Через пандемію і карантин люди часто бачать дивні реалістичні сни і хочуть ними керувати. Ви теж? Можна купити спеціальні девайси, але поки вони працюють так собі — за матеріалом Wired

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Через пандемію і карантин люди часто бачать дивні реалістичні сни і хочуть ними керувати. Ви теж? Можна купити спеціальні девайси, але поки вони працюють так собі — за матеріалом Wired

Артем Марков / «Бабель»

У 2020 році через стрес на тлі пандемії людям все частіше стали снитися дивні і дуже реалістичні сни, і багато хто хоче керувати своїми снами. Технології управління сновидіннями вивчаються і розробляються з 1980-х років. Але щоб цього навчитися, потрібні довгі й складні тренування. Компанії пропонували швидке вирішення цієї проблеми за допомогою різних пристроїв ще з 1990-х. І в цьому році попит на такі девайси знову зріс. Однак у вчених є питання щодо ефективності та безпеки бюджетних приладів, які обіцяють усвідомлені сновидіння. «Бабель» переказує матеріал Wired про те, яку користь можуть принести усвідомлені сновидіння і які ризики для здоровʼя несуть неперевірені пристрої для управління снами.

Усвідомлене сновидіння — певний стан між фазою швидкого сну (REM-фаза) і неспанням, при якому людина усвідомлює, що бачить сон, і може певною мірою ним керувати. Свідомий сон не тільки дозволяє організму відпочити, а й може допомогти у боротьбі з залежностями, посттравматичними стресовими розладами, нічними кошмарами і фобіями, а також поліпшити памʼять.

Згідно з дослідженнями, близько 55 відсотків людей за своє життя бачили один або кілька усвідомлених снів, близько 23 відсотків бачать їх один раз на місяць або частіше. Але в минулому році стрес через пандемію і тривалий карантин призвів до справжньої епідемії дивних і дуже реалістичних снів. Багато хто захотів керувати своїми сновидіннями, що підтверджує різкий стрибок запиту «усвідомлене сновидіння» в інтернет-пошуковиках.

Martin Barraud / Getty Images

Техніки управління усвідомленими сновидіннями розробляються ще з 1980-х років. У їхній основі лежать два головні завдання: «упіймати» потрібну фазу сну і усвідомити, що ви бачите сон, але при цьому не прокинутися. Навчання усвідомленим сновидінням — довгий і складний процес, що потребує постійної практики. Однак протягом десятиліть технологічні компанії прагнуть запропонувати керувати сном за допомогою пристроїв. Потрібну фазу сну визначають електроенцефалограмою. А щоб людина усвідомила, що спить, більш поширені девайси використовують візуальні, слухові або тактильні стимули, набагато рідше — подають слабкий електричний розряд у певні ділянки мозку.

Перший такий комерційний прилад ще в середині 1990-х розробив психофізіолог, лідер у галузі вивчення усвідомлених сновидінь Стівен Лаберж. Це маска NovaDreamer, яка автоматично визначала потрібну фазу сну і запускала вбудовані в неї миготливі світлодіоди, щоб викликати усвідомленість. У 2004 році прилад зняли з виробництва.

Відтоді зʼявилося багато пристроїв, які працюють за схожим принципом. Один з найдешевших — маска для усвідомлених сновидінь Remee, яка в 2012 році зібрала понад пів мільйона доларів на Kickstarter. Зовні вона схожа звичайну маску для сну, але має шість світлодіодів, по три на кожне око, і регулятор їхньої яскравості.

Популярність Remee різко зросла саме в минулому році. На початку 2020-го її рекламував один з популярних TikTok-блогерів Нейт Тернер. Своїх 845 тисяч підписників він обіцяв «навчити контролювати сновидіння». Наприкінці року Тернер визнав, що прилад не виправдав очікувань.

sleepwithremee

Ден Райт, 42-річний художник-графік з Бристоля, під час карантину від нудьги захопився техніками усвідомлених сновидінь і навіть записався на онлайн-курси. Але спочатку він вирішив піти простим шляхом і купив пристрій, схожий за принципом дії на маску Remee. Він розповів Wired, що користувався ним протягом місяця, але це не дало жодних результатів, крім порушення сну.

Онейролог Деніел Лав перепробував практично всі подібні пристрої, представлені на ринку. Він каже, що технології, що лежать в їхній основі, не змінилися з 1990-х років. Головний недолік сучасних девайсів у тому, що в них або повністю відсутня, або використовується сумнівна технологія для визначення потрібної фази сну. А якщо вони запустяться під час іншої стадії сну, то можуть тільки нашкодити. «Це схоже на те, якби ви прикріпили будильник до чола».

Популярність подібних пристроїв Лав пояснює «сумішшю жадібності виробників і наївності й невігластва покупців». Він попереджає, що тривалі експерименти з подібними пристроями можуть завдати шкоди фізичному та психічному здоровʼю. А такий невдалий досвід може взагалі відлякати людей від усвідомлених сновидінь.

Robert Daly / Getty Images

Але зʼявляються і нові розробки. Адам Горовіц, дослідник з Массачусетського технологічного інституту, повністю націлений на іншу фазу — гіпнагогію. Це проміжний стан між неспанням і сном, який триває перші пʼять хвилин засинання. У цьому стані можливі слухові, зорові, тактильні та логічні галюцинації, а також сонний параліч. Горовіц розробив прилад під назвою Dormio, який відстежує цю фазу. Відповідно до теорії Горовиця, «мікродози» такого стану можуть допомогти зміцнити памʼять і стимулювати творчу наснагу.

Наразі учені визнають лише один з наявних на ринку приладів — пристрій ZMax від Hypnodyne. Це повʼязка на голову, яка зчитує активність мозкових хвиль, щоб визначити потрібну фазу сну, і подає світлові, вібротактильні і слухові сигнали, які допомагають «прокинутися уві сні». Коштує такий пристрій близько тисячі доларів, тому купують його переважно інститути, які займаються дослідженнями сновидінь. Учені говорять, що ZMax допомагає досягти усвідомленого сновидіння з імовірністю приблизно у 55 відсотків.

hypnodynecorp.com

В останні роки наука про сон розвивається дуже стрімко завдяки досягненням у сфері штучного інтелекту, еволюції компʼютерних інтерфейсів і портативних технологій для відстеження активності мозку. Тому вчені прогнозують, що бюджетний пристрій, який майже зі стовідсотковою гарантією керуватиме усвідомленими сновидіннями, може зʼявитися в найближчі пʼять-десять років.