Джефф Безос був генеральним директором Amazon 26 років і йде з посади на піку розвитку компанії. Ось що він написав у «прощальному» листі співробітникам — про минуле компанії, майбутні плани та секрет успіху

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Джефф Безос був генеральним директором Amazon 26 років і йде з посади на піку розвитку компанії. Ось що він написав у «прощальному» листі співробітникам — про минуле компанії, майбутні плани та секрет успіху

Джефф Безос вітається з відвідувачами щорічного дводенного саміту компанії Amazon у Нью-Делі, 15 січня 2020 року.

Засновник корпорації Amazon Джефф Безос йде з посади генерального директора компанії — улітку її обійме його друг і керівник Amazon Web Services Енді Джессі. Сам Безос, який очолював Amazon майже 27 років, після відставки очолить раду директорів. А ще — займатиметься іншими проєктами, зокрема Blue Origin і The Washington Post. Співробітникам компанії Безос повідомив про своє рішення в електронному листі. У ньому він пригадав шлях, який Amazon пройшла за 27 років, розповів, чим займатиметься далі, і нагадав, що зараз — досі «День 1». «Бабель» наводить повний переклад листа.

Дорогі «амазонці»,

Радий повідомити, що у третьому кварталі я стану головою ради директорів Amazon, а Енді Джессі — генеральним директором. У новій ролі я збираюся зосередити увагу та зусилля на нових продуктах та ініціативах.

Енді добре знайомий усім у компанії та працює в Amazon майже стільки же, скільки і я. Він буде чудовим лідером. Я йому повністю довіряю.

Цей шлях розпочався приблизно 27 років тому. Тоді компанія Amazon була лише ідеєю, у неї навіть не було назви. Запитанням, яке мені ставили найчастіше, було «Що таке інтернет». На щастя, мені вже давно не треба цього нікому пояснювати.

Джефф Безос виступає на конференції в Токіо, 1 листопада 2000 року.

KAZUHIRO NOGI / AFP / Getty Images

Зараз у нас працюють 1,3 мільйона талановитих, відданих своїй справі людей. Ми обслуговуємо сотні мільйонів клієнтів і приватних підприємств та вважаємося однією з найуспішніших компаній світу.

Як це сталося? [Завдяки] винахідливості. Винахідливість — основа нашого успіху. Ми разом робили божевільні речі, а потім — перетворювали їх на звичні явища. Ми першими надали клієнтам можливість залишати відгуки, робити покупки в один клік, персоналізували рекомендації, зробили надшвидку доставку у Prime, запровадили Just Walk Out шопінг, Climate Pledge, Kindle, Alexa, маркетплейси, інфраструктуру хмарних обчислень, Career Choice і багато іншого.

Джефф Безос презентує новий Kindle Touch. Нью-Йорк, 28 вересня 2011 року.

Якщо ви робите усе правильно, через кілька років винахід стає нормою. Люди починають позіхати. Це позіхання — найкращий комплімент для винахідника.

Я не знаю жодної іншої компанії з настільки великим списком вдалих винаходів, як у Amazon, і вважаю, що зараз ми — на піку винахідливості. Сподіваюся, ви пишаєтеся цим так само, як я. Думаю, так і має бути.

Коли компанія Amazon стала більшою, ми вирішили скористатися своїми масштабами та можливостями, щоб очолити боротьбу з важливими соціальними проблемами. Два яскраві приклади: 15-доларова мінімальна заробітна плата і The Climate Pledge. В обох випадках ми були першими, хто взяв на себе ці зобов’язання, а потім попросив інших зробити так само. В обох випадках це працює. Інші великі компанії йдуть нам назустріч. Сподіваюся, ви теж цим пишаєтеся.

Для мене моя робота — значуща і весела. Я працюю з найрозумнішими, найталановитішими та найгеніальнішими членами команди. У хороші часи ви поводилися скромно. У важкі — були сильними та підтримували. Ми змушували одне одного сміятися. Працювати в такому колективі — це щастя.

Джефф Безос на сеґвеї поруч із винахідником двоколісного електросамоката Діном Кейменом і заступником голови компанії NASDAQ Девідом Вайлдо. Нью-Йорк, 18 листопада 2002 року.

Mario Tama / Getty Images

Я досі з радістю ходжу в офіс, але я радий змінам. Від нас і наших послуг залежать мільйони клієнтів, а понад мільйон співробітників покладаються на нас, щоб отримувати кошти на життя. Бути генеральним директором Amazon — величезна відповідальність, і вона забирає багато часу. Коли на тобі така відповідальність, важко приділити увагу чомусь ще. Як голова ради директорів я і надалі братиму участь у важливих ініціативах Amazon, однак матиму достатньо часу й енергії, щоб зосередитися на Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post та інших моїх захопленнях. У мене ніколи не було так багато енергії, і не можна сказати, що я йду на пенсію. Я з великим захопленням думаю про вплив, який, на мою думку, можуть мати ці організації.

Amazon готова до майбутнього як ніколи. Ми викладаємося на повну — так, як цього вимагає від нас світ. У нас є речі, які продовжуватимуть дивувати. Ми обслуговуємо приватних осіб і підприємства, ми — перші у двох величезних галузях промисловості та в абсолютно новому класі пристроїв. Ми — лідери в різних галузях, від машинобудування до логістики, і якщо комусь з Amazon бракує якоїсь навички, щоб втілити ідею у життя, ми достатньо гнучкі та терплячі, щоб навчитися.

Продовжуйте створювати винаходи та не впадайте у відчай, якщо спочатку ідея здається божевільною. Не забувайте мріяти. Нехай цікавість буде вашим компасом. Це все ще «День 1».

Джефф.

Засновник Amazon і Blue Origin Джефф Безос представляє Blue Moon — безпілотний космічний апарат для висадки на Місяць. Вашингтон, 9 травня 2019 року.

Jonathan Newton / The Washington Post / Getty Images