Що подивитися у вихідні. Кримінальна драма від режисера «Мисливця за розумом», науково-фантастична стрічка з Сальмою Гаєк та новий продюсерський проєкт Рідлі Скотта

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Що подивитися у вихідні. Кримінальна драма від режисера «Мисливця за розумом», науково-фантастична стрічка з Сальмою Гаєк та новий продюсерський проєкт Рідлі Скотта

Karolina Uskakovych / «Бабель»

На початку лютого на Netflix, HBO Max, Amazon Prime та YouTube з’явилося кілька новинок. Найцікавіші — кримінальна драма про розслідування вбивства Кім Валль від режисера «Мисливця за розумом» Тобіаса Ліндгольма, науково-фантастичний фільм «Блаженство» з Сальмою Гаєк, документальна стрічка «Один день із життя у 2020-му», яку спродюсував Рідлі Скотт та новий фільм із Зендаєю та зіркою «Тенета» Джоном Девідом Вашингтоном. «Бабель» зібрав відгуки та оцінки критиків і підказує, що подивитися у вихідні.

Кримінальна драма «Розслідування»

Про що серіал. Серпень 2017 року. Шведська журналістка Кім Валль домовляється про інтерв’ю з відомим данським винахідником. Воно має відбутися на його субмарині, однак наступного дня після інтерв’ю підводний човен знаходять затонулим. Валль загадково зникає. Очільник відділу вбивств поліції Копенгагену Єнс Меллер та його колеги намагаються розплуати справу і знайти достатньо доказів, щоб засудити винахідника за вбивство. Проте жодних свідків немає і зробити це непросто. Попри те, що серіал заснований на реальній історії про вбивство Кім Валль Петером Мадсеном, ім’я Мадсена у серіалі жодного разу не згадується. Шоуранер проєкту — один із режисерів «Мисливця за розумом» Тобіас Ліндгольм.

The Investigation / HBO Max / шоуранер — Тобіас Ліндгольм / у головних ролях — Лаура Крістенсен, Пілу Асбек, Рольф Лассгорд / тривалість — 6 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 79 %.

Що кажуть критики. Variety каже, що «Розслідування» — це перший серіал 2021 року, що має хороший сценарій. The Spool пише, що новий проєкт Ліндгольма — це похмура true crime драма, яка шанобливо ставиться до памʼяті Кім Валль.

Драма «Малкольм і Марі»

Про що фільм. Молодий режисер Малкольм та його дівчина Марі повертаються додому після прем’єри його нового фільму. Стрічка викликала оплески, і ввечері Малкольм планує чекати на відгуки критиків. Однак вечір минає далеко не так, як передбачалося. Попри успіх Малкольма Марі не почувається щасливою. Вона допомогла створити фільм і ображена, що Малкольм навіть не згадав її у промові. Між закоханими завʼязується відверта розмова про їхні стосунки. Режисер «Малкольма і Марі» — шоуранер «Ейфорії» Сем Левінсон.

Malcolm & Marie / Netflix / режисер — Сем Левінсон / у головних ролях — Зендая, Джон Девід Вашингтон / тривалість — 1 година 46 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 60%.

Що кажуть критики. The Playlist вважає, що «Малкольм та Марі» нагадує домашнє завдання учня кіношколи. Entertainment Weekly зазначає, що стрічка більше переймається тим, яке враження справляє, ніж тим, яку думку висловлює.

Науково-фантастичний фільм «Блаженство»

Про що фільм. Грег Віттл переживає не найкращі часи. Він розлучився з дружиною, має погані стосунки з донькою, а ще — його недавно звільнили з роботи. Більшість часу Грег малює людей та явища, які бачив уві сні й ніколи не зустрічав у житті. Усе змінюється, коли Грег зустрічає у барі жінку на імʼя Ізабель. Вона розповідає Грегу, що насправді він живе у комп’ютерній симуляції, і вони — єдині справжні люди у штучній реальності.

Bliss / Amazon Prime / режисер — Майк Кегілл / у головних ролях — Сальма Гаєк, Оуен Вілсон / тривалість — 1 година 44 хвилини / рейтинг Rotten Tomatoes — 39%.

Що кажуть критики. Variety називає стрічку в’ялою імітацією «Матриці», якій бракує видовищності та напруги. The New York Times пише, що Кегіллу погано вдається візуалізувати основні ідеї фільму.

Драматичний серіал «Вулиця світлячків»

Про що серіал. Таллі і Кейт — давні подруги. Вони підлітками познайомилися у 1970-х. Після університету влаштувалися на одну роботу. Однак доля подруг склалася по-різному. Таллі зосередилася на тому, щоб стати тележурналісткою. Кейт вирішила, що її більше цікавить сімейне життя. Тепер Таллі успішна ведуча. Кейт — недавно розійшлася з чоловіком і заново будує карʼєру. Та навіть через тридцять років після знайомства жінки товаришують і підтримують одна одну. В основі Firefly Lane — однойменний роман американської письменниці Крістін Генни.

Firefly Lane / Netflix / шоуранер — Меггі Фрідман / у головних ролях — Кетрін Гейґл, Сара Чок, Бен Лоусон / тривалість — 10 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 39%.

Що кажуть критики. TV Line пише, що у серіалі немає нічого, чого глядачі не бачили раніше. Entertainment Weekly зазначає, що без Гейґл та Чок серіал дуже швидко забувався б, що є компліментом, але водночас розчаровує.

Документальний фільм «Один день із життя у 2020-му»

Про що фільм. Life in a Day 2020 — рімейк документальної стрічки Life in a Day, що вийшла у 2011 році. Він складається з аматорських відео і змальовує, як люди з різних куточків світу провели один день — 25 липня 2020 року. Для створення Life in a Day Кевін Макдональд та виконавчий продюсер стрічки Рідлі Скотт зібрали 324 відео зі 192 країн, потім — обʼєднали найкращі ролики в одну історію. Прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі «Санденс».

Life in a Day 2020 / YouTube / режисер — Кевін Макдональд / у головних ролях — Сагар Кададевармат, Гредівель Васкес / тривалість — 1 година 30 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 78%.

Що кажуть критики. The Daily Telegraph зазначає, що Макдональд та його команда підібрали вдосталь цікавих історій, щоб утримати цікавість глядачів. Variety називає фільм «майстерно зібраним та розважальним пазлом».