, 28 червня 2016 року.
Спеціаліст із досліджень у Національному дослідницькому центрі приматів штату Вісконсин бере зразок слини у вагітної макаки-резус, зараженої вірусом Зіка, 28 червня 2016 року.

Сара Кон із Національного дослідницького центру приматів штату Вісконсин проводить ультразвукове дослідження вагітної макаки-резус, зараженої вірусом Зіка, 28 червня 2016 року. Спеціаліст із досліджень у Національному дослідницькому центрі приматів штату Вісконсин бере зразок слини у вагітної макаки-резус, зараженої вірусом Зіка, 28 червня 2016 року.

Scott Olson / Staff

У США пропонують створити «стратегічний запас» піддослідних мавп. У семи центрах приматів у Сполучених Штатах налічується близько 25 тисяч особин. Але цього катастрофічно недостатньо.

Скіп Бом, заступник директора і головний ветеринарний лікар Тулейнського національного дослідницького центру приматів неподалік Нового Орлеану, каже, що вони з колегами ще десять років тому обговорювали ідею про стратегічний заповідник. «Нам йшлося про створення чогось на зразок стратегічного резерву нафти або зерна. Щоб ці запаси можна було використовувати тільки у надзвичайній ситуації», — сказав професор Бом.

Але уряду на це постійно не вистачало ані часу, ані грошей. Коен ван Ромпей, експерт з інфекційних захворювань з Каліфорнійського національного дослідницького центру приматів, розповів, що близько десяти років тому уряд попросив його збільшити колонії піддослідних мавп. Щоправда грошей на це не виділили. Тому Коену ван Ромпею довелося, навпаки, зменшити популяцію — для цього самкам навіть давали протизаплідні препарати.

Ще у 2018 році на панелі, організованій Національним інститутом здоровʼя, вчені говорили про залежність від поставок мавп з Китаю. «Тоді було розуміння — якщо Китай вирішить перекрити кран, у нас будуть великі проблеми», — сказав Джеффрі Робертс, заступник директора Каліфорнійського національного дослідницького центру приматів. Зрештою учасники дійшли висновку, що «розведення лабораторних мавп всередині країни має важливе значення, а нехтування цим питанням може поставити під загрозу біомедичні дослідження у Сполучених Штатах».

Але всі ці рішення і рекомендації так і залишилися на папері. Тепер же глава Національної асоціації біомедичних досліджень Метью Бейлі збирається поговорити про нестачу мавп з адміністрацією нового президента Байдена. У нинішній ситуації це, звісно, вже не допоможе, зате стане в пригоді при розробці майбутніх вакцин.

Яванський макак з Азії, якого часто використовують у біомедичних дослідженнях.

MLADEN ANTONOV / Getty Images