Україна вшановує памʼять загиблих під час Революції гідності. Ось кращі документальні фільми про події Євромайдану — від стрічки Netflix «Зима у вогні» до «Переломного моменту» Олеся Саніна

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Україна вшановує памʼять загиблих під час Революції гідності. Ось кращі документальні фільми про події Євромайдану — від стрічки Netflix «Зима у вогні» до «Переломного моменту» Олеся Саніна

Сім років тому, 20 лютого 2014 року, у центрі Києва відбулися найжорсткіші протистояння між учасниками акцій протесту на Майдані та силовиками — 48 людей загинуло. У 2015 році 20 лютого оголосили Днем Героїв Небесної Сотні. «Бабель» зібрав найкращі документальні фільми про Революцію гідності — від популярного фільму Netflix «Зима у вогні» до стрічки «Переломний момент» від автора «Поводиря» Олеся Саніна — і розповідає, що подивитися.

«Все палає»

Про що фільм. «Все палає» — документальний фільм, який змальовує ключові події Революції гідності з різних позицій — силовиків, протестувальників та «нейтральної сторони». Він зображує як революціонерів, так і силовиків, та намагається дати відповідь на питання, як і чому мирні демонстрації перетворюються на насильницьку боротьбу. Прем’єра All Things Ablaze відбулася 2014 року на кінофестивалі DOK Leipzig. Там стрічку визнали найкращим східноєвропейським документальним фільмом.

All Things Ablaze / YouТube / режисери — Олександр Течинський, Дмитро Стойков, Олексій Солодунов / тривалість — 1 година 30 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. Frankfurter Allgemeine Zeitung зазначає, що «Все палає» — заплутаний фільм, що розмиває межу між добром та злом. Open Democracy пише, що фільм містить багато вражаючих кадрів, проте замало контекстної інформації.

«Зима у вогні»

Про що фільм. Стрічка американського режисера Євгена Афінеєвського є одним з наймасштабніших проєктів про Революцію гідності. Вона охоплює 93 дні протестів і розповідає про основні події Євромайдану через історії його учасників. Серед них — студенти, волонтери, медики, священники різних конфесій, військовослужбовці. У 2015 році Winter on Fire вперше показали на Венеційському кінофестивалі. У 2016-му — номінували на «Оскар» у категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм».

Winter on Fire / Netflix / режисер — Євген Афінеєвський / тривалість — 1 година 42 хвилини / рейтинг Rotten Tomatoes — 88%.

Що кажуть критики. The New York Times зазначає, що сучасні технології не можуть передати запах пороху та сльозогінного газу, однак Євген Афінеєвський наближає глядача до центру подій настільки, наскільки це можливо. The Playlist каже, що дивитися Winter on Fire — це все одно що спостерігати за перебігом самої революції.

«Майдан»

Про що фільм. «Майдан» Сергія Лозниці — відсторонене зображення подій Революції гідності, яке, за задумом режисера, не містить жодних коментарів і складається здебільшого з загальних планів Майдану та сусідніх вулиць. Головним героєм стрічки є український народ. Уперше «Майдан» показали у 2014 році на Міжнародному кінофестивалі в Каннах. У 2015-му фільм отримав гран-прі Міжнародного фестивалю фільмів про права людини в Нюрнберзі.

Maidan / YouТube / режисер — Сергій Лозниця / тривалість — 2 години 14 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 100%.

Що кажуть критики. The Times називає стрічку вражаючою, моторошною та красивою. Українське видання Comma пише, що фільм замовчує важливі моменти, що збиває з пантелику непідготовленого глядача і робить стрічку «несумісною з реальною історією».

«Переломний момент: Війна за демократію в Україні»

Про що фільм. Після завершення Революції гідності Віктор Янукович покинув пост президента України та втік до Ростова. На цьому боротьба не завершилася — Росія анексувала Крим. Розпочалася російсько-українська війна. Breaking Point: The War for Democracy in Ukraine охоплює усі ці події й розповідає, як події 2013—2014 років переросли у затяжну боротьбу з російськими військами. В основі стрічки — інтерв’ю з 86 учасниками революції та війни на Донбасі. Режисер фільму — автор «Поводиря» Олесь Санін.

Breaking Point: The War for Democracy in Ukraine / Amazon Prime / режисери — Марк Гарріс, Олесь Санін / тривалість — 1 година 38 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 100%.

Що кажуть критики. Village Voice зазначає, що фільм Марка Гарріса та Олеся Саніна — це прониклива та детально задокументована історія української боротьби за демократію. Variety каже, що це прекрасно знята стрічка.

«Сильніше, ніж зброя»

Про що фільм. Перша повнометражна робота студії українських документалістів BABYLONʼ13 охоплює період від спроби захоплення Адміністрації президента 1 грудня до боїв за донецький аеропорт. Назва фільму заснована на фразі «Ваші камери сильніші, ніж зброя», яку один з учасників BABYLONʼ13 почув від бойовика, коли потрапив у полон в окупованому Криму. У 2016 році фільм отримав бронзову нагороду Міжнародного Лондонського артфестивалю Passion for Freedom.

Stronger than Arms / YouTube / режисери — Володимир Тихий, Юлія Гонтарук, Роман Любий, Денис Воронцов, Юрій Грузінов / тривалість — 1 година 38 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. «Детектор медіа» пише, що у фільмі немає жодного штучного кадру.