До Марсу наближається п’ятий марсохід NASA Perseverance — він шукатиме на планеті життя. Ось 10 фантастичних фото, які зробили його попередники

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
До Марсу наближається п’ятий марсохід NASA Perseverance — він шукатиме на планеті життя. Ось 10 фантастичних фото, які зробили його попередники

Селфі, зроблене ровером Curiosity в регіоні під назвою Мері Еннінг. 12 листопада 2020 року.

NASA

Сьогодні на Марс має висадитися марсохід Perseverance. Якщо посадка пройде успішно, він стане вже п’ятим ровером NASA, який досліджуватиме поверхню Червоної планети. За останні тридцять років різні регіони Марсу вивчали Sojourner, Spirit, Opportunity та Curiosity. Вони досліджували марсіанську породу, намагалися знайти на планеті ознаки життя та зробили тисячі яскравих фото. «Бабель» згадує історію марсіанських досліджень NASA в 10 світлинах.

Марсохід Sojourner

За останні пів століття NASA здійснило кілька успішних посадок на Марс. У 1970-х агентство направило на планету космічні апарати «Вікінг-1» і «Вікінг-2» — вони вперше передали на Землю якісні фото Червоної планети, проте їм бракувало мобільності.

У 1990-х NASA запустило на Марс рухомого робота Sojourner. Шестиколісний марсохід висадився в долині Арес 4 червня 1997 року.

Фото марсіанської поверхні, зроблене ровером Sojourner. На задньому плані — посадковий апарат Mars Pathfinder. 10 липня 1997 року.

NASA / AFP / Getty Images

Він був доволі невеликий — завдовжки майже як скейтборд, і рухався зі швидкістю один сантиметр на секунду. За три місяці Sojourner встиг дослідити 16 локацій поблизу місця посадки і зробив 550 фото. Світлини долини Арес показали, що вона вкрита округлою галькою та специфічними скелями — це стало доказом існування на Марсі стародавніх заплав.

Світлина місця посадки Mars Pathfinder, яке пізніше перейменували на станцію пам'яті Карла Сагана. Фото знято на камеру Sojourner. 9 липня 1997 року.

NASA

Марсоходи Spirit і Opportunity

У 2003 році на Червону планету доправили марсоходи Spirit і Opportunity. Вони були дещо більшими за Sojourner — за розмірами нагадували машину для гольфу. Spirit і Opportunity мали ідентичний набір інструментів і були «геологами». Учені сподівалися з їхньою допомогою дослідити мінерали в гірських породах і ґрунті та зрозуміти, чи був Марс у минулому придатним для життя.

Роботизована рука Opportunity знімає об’єкти, розташовані на заході кратера Індевор. 5 січня 2016 року.
Opportunity спускається в долину Марафон, розташовану у кратері Індевор. На фото — тінь і сліди марсохода. 22 березня 2016 року.

Роботизована рука Opportunity знімає об’єкти, розташовані на заході кратера Індевор. 5 січня 2016 року. Opportunity спускається в долину Марафон, розташовану у кратері Індевор. На фото — тінь і сліди марсохода. 22 березня 2016 року.

NASA

Spirit і Opportunity сіли на протилежних боках планети. Spirit висадився в регіоні, який називається кратер Гусєва. За три місяці Opportunity сів на плато Меридіана.

Перше кольорове фото, зняте на панорамну камеру марсохода Spirit. 6 січня 2003 року.

NASA / Jet Propulsion Laboratory / Cornell University / Getty Images

У NASA розраховували, що місія роверів триватиме не більше трьох місяців. Натомість Spirit пропрацював п’ять років, Opportunity — чотирнадцять. За цей час марсоходи знайшли сліди вулканічної активності, метеорити та з’ясували, що в минулому на Марсі точно була вода — і навіть цілі моря.

Знімок кратера Дух Сент-Луїса, знятий за допомогою панорамної камери марсохода Opportunity. 29—30 березня 2015 року.

NASA

Марсохід Curiosity

Наступником Spirit і Opportunity став марсохід Curiosity. Він був значно більшим за них — три метри завдовжки і два заввишки. На відміну від «геологів» Spirit і Opportunity, Curiosity — це повністю укомплектована хімічна лабораторія.

Фото кратера Ґейл, зняте на камеру марсохода Curiosity. 6 серпня 2012 року.

NASA

Він може «стріляти» в породу лазером, щоб проаналізувати хімічний склад випаровувань. А ще — свердлити ґрунт, щоб отримати потрібні зразки.

Фото гори Еоліди, зроблене на камеру Curiosity. Грудень 2012 року.

NASA

Curiosity сів у метеоритному кратері Ґейл 6 серпня 2012 року і провів на марсіанській поверхні майже девʼять років. За цей час він підтвердив, що на планеті колись були хімічні умови для мікробного життя, а також знайшов докази існування прісноводних річок і озер. Curiosity продовжує досліджувати планету й зараз.

Гора Еоліда. Вона розташована у кратері Ґейл, неподалік від місця посадки Curiosity. Грудень 2012 року.

NASA

Марсохід Perseverance

Новий марсохід NASA — Perseverance — подібний до Curiosity, але отримав низку покращень. Серед іншого, він має вдосконалену навігаційну систему, кращі камери, модернізовані колеса, що забезпечують хороше зчеплення з ґрунтом, і поліпшену систему сканування зразків. Ровер «вміє» запускати мінівертоліт для обстеження місцевості та обладнаний установкою МОХІЕ, яка спробує отримати кисень з марсіанської атмосфери.

Perseverance має висадитися у кратері Джезеро, розташованому на північ від марсіанського екватора. Якщо посадка буде вдалою і марсохід не розіб’ється, він надішле свої перші фото Марса на Землю. Потім Perseverance продовжить роботу своїх попередників — шукатиме на Марсі ознаки стародавнього життя та збиратиме дані, які можуть допомогти в подальшій колонізації планети.