«1+1» кинули «страйки» ютуберу GeekJournal за порушення авторських прав, тепер його канал можуть заблокувати. Блогер звинувачує медіахолдинг у цензурі. Що відбувається?

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
«1+1» кинули «страйки» ютуберу GeekJournal за порушення авторських прав, тепер його канал можуть заблокувати. Блогер звинувачує медіахолдинг у цензурі. Що відбувається?

«Бабель»

Двадцять першого січня ведучий YouТube-каналу GeekJournal Тайлер Андерсон повідомив, що його канал ось-ось заблокують через скарги від ТОВ «1+1 ІНТЕРНЕТ». Він називає це наступом на свободу слова і повʼязує скарги та блокування з відео, у яких критикував серіали, фільми і телепрограми медіагрупи. Представники «1+1» стверджують, що скарги стосуються виключно порушення авторських прав — блогер не звертався до них за дозволом на використання матеріалів телеканалу у своїх відео. «Бабель» поговорив з обома сторонами конфлікту і розповідає, що відбувається.

Двадцять першого січня ведучий і співзасновник YouTube-каналу GeekJournal Тайлер Андерсон (справжнє імʼя — Олексій Коваленко) повідомив, що за тиждень його канал заблокують. GeekJournal отримав три «страйки» (попередження) від ТОВ «1+1 ІНТЕРНЕТ» через незаконне використання відео каналу «1+1». Ідеться про фрагменти програми ТСН, серіал «Школа» і фільм «Чорний ворон», який продюсували «плюси».

Того ж дня Олексій опублікував звернення на своєму другому каналі «Тайлер Андерсон/Geek Journal». У ньому він називає «страйки» наступом на свободу слова та повʼязує цю атаку з критикою серіалів виробництва «1+1» у своїх відеороликах, а також зі своїм відео «Історія падіння «1+1». Як втратити все за 30 років?». «Найімовірніше, ви не побачите нові випуски на цьому каналі, тому що він не буде існувати. А знаєте чому? Тому що стався «1+1», — сказав він. Зараз усі відео видалені з каналу GeekJournal, але «Історію падіння «1+1» можна подивитися в Telegram-каналі.

За словами Олексія Коваленко, GeekJournal використовував матеріали каналу «1+1» на правах fair use — це правило, за яким матеріали, захищені авторським правом, можна використовувати на певних умовах. У коментарі «Бабелю» він розповів про четвертий «страйк»: «1+1» зажадав видалити вісім відеороликів, у яких навіть побічно згадується телеканал. «Warner Brothers та інші кіностудії попереджають [про те, що контент захищений авторським правом] ще на етапі, коли відео заливають на YouTube. А тут відео два-три роки трималися, ніхто нічого не говорив — і одразу прийшов бан», — каже Коваленко. Зараз ютубер готує апеляцію.

Користувачі соцмереж підтримали блогера і запустили флешмоб #savegeekjournal. За нього заступилися багато українських ютуберів, зокрема Роман Вінтонів і «Телебачення Торонто».

«Плюси» заявили, що виступають «на захист авторського права» і борються з незаконним використанням контенту на всіх майданчиках. «Блогери й оглядачі в інтернеті можуть використовувати контент «1+1 media», як і решти медіагруп, тільки за попередньою домовленістю з правовласниками. Будь-яке копіювання, трансляція або поширення контенту без такого дозволу є незаконним і розцінюється як піратство», — йдеться в повідомленні каналу. У ньому додають, що принцип fair use, на який посилається Коваленко, не можна застосовувати до каналів з монетизацією в цілому і до заблокованих відео зокрема, оскільки в них була реклама.

Компанія каже, що GeekJournal не питав дозволу на використання контенту, як це робили інші блогери і YouTube-канали, «зокрема після першої скарги, яку відправили восени минулого року». «Група «1+1 media» відкрита до діалогу з авторами каналу Geek Journal і запрошує команду на зустріч з метою ознайомлення з правилами щодо використання авторського контенту на YouTube та обговорення ситуації, що склалася», — додають в повідомленні від «1+1».

GeekJournal — це україномовний YouTube-канал. Олексій Коваленко з 2012 року публікував на каналі огляди українського та світового кіно, серіалів і реклами. Після скандалу користувачі почали масово підписуватися на канал — на час виходу матеріалу у GeekJournal було 103 тисячі підписників. На другий канал — «Тайлер Андерсон/Geek Journal», який створили після «страйків» — підписалися уже 22 тисячі людей.

UPD: Автори GeekJournal відповіли на заяву телеканалу. «Ви помиляєтеся щодо fair use. Закон України «Про авторське право і суміжні права» містить вичерпний перелік випадків, коли авторський контент можна використовувати без дозволу правовласника», — йдеться в повідомленні. Вони додають, що не порушували авторські права, але на зустріч із представником телеканалу згодні.