Меморіал у Бабиному Яру будуватимуть відомі архітектори з різних країн. Подивіться на їхні роботи — це музеї, синагоги, лікарні та житлові будинки

Автори:
Катерина Коваленко, Кароліна Ускакович
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Меморіал у Бабиному Яру будуватимуть відомі архітектори з різних країн. Подивіться на їхні роботи — це музеї, синагоги, лікарні та житлові будинки

«Бабель»

Двадцять п’ятого січня Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) представив концепцію майбутнього меморіального комплексу в Києві. Розробив її художній керівник центру, режисер Ілля Хржановський. У Бабиному Яру зведуть чотири музеї, синагогу, церкву і мечеть. Також там побудують освітній та науковий центри, бібліотеку, простір для дітей і центр реабілітації наслідків психологічної травми. Працювати над концепцією запросили іменитих іноземних архітекторів — наприклад, майбутню синагогу у формі книги спроєктував швейцарський архітектор Мануель Герц. «Бабель» подивився, що вже будували ці архітектори та як вони працювали з темою Голокосту (і не тільки).

Мануель Герц

Швейцарський архітектор, професор Базельського університету, архітектор синагоги в Майнці. Займається трансформацією синагоги в Кельні, будує велику лікарню в Сенегалі, реалізує кілька проєктів у Європі та за її межами. На замовлення BYHMC спроєктував синагогу, її планують побудувати навесні 2021 року.

Нова синагога в місті Майнц, Німеччина. Збудована у 2010 році на місці старої синагоги, яку зруйнували у 1938-му.

Wikimedia

Адріан Гардере

Французький дизайнер і музеограф, проєктував музеї Лувр-Ланс у Франції (2012), Музей ісламського мистецтва в єгипетському Каїрі (2010), Музей Ага Хана в Торонто (2013), а також майбутній Музей римської старовини в Нарбонні у Франції.

Художній музей Лувр-Ланс у місті Ланс на півночі Франції. Відомий також як Лувр II. Працює з 2012 року.

Wikimedia

Барбара Хольцер

Німецька архітекторка, професорка архітектурної школи імені Петера Беренса в Дюссельдорфі. Її бюро спроєктувало Національний меморіал Голокосту Бухенвальда у Веймарі, Військово-історичний музей у Дрездені. Хольцер тісно співпрацювала з американським архітектором Даніелем Лібескіндом. Разом вони проєктували Єврейський музей Берліну і музей Фелікса Нуссбаума, а також Сучасний єврейський музей у Сан-Франциско.

За проєктами Хольцер також збудували лікарню в Базелі, житлові будинки в Цюриху, Берні та містечку Тун у Швейцарії.

Військово-історичний музей збройних сил Німеччини у Дрездені. Основну будівлю звели ще у 1870-х роках (була арсеналом міського гарнізону), сучасну частину добудували в 1990-х. Проєктували Даніель Лібескінд і Барбара Хольцер.

Sean Gallup / Staff

Художній музей Феликса Нуссбаума в місті Оснабрюк, Німеччина. Збудований у 1998 році. Перший проєкт Даніеля Лібескінда, асистувала Барбара Хольцер.

Wikimedia

Єврейський музей у Берліні, Німеччина. Будівлю проєктував архітектор Даніель Лібескінд, Барбара Хольцер допомагала. Музей відкрили у 2001 році.

Wikimedia

Сучасний єврейський музей у Сан-Франциско, США. Збудований у 2001 році за проєктом Даніеля Лібескінда. Барбара Хольцер допомагала.

Wikimedia

Трой Конрад Террієн

Головний куратор архітектурних і цифрових ініціатив у Музеї Гуггенхайма в Нью-Йорку, професор архітектури Колумбійського університету.

Художній музей Соломона Гуггенхайма в місті Нью-Йорк, США. Працює з 1959 року, проєктував архітектор Френк Ллойд Райт. У 2014 році куратором музею став Трой Конрад Террієн, який співпрацює з BYHMC.

Tomas Eidsvold / unsplash