Не розумієте, чому усі обговорюють курс біткоїна? Ось шість відповідей на дуже прості запитання про цю криптовалюту

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Не розумієте, чому усі обговорюють курс біткоїна? Ось шість відповідей на дуже прості запитання про цю криптовалюту

Артем Марков / «Бабель»

Вартість біткоїна поступово зростає. Якщо ще пів року тому він коштував девʼять тисяч доларів, то 3 січня вартість криптовалюти сягнула рекордних 34 тисяч доларів. Учора ціна біткоїна дещо знизилася, але й досі залишається на одній з найвищих позначок в історії. Працівники City Bank, JPMorgan та інших фінансових компаній прогнозують, що вже до кінця року криптовалюта коштуватиме щонайменше 150 тисяч доларів, а ринкова капіталізація Bitcoin може обійти Tesla, Apple та Facebook. Проте насправді курс криптовалюти дуже мінливий. У 2017 році вартість біткоїна зросла з двох тисяч доларів до 19, а потім обвалилася до шести. «Бабель» відповідає на прості запитання про цю криптовалюту.

Коли зʼявився біткоїн?

Bitcoin — цифрова грошова система, створена у 2008 році Сатоші Накамото. Вона працює за допомогою децентралізованої комп’ютерної мережі. Її не регулюють ані уряди країн, ані банки. Основною грошовою одиницею системи є біткоїн — комп’ютерний файл, який зберігається у спеціальному додатку «цифровий гаманець» на смартфоні або комп’ютері.

Усі перекази з використанням біткоїнів фіксуються у відкритому списку, який називається блокчейн. Курс криптовалюти в усіх країнах однаковий. Біткоїни можна купувати, продавати та розплачуватися ними. Офіційно біткоїн визнають далеко не всі країни — Україна не визнає.

Як можна отримати біткоїни?

Є два способи — придбати на криптобіржі або отримати за допомогою майнінгу. Люди «добувають» біткоїни, створюючи нові блоки до блокчейну у спеціальній програмі. Спершу це було досить просто. Проте що більше ставало біткоїнів, то складнішим ставав майнінг. Зараз щоб «добути» біткоїн, обчислювальної потужності одного компʼютера недостатньо — люди створюють спеціальні «ферми», об’єднуючи в одну систему кілька комп’ютерів або серверів.

Кількість «монет» скінченна. Тільки-но вона сягне 21 мільйона, створювати нові біткоїни стане неможливо. Однак кожен біткоїн можна розділити на дрібні частинки. Одна стомільйонна частина біткоїна — сатоші — вважається найменшою.

Курс біткоїна за останні 12 років змінювався? Як?

У 2009 році біткоїн практично нічого не коштував. У 2010 році його вартість становила менш як 0,01 долара США. У травні того ж року чоловік на ім’я Ласло Ханєч придбав за 10 тисяч біткоїнів дві піци. Зараз це понад 300 мільйонів доларів.

Найпомітніше курс біткоїна збільшувався двічі. Вперше — у 2017 році. Тоді його вартість сягнула двох, потім пʼяти, семи і, зрештою, 19 тисяч доларів, а потім обвалилася до шести тисяч.

Вдруге — наприкінці 2020 року. Якщо ще у жовтні 2020-го один біткоїн коштував 13 тисяч доларів, то наприкінці грудня — 28 тисяч доларів. Третього січня вартість біткоїна зросла до рекордних 34,8 тисячі доларів (хоча 4 січня й обвалилася до 31 тисячі).

Курс знову зростає. Чому?

Причин кілька. У жовтні минулого року компанія PayPal дозволила усім американцям купувати та продавати криптовалюту. Потім на користь біткоїна висловилася низка основних гравців Волл-стріт. У грудні фінансовий холдинг JPMorgan повідомив, що в біткоїни почали вкладати гроші інституційні інвестори — інвестиційні та пенсійні фонди, страхові організації та кредитні спілки. Він спрогнозував, що якщо тенденція триватиме, вартість одного біткоїна може вирости до 650 тисяч доларів. Аналітик Citibank сказав, що вже до грудня 2021 року один біткоїн може коштувати 318 тисяч доларів.

Є скромніші прогнози. Засновник компанії Messari Раян Селкіс прогнозує, що до кінця 2021 року вартість біткоїна збільшиться до 150 тисяч доларів. Навіть за таких умов ринкова капіталізація криптовалюти сягне 2,7 трильйона доларів, перевершивши Facebook, Google, Amazon та Apple. Станом на вечір 4 січня вона становила 582 мільярди доларів — це на 50 мільярдів менше, ніж у Tesla і на 80 мільярдів менше, ніж у Facebook.

То що, варто купувати біткоїни?

Після зростання курсу валюти часто відбувається так звана «корекція» — курс знову падає. Біткоїни — дуже нестабільні. Вгадати, що далі відбуватиметься з курсом, непросто. Фінансові експерти не виключають, що цього року може статися те ж саме, що й 2017-го, коли вартість біткоїна спершу зросла до 19 тисяч доларів, а згодом обвалилася до шести тисяч.

Чи є якісь стабільні криптовалюти?

Найменш ризикований вид криптовалют — стейблкоїни. Це цифрові гроші, вартість яких підкріплюється валютними резервами, дорогоцінними металами або іншими криптовалютами. Стейблкоїнів існує чимало. Одні з найпопулярніших — Tether та Dai (розробка компанії Ethereum). Їхні акції наразі зростають. Стейблкоїни значно краще захищені від коливань курсів. Проте така криптовалюта суттєво програє біткоїну у одному питанні. Як каже Гевін Браун, доцент з фінансових технологій Ліверпульського університету, у випадку зі стейблкоїнами «ризик низький, але й прибуток — дуже низький або й зовсім відсутній».