Данія, Польща та інші країни запроваджують «паспорти вакцинації». Їх підтримують туроператори та авіакомпанії. А Україна чекає, поки Євросоюз, ВООЗ і всі-всі-всі домовляться

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Данія, Польща та інші країни запроваджують «паспорти вакцинації». Їх підтримують туроператори та авіакомпанії. А Україна чекає, поки Євросоюз, ВООЗ і всі-всі-всі домовляться

MARK RALSTON / Contributor

На початку січня Данія оголосила, що випустить для громадян «паспорт вакцинації». Минулого тижня уряд заявив, що запустить цю онлайн-платформу вже наприкінці лютого. Ідею підтримали у Швеції, Фінляндії, Польщі, Греції та інших країнах. Але найбільше раділи туроператори і авіакомпанії. Документ має спростити міжнародні подорожі і стати перепусткою в ресторани, на концерти і стадіони. Але не всі країни Євросоюзу підтримали ідею. Критики вважають, що це ставить під загрозу конфіденційність особистих даних. А ще такі паспорти можуть спровокувати нерівність, адже далеко не у всіх людей є доступ до вакцин, тестів і навіть до смартфонів. Позиція ВООЗ з цього питання теж неоднозначна. «Бабель» розповідає, що таке «паспорт вакцинації», чим він відрізняється від «імунного паспорта», в яких країнах його планують запроваджувати, які у нього недоліки і чи можуть його ввести в Україні.

«Імунний паспорт» і «паспорт вакцинації» — це не одне й те саме. Є три типи даних, які можна використовувати в боротьбі з коронавірусом. Перший — доказ того, що ви вже перехворіли, другий — негативний тест, третій — можливість показати, що ви були вакциновані.

До «імунного паспорта» планували заносити інформацію про перенесене захворювання. Ідея запроваджувати такі паспорти зʼявилася навесні минулого року. Документи планували видавати людям, які одужали від коронавірусу, щоб вони могли не дотримуватися карантину і повернутися до роботи. Противники «імунного паспорта» говорили, що немає гарантій того, що вірусом не можна заразитися повторно. А ще це могло погіршити соціальну нерівність і спровокувати ринок підробок. Зрештою вчені зʼясували, що на коронавірус можна захворіти повторно, і ідею імунних паспортів поховали.

Тестування удосконалювалося, зʼявилися перші схвалені ВООЗ та регуляторами різних країн вакцини. Тому впровадження «паспорта вакцинації» вийшло на перше місце. Такий «паспорт» може не тільки спростити міжнародні подорожі, але й стати перепусткою в ресторан, на стадіон, концерт та інший захід. Взагалі ця ідея не нова, протягом десятиліть для поїздки в деякі країни була потрібна довідка про щеплення від жовтої гарячки, малярії, дифтерії, краснухи та інших хвороб.

Про «паспорти вакцинації» першими заговорили туроператори та авіакомпанії. Наприкінці листопада австралійський перевізник Qantas одним з перших заявив, що в найближчому майбутньому буде приймати на борт тільки вакцинованих пасажирів. Etihad Airways і Emirates почнуть використовувати цифровий проїзний, розроблений Міжнародною асоціацією повітряного транспорту, щоб допомогти пасажирам керувати своїми планами поїздок і надавати авіакомпаніям і урядам документи про те, що вони були вакциновані або протестовані на COVID-19.

Німецька компанія з продажу квитків Eventim заявила, що вже оновила свою службу онлайн-бронювання, щоб клієнти могли завантажувати дані про вакцинацію. Ініціативу підтримують спортивні організації напередодні Чемпіонату Європи з футболу та Олімпійських ігор у Токіо 2021 року. До них підключилися концертні майданчики і турагентства.

Кілька світових компаній і організацій вже почали розробляти програми «паспорта вакцинації». IBM створює власний Digital Health Pass. Він може зберігати кілька типів даних: про температуру, зараження вірусом, результати тестів і статус вакцинації.

Швейцарська некомерційна група Commons Project Foundation тестує цифровий паспорт здоровʼя CommonPass. Його головна мета — підтвердити, що дані про тестування або вакцинацію отримані з надійного джерела і відповідають вимогам країни, куди хоче вʼїхати людина. Додаток генерує QR-код, який можна показати на прикордонному контролі.

courtneyk / Getty Images

Linux Foundation працює в партнерстві з Covid-19 Credentials Initiative, колективом з більш ніж 300 людей з пʼяти континентів, щоб допомогти розробити універсальні стандарти для додатків облікових даних вакцинації. Мета — допомогти проєктам, спільнотам і компаніям створювати технології з відкритим вихідним кодом. Вони співпрацюють з IBM і Commons Project.

Microsoft, Oracle, Salesforce та інші компанії обʼєдналися в коаліцію Vaccination Credential Initiative для створення цифрових записів про вакцинацію проти коронавірусу. Компанії хочуть надати людям можливість зберігати зашифровані цифрові копії своїх записів про щеплення в будь-якому цифровому гаманці за їхнім вибором.

В Євросоюзі немає єдності з приводу «паспортів вакцинації». Крім Данії, ідею з такими паспортами підтримують у Швеції, Ісландії, Фінляндії, Польщі, Угорщині, Іспанії, Португалії та на Кіпрі. Планується, що такі паспорти можна буде завантажити з особистого кабінету на сайті уряду або з облікового запису системи охорони здоровʼя, або ж роздрукувати у вигляді QR-коду.

IDA MARIE ODGAARD / Contributor / Getty Images

Кіріакос Міцотакіс, премʼєр Греції, чия економіка значною мірою залежить від туризму, звернувся до Європейської комісії з пропозицією запровадити стандартизовані «паспорти вакцинації» для Євросоюзу. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтримує цю ідею.

А ось Франція та Німеччина проти. Вони кажуть про ризики дискримінації людей, які ще не отримали вакцину. Крім того, вакцинація — справа добровільна, а такі «паспорти» будуть її навʼязувати. В уряді Великої Британії спершу сказали, що поміркують над цією ідеєю. Але одразу ж зіткнулися з критикою щодо порушення громадянських свобод. Зрештою міністр з вакцин Великої Британії Надхім Захаві заявив, що жодних «паспортів вакцинації» ані для громадян країни, ані для іноземців запроваджувати не планують.

Та й у країнах, уряди яких схвалюють «паспорти вакцинації», не всі з цим згодні. Наприклад, у Данії минулої суботи, 6 лютого, близько 600 осіб влаштували акцію протесту перед парламентом. Вони виступали проти карантину і цифрових сертифікатів про вакцинацію.

У ВООЗ двоїста позиція. З одного боку, організація не схвалює ідею введення будь-яких паспортів про вакцинацію. Усе тому, що зараз вакцину не можна сприймати як гарантований спосіб захисту від хвороби. Особливо з урахуванням того, що зʼявляються нові штами вірусу.

З іншого боку, ще з жовтня минулого року ВООЗ спільно з Естонією розробляє цифровий сертифікат вакцинації проти COVID-19 — «жовту смарт-карту», за аналогією до старих паперових сертифікатів про вакцинацію від жовтої гарячки.

У ході розробки таких «паспортів» виникають технічні та етичні проблеми. Головне питання — конфіденційність персональних та медичних даних. Стандартизовані «цифрові паспорти» можуть бути ефективними проти чорного ринку підроблених негативних результатів тестів. З іншого боку, ці дані можуть опинитися під контролем будь-якого уряду або однієї компанії. Ось чому розробники пропонують створювати додатки з відкритим вихідним кодом, а особисті дані зберігати в смартфонах користувачів.

Ще один нюанс — масштаби. Експерти кажуть, що на розробку глобальних стандартів закордонних паспортів пішло 50 років. На те, щоб додати до цієї системи біометричні дані, ще близько десяти. Тепер за дуже короткий проміжок часу потрібно створити цифрові облікові дані із ще вищим рівнем конфіденційності, які можна було б так само повсюдно визнавати, як паспорт.

Також такі паспорти можуть призвести до цифрової нерівності. У світі понад мільярд людей не можуть підтвердити свою особу через відсутність паспортів, свідоцтв про народження, посвідчення водія або національних посвідчень особи. Тому цифрові документи, що підтверджують вакцинацію, можуть стати фактором дискримінації. Сюди ж накладається і те, що не всі мають однаковий доступ до вакцин і навіть до тестування на коронавірус.

Позиція України проста — спочатку нехай домовляться в ЄС і ВООЗ. Про це говорить і головний санітарний лікар Віктор Ляшко і віцепремʼєр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Тільки-но ЄС і ВООЗ дійдуть спільної думки щодо «паспортів вакцинації», Україна їх буде запроваджувати за європейськими стандартами.

Поки ж Україна тільки планує почати масову вакцинацію. А міністр охорони здоровʼя Максим Степанов передбачає, що у вільному продажу на українському ринку вакцини можуть зʼявитися не раніше літа цього року. Що ж до «імунних паспортів» всередині країни, то, за словами Ляшка, це питання поки на порядку денному не стоїть.

Milos Bicanski / Contributor / Getty Images