Що подивитися у вихідні. Новий серіал Мартіна Скорсезе, кримінальна драма про благородного грабіжника із зіркою «Недоторканих» Омаром Сі та мінісеріал про історію лайливих слів з Ніколасом Кейджем

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Що подивитися у вихідні. Новий серіал Мартіна Скорсезе, кримінальна драма про благородного грабіжника із зіркою «Недоторканих» Омаром Сі та мінісеріал про історію лайливих слів з Ніколасом Кейджем

Karolina Uskakovych / «Бабель»

На початку січня на Netflix, Apple Tv+ та Amazon Prime з’явилися шість цікавих релізів. Серед них — кримінальна драма про благородного грабіжника із зіркою «Недоторканих» Омаром Сі, знята за мотивами романів Моріса Леблана, серіал про історію лайливих слів з Ніколасом Кейджем, документальний серіал «Уявіть, що ви в місті», що складається з бесід Мартіна Скорсезе з відомою нью-йоркською письменницею Фран Лебовіц, і драма з Ванессою Кірбі та Шаєю Лабафом, яка вже отримала нагороду Венеційського кінофестивалю. «Бабель» зібрав відгуки й оцінки критиків і радить, що подивитися у вихідні.

Драмеді «Дікінсон» — другий сезон

Про що серіал. 1850-ті роки. Емілі Дікінсон живе в американському містечку Амхерст і мріє стати поетесою. Це вважається не жіночим заняттям. Батько забороняє Емілі публікуватися, побоюючись, що вона зганьбить родину. Мати постійно змушує її займатися домашнім господарством. В Емілі вірять тільки двоє людей — редактор місцевого літературного журналу Джордж Клауд, який хоче з нею одружитися, та її найкраща подруга Сʼю Гілберт. Попри усе це, дівчина не готова відмовлятися від поезії. В основі серіалу — реальна історія популярної американської письменниці Емілі Дікінсон.

Dickinson / Apple Tv+ / шоуранер — Алена Сміт / у головних ролях — Гейлі Стайнфільд, Елла Гант, Адріан Блейк Енско, Джейн Краковськи / тривалість — 10 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. Culturess пише, що другий сезон Dickinson смішний, по-справжньому зворушливий та якнайкраще підходить для того, щоб розпочати 2021 рік. Rolling Stone каже, що другий сезон дещо незбалансований.

Кримінальна драма «Люпен»

Про що серіал. У підлітковому віці Ассан Діоп втратив батька. Відтоді минуло двадцять п’ять років, однак це досі не дає йому спокою. Ассан вважає, що в загибелі батька винна заможна родина Пеллегріні, що звинуватила його у злочині, якого він не скоював. Чоловік вирішує їй помститися і, надихнувшись книгами Моріса Леблана про пригоди благородного розбійника Арсена Люпена, влаштовується прибиральником до Лувру. Там він планує викрасти один із лотів майбутнього аукціону — намисто, яке раніше належало Пеллегріні. У головній ролі — зірка фільму «Недоторканні» («1+1») Омар Сі.

Lupin / Netflix/ шоуранери — Джордж Кей, Франсуа Узан / у головних ролях — Омар Сі, Людівін Саньє, Клотильда Ем / тривалість —5 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. RogerEbert.com називає «Люпен» першим хорошим серіалом 2021 року. На думку видання, це «захоплююча головоломка, яка поєднує у собі елементи «Лютера», «Шерлока Голмса» і трилеру «Не впіймали — не злодій». Ready Steady Cut називає серіал «неочікуваним хітом».

Документальний серіал «Уявіть, що ви в місті»

Про що серіал. Pretend It’s a City — перший проєкт Мартіна Скорсезе, що з’явився на Netflix після виходу стрічки «Ірландець» у 2019 році. Документальний серіал складається з бесід режисера з культовою нью-йоркською письменницею Фран Лебовіц, відомою гострим гумором та іронічними коментарями про сучасну Америку. У серіалі Скорсезе та Лебовіц подорожують Нью-Йорком (яким він був до пандемії) і розмовляють на найрізноманітніші теми — від життя в місті до мистецтва, грошей, туризму та технологій. Pretend It’s a City сповнений фразами на кшталт «ми живемо у світі, де люди аплодують цінам, а не Пікассо» і «для міста немає нічого кращого, ніж багато розлючених гомосексуалів». Pretend It’s a City — перша спільна робота Скорсезе і Лебовіц після виходу фільму «Ораторське мистецтво» у 2010 році.

Pretend it’s a city / Netflix / шоуранер — Мартін Скорсезе / у головних ролях — Мартін Скорсезе, Фран Лейбовіц / тривалість — 7 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. Hollywood reporter пише, що Pretend It’s a City — це «розумний, смішний і теплий погляд на Нью-Йорк». RogerEbert.com зазначає, що якщо перший епізод зацікавить, серіал цілком вартий того, щоб переглянути його повністю.

Документальний мінісеріал «Історія лайливих слів»

Про що серіал. History of Swear Words досліджує походження і вплив на культуру найпопулярніших англійських лайливих слів: f*ck, sh*t, b*tch, d*ck, p*ssy та d*mn. Кожен епізод складається з інтерв’ю з різними істориками, лінгвістами та коміками. Ведучий серіалу — Ніколас Кейдж. History of Swear Words — спільна робота B17 Entertainment і студії Funny Or Die, яка раніше працювала над комедійною стрічкою «Що ми робимо в затінку».

History of Swear Words / Netflix / шоуранер — Белламі Блекстоун / у головній ролі — Ніколас Кейдж / тривалість — 6 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 67%.

Що кажуть критики. AV Club зазначає, що серіал намагається бути водночас просвітницьким і розважальним — переважно вдало. Guardian пише, що History of Swear Words бракує напруги, через що він здається радше не мінісеріалом, а добіркою довгих YouTube-роликів.

Драма «Фрагменти жінки»

Про що фільм. Марта і Шон готуються стати батьками. Вони вирішують, що не звертатимуться до лікарні, і планують домашні пологи. Коли у Марти починаються перейми, Шон телефонує акушерці Барбарі, однак та посилає замість себе іншу жінку. Під час пологів дитина гине. Шлюб Шона і Марти поступово розпадається. Ситуацію погіршує те, що у стосунки пари постійно намагається втрутитися матір Марти Елізабет. Тим часом перед Мартою стоїть ще один виклик — вона має виступити в суді проти акушерки Єви Вудворд, якій загрожує п’ять років в’язниці. Ванесса Кірбі отримала за «Фрагменти жінки» нагороду Венеційського міжнародного кінофестивалю за найкращу жіночу роль.

Pieces of a Woman / Netflix/ режисер — Корнель Мундруцо / у головних ролях — Ванесса Кірбі, Шая Лабаф, Елайза Шлесінґер, Еллен Берстін / тривалість — 2 години 8 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 75%.

Що кажуть критики. RogerEbert.com вважає, що стрічка запам’ятовується здебільшого завдяки хорошій грі Ванесси Кірбі. Entertainment Weekly зазначає, що відразу після трагічної сцени пологів сюжет фільму «починає розсипатися».

Драма «Сама»

Про що фільм. Сандра роками стикалася з побоями чоловіка, поки не втекла від нього з двома доньками. Жінка вирішила розпочати нове життя, однак справи йдуть непросто — родина живе в готелі, а сама Сандра заробляє гроші, працюючи на двох роботах. Одного дня жінці спадає на думку ідея побудувати власний недорогий будинок. Вона знаходить архітектора, який розробляє проєкт майбутнього помешкання. Будівельний підрядник Ейдо та жінка, у якої Сандра працює прибиральницею, вирішують їй допомогти. Проте плани Сандри опиняються під загрозою після судового позову від колишнього чоловіка, який хоче забрати в неї опіку над дітьми. Режисер Herself — лаурет «Еммі», «Золотого глобуса» та BAFTA Філліда Ллойд.

Herself / Amazon Prime / режисер — Філліда Ллойд / у головних ролях — Клер Данн, Гаррієт Волтер, Конлет Гілл / тривалість — 1 година 37 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 91%.

Що кажуть критики. Variety каже, що Herself — це актуальна та надихаюча історія про жінку, яка зводить власний будинок, і про хороших людей, які їй у цьому допомагають. Washington Post зазначає, що сюжет фільму доволі банальний, проте акторська гра робить стрічку вартою перегляду.