До річниці першого у світі локдауну в Ухані в Китаї говорять тільки про перемогу над пандемією під керівництвом Компартії. У хід пішли пропагандистські фільми, масштабна виставка і навіть опера

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
До річниці першого у світі локдауну в Ухані в Китаї говорять тільки про перемогу над пандемією під керівництвом Компартії. У хід пішли пропагандистські фільми, масштабна виставка і навіть опера

Getty Images / Stringer

Рік тому, 23 січня 2020 року, китайський Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах нового коронавірусу. Це сталося після того, як влада спочатку проігнорувала спалах, а потім намагалася приховати його масштаби. Після цього уряд Китаю розгорнув масштабну пропагандистську кампанію, намагаючись переписати історію боротьби з коронавірусом. І, схоже, їм це вдалося. Тепер в Ухані працює виставка, де розповідається про перемогу жителів і лікарів над пандемією під керівництвом Компартії та її лідера Сі Цзіньпіна. Ставляться вистави й опери, знімаються фільми, які відповідають лінії партії. У соцмережах діє жорстка цензура, а всіх неугодних відправляють до вʼязниці.

Про перші випадки зараження новим коронавірусом в Ухані стало відомо ще на початку грудня 2019 року. Влада спочатку проігнорувала спалах, коли про нього попереджали місцеві лікарі, а потім намагалася замовчати і приховати масштаби. Зрештою 23 січня 2020 року 11-мільйонне місто довелося закрити на жорсткий 76-денний карантин. У суспільстві зростало невдоволення такою політикою компартії, падав авторитет її лідера Сі Цзіньпіна.

Більшу частину минулого року уряд витратив на те, щоб переписати історію і відбілити свою репутацію як всередині країни, так і за кордоном. Для цього розгорнули масштабну пропагандистську кампанію, де особливе місце відводилося місту, з якого все почалося.

Сьогодні в Ухані працює масштабна виставка, яка розповідає про перемогу жителів і лікарів над коронавірусом, звісно, під керівництвом партії і товариша Сі.

Виставка в Ухані, присвячена боротьбі з коронавірусом.
Портрет лікаря Лі Веньляна на виставці в Ухані.

Виставка в Ухані, присвячена боротьбі з коронавірусом. Портрет лікаря Лі Веньляна на виставці в Ухані.

Getty Images / Stringer

Тут є голограми лікарів у лікарняній палаті, листи від медичних працівників, які працювали на передовій, копія місця масового карантину з ліжками, чашками для зубних щіток і мініатюрними китайськими прапорами.

Відвідувачі можуть покласти віртуальну хризантему до «стіни мучеників», де є й портрет Лі Веньляна — лікаря з Уханю, який помер від коронавірусу. Але в його короткій біографії немає згадки про те, що він одним з перших намагався підняти тривогу через нову хворобу, а його заарештували і винесли догану за поширення чуток. Веньлян став героєм для багатьох китайців. І тепер державні ЗМІ переписують його біографію, зображуючи медика як «мужнього борця», лояльного до влади.

В офіційному описі пандемії багато героїв. Але головний з них — лідер Китаю Сі Цзіньпін. Таймлайн довжиною близько 15 метрів розповідає про «героїчні заходи», які він здійснив під час кризи. Протягом усієї експозиції Сі Цзіньпін зображується як рішучий лідер, який очолив боротьбу з коронавірусом від самого початку, хоча в реальності все було навпаки. «Китайський народ виявив стійкість, старанність і хоробрість. І Комуністична партія Китаю, як завжди, ставить людей та їхнє життя на перше місце», — йдеться в заключному слайді експозиції.

Крім пропагандистської експозиції, держава профінансувала героїчні фільми, пʼєси і навіть оперу про боротьбу з коронавірусом в Ухані. Всі вони незмінно зі щасливим кінцем, але драматичний сюжет «змушує глядачів захлинатися сльозами».

Постановка опери «Щоденник янгола» про боротьбу з коронавірусом в Ухані.

Постановка опери «Щоденник янгола» про боротьбу з коронавірусом в Ухані.

Getty Images / Stringer

У міру наближення річниці локдауну в Ухані державні ЗМІ знімають репортажі переважно про економічне відродження міста і про туризм, який бурхливо розвивається. «Те, що нас не вбиває, робить нас сильнішими», — каже герой одного з таких сюжетів, коли на задньому плані звучить драматична музика. А чиновники виступають з промовами про те, що «Ухань повстав з попелу і знову досяг слави».

Зростання пропаганди супроводжувався посиленням контролю над ЗМІ. Наприкінці грудня 2020-го до чотирьох років вʼязниці засудили журналістку Чжань Чжан, яка однією з перших знімала репортажі про початок пандемії коронавірусу в Ухані. В останні тижні, за словами китайських журналістів, їм порадили не привертати увагу до річниці локдауну в соціальних мережах. Деякі сказали, що редактори заборонили їм брати інтервʼю у людей, які втратили родичів на ранніх стадіях спалаху. А армія урядових цензорів видаляє з китайських соцмереж пости зі словами «перша річниця».

Поки що єдиним офіційним заходом стала премʼєра 22 січня чергового профінансованого державою документального фільму «Дні і ночі в Ухані», який повністю відповідає лінії партії. Свій фільм «Коронація» про карантин в Ухані випустив і активіст Ай Вейвей, який утік з Китаю через переслідування влади. Тепер партія домагається, щоб «Коронацію» не показували ані на фестивалях, ані в кінотеатрах, ані навіть на стримінгових сервісах.

Премʼєра документального фільму «Дні і ночі в Ухані» до річниці першого локдауну.

VCG / Contributor / Getty Images

Експерти відзначають, що завдяки такій агресивній пропагандистській кампанії громадська підтримка партії за останній рік явно зросла. «Відповідь Китаю на коронавірус подається як величезна перемога Комуністичної партії. Для китайських лідерів історія вже переписана», — говорить Девід Бендурскі, директор Китайського медіапроєкту, дослідницької програми при Університеті Гонконгу.