Чотирнадцять людей, за якими було цікаво спостерігати: артисти, письменники, блогери, журналісти, королівська пара і один священник. Підсумки-2020 без політиків

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Чотирнадцять людей, за якими було цікаво спостерігати: артисти, письменники, блогери, журналісти, королівська пара і один священник. Підсумки-2020 без політиків

Артем Марков / «Бабель»

Вони опинялися в центрі скандалів і конспірологічних теорій, запускали глобальні суперечки, збирали мільйони переглядів у YouTube, влаштовували епатажні провокації, судилися і розпочинали нове життя. Члени британської королівської родини Меган Маркл і принц Гаррі, письменниця Джоан Роулінг, бізнесмен і філантроп Білл Гейтс, режисери Ілля Хржановський і Саша Барон Коен, музиканти Каньє Вест і Моргенштерн, актори Джонні Депп і Михайло Єфремов, блогери Джо Роган і Євген Клопотенко, журналіст Дмитро Гордон, футболіст Ліонель Мессі і Папа Римський Франциск — ось головні персонажі 2020 року.

Меган Маркл і принц Гаррі

Відмовилися від титулів членів королівської сімʼї Великої Британії, переїхали до США і намагаються побудувати свій бізнес.

Chris Jackson / Staff; Yui Mok - PA Images / Contributor / Getty Images

У травні 2018 року американська актриса Меган Маркл вийшла заміж за британського принца Гаррі і стала герцогинею Сассекською. Відтоді британські таблоїди почали писати про те, що Меган не уживається при дворі і скаржиться на брак свободи. На початку січня 2020 року подружжя оголосило, що відмовляється від титулів членів королівської сімʼї. Королева Єлизавета II, принц Чарльз та інші члени монаршої родини умовили їх потерпіти до 31 березня. У цей день Меган і Гаррі написали прощальний пост в Instagram і вирушили спочатку в Канаду, а потім у США.

У вересні Меган і Гаррі заснували свою продюсерську компанію, яка буде випускати документальні фільми й серіали, а також художні фільми і дитячі програми ексклюзивно для Netflix. У грудні вони уклали ексклюзивний контракт зі Spotify на запис подкастів, перший вийшов 30 грудня. Також їх можна запросити виступити на заході за чверть мільйона доларів.

Джоан Роулінг

Зазнала цькувань через те, що закликала не плутати поняття «біологічна стать» і «гендерна ідентичність», але не здалася і продовжує відстоювати свою позицію.

Усе почалося ще в грудні минулого року. Тоді Роулінг підтримала співробітницю британського аналітичного інституту «Центр глобального розвитку» Майю Форстейтер, яка виступила проти ініціативи уряду Шотландії дозволити людям самим обирати собі офіційну стать. Форстейтер заявила, що є тільки дві біологічні статі — і її звільнили за трансфобію. У цьому році Джоан Роулінг пожартувала у Twitter над словосполученням «люди, які менструюють» у заголовку статті — цей термін видання використало, щоб не образити трансчоловіків або небінарних людей. Роулінг натякнула, що «люди, які менструюють» — це, по суті, жінки (якщо йдеться про біологічну стать). Після цього письменницю звинуватили у нетерпимості до трансгендерів і навіть «відшукали» расизм і антисемітизм в її книгах.

Mike Marsland / WireImage

Письменниці «пророкували забуття» і після виходу її нового детективного роману «Погана кров», в якому чоловік у сукні вбиває жінок. Дійшло до того, що через цькування Роулінг вирішила повернути нагороду Правозахисного фонду Кеннеді. У відповідь опублікувала есе, де пояснила, як насправді ставиться до гендерних питань, зокрема, до зміни статі. Разом зі 150 знаменитостями вона підписала лист, що засуджує онлайн-шеймінг і «культуру відміни». На підтримку Роулінг створили публічну петицію. Тільки за перший день вона набрала майже 10 тисяч підписів.

Ілля Хржановський

Став художнім керівником проєкту меморіалу «Бабин Яр», посварився з попередньою командою, його часто критикують і просять звільнити, але сам він нікуди йти не збирається.

Восени 2019 року в Меморіальному центрі Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) зʼявилася посада художнього керівника, на яку призначили режисера Іллю Хржановського. Після цього команда BYHMC розкололася, значна її частина пішла з проєкту. Через пʼять місяців у вільному доступі зʼявилися фільми Хржановського з проєкту «Дау», що спровокувало новий виток скандалу. Режисера розкритикували за неетичні і негуманні методи в творчості і російський слід у проєкті. Прокуратура Харківської області відкрила проти нього два кримінальні провадження. Пізніше журналісти опублікували чернетку концепції музею.

«Бабель»

У червні Ілля Хржановський і його команда показували Наглядовій раді BYHMC, чим вони займалися останні пів року — і Наглядовій раді сподобалося. У вересні в Бабиному Яру відкрили дві інсталяції. Перша — це десять колон, в яких понад 100 тисяч кульових отворів. Кожний отвір символізує обірване життя. Друга — камені з монокуляром. Усередині каменів можна побачити знімки фотографа Вермахту Йоганнеса Хелі, який зняв Бабин Яр одразу після масових розстрілів. А також запустили 45-хвилинний аудіогід «Трагедія Бабиного Яру».

Джо Роган

Вийшов у топ найвище оплачуваних ведучих подкастів, уклав контракт зі Spotify, а там його захотіли «редагувати».

Роган — американський стендап-комік і один з найвідоміших у світі коментаторів єдиноборств. Подкаст Joe Rogan Experience (JRE) — один з найпопулярніших у світі: на його канал у YouTube підписані десять мільйонів людей, а випуски набирають мільйони переглядів. У нього в ефірі Ілон Маск курив марихуану і пив віскі, а серед гостей були Едвард Сноуден і Берні Сандерс.

Getty Images

У травні Роган підписав контракт зі стримінговим сервісом Spotify. Після цього акції компанії зросли на десять відсотків, а комік, за чутками, отримав за угоду понад 100 мільйонів доларів. За кілька місяців стало відомо, що група співробітників Spotify зажадала «редагувати» подкасти Рогана, оскільки він розмовляє з людьми, чиї погляди вони вважають шкідливими або небезпечними для суспільства. Гендиректор Spotify Даніель Ек вважає, що випускати подкасти Рогана потрібно без «редактури», інакше аудиторія просто відмовиться їх слухати. А сам комік говорить, що редагування порушить умови угоди.

Дмитро Гордон

Записав кілька гучних інтервʼю, став героєм мемів і «Джо Роганом, якого ми заслужили».

Увесь рік журналіст Дмитро Гордон записував інтервʼю з політиками, бізнесменами, артистами, спортсменами та іншими відомими людьми. Деякі з них прозвучали голосніше за інші.

У травні Гордон випустив інтервʼю з «експрокуроркою» анексованого Криму Наталією Поклонською і колишнім ватажком бойовиків «ДНР» Ігорем Гіркіним (Стрєлковим). Після цього активісти прийшли до офісу видання «Гордон», закидали фасад яйцями і вигукували погрози. Гордон заявив, що ці інтервʼю він записував «у співпраці» зі спецслужбами. В СБУ це спростували.

У вересні Гордон опублікував чотиригодинне інтервʼю з колишнім главою Офісу президента Андрієм Богданом. Воно набрало 5,6 мільйона переглядів і потрапило в топ найпопулярніших відео на YouTube серед українців у 2020 році. У бесіді Богдан підтвердив, що спецоперація із затримання бійців «ПВК Вагнера» зірвалася після телефонного дзвінка з «найближчого оточення» президента Володимира Зеленського. Через це Богдана навіть викликали на допит у Державне бюро розслідувань.

Інтервʼю Гордона нерідко розбирають на меми. Один з останніх прикладів — фрагмент бесіди з російським опозиціонером Михайлом Ходорковським.

Каньє Вест

Увірвався в політику і, як завжди, не зміг обійтися без епатажу.

На День незалежності США, 4 липня, Вест заявив, що збирається балотуватися в президенти країни. А далі почався епатаж: Вест виступив проти абортів і вакцинації, заявив про підтримку фундаменталістських ініціатив, сказав, що назве свою партію «День народження» і керуватиме країною як вигаданою Вакандою з фільму «Чорна пантера», а під час передвиборчого мітингу розплакався.

Сімʼя музиканта заявляла, що його участь у виборах — наслідок чергового загострення психічного розладу. А Вест почав скаржитися у Twitter, що його хочуть запроторити в психіатричну лікарню, заявляв, що він — другий Нельсон Мандела, і збирався розлучитися зі своєю дружиною Кім Кардашʼян. Щоправда, ці повідомлення він потім видалив. Зненацька Вест вирішив «звільнити музикантів від гніту корпорацій». Він опублікував у Twitter десятки сторінок контракту з Universal, а також помочився на одну зі своїх статуеток «Греммі», яку попередньо поклав в унітаз.

Зрештою Вест усе ж узяв участь у президентських виборах і навіть набрав понад 57 тисяч голосів. А після поразки натякнув на свою участь у виборах 2024 року.

Саша Барон Коен

Перед президентськими виборами в США випустив другу частину «Бората», де розіграв адвоката Трампа Рудольфа Джуліані.

Через 14 років Саша Барон Коен випустив сиквел культової комедії про пригоди казахського журналіста Бората Сагдієва. За сюжетом Борат повертається до США, щоб знайти чоловіка для своєї дочки. Події розгортаються на тлі пандемії коронавірусу і карантину, а також передвиборчої кампанії в Штатах.

Фільм вийшов перед виборами і спровокував скандал, в епіцентрі якого опинився адвокат Дональда Трампа, колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані. Коен розіграв підставну сцену з інтервʼю про коронавірус. Актриса, яка грала роль дочки Бората, представилася Джуліані телеведучою і брала у нього інтервʼю. У якийсь момент Джуліані ліг на ліжко і потрапив у кадр із розстібнутою сорочкою і долонею в штанах. Джуліані заявив, що його підставили. Трамп назвав Коена «шарлатаном», той у відповідь подякував їм обом за безкоштовну рекламу фільму.

Папа Франциск

При ньому католицька церква хоч і зі скрипом, а все ж намагається йти в ногу з часом.

Папа Римський Франциск — один з небагатьох по-справжньому «живих» понтифіків: він нерідко спілкується з пресою на спірні теми, чим дратує ватиканських чиновників.

Своїми висловлюваннями Франциск намагається задати церкві реформаторський тон. Так, у минулому році у Ватикані пройшов семінар з робототехніки і штучного інтелекту, а також саміт, присвячений сексуальному насильству в католицькій церкві. У цьому році Франциск виступив на захист цивільних союзів одностатевих пар, уперше призначив кардиналом у США темношкірого священника, який боровся з розбещувачами дітей у церкві, а ще заявив, що задоволення від гарної їжі і сексу «виходить безпосередньо від Бога». Завдяки йому Ватикан канонізує і оголосить покровителем інтернету 15-річного підлітка.

Vatican Media / Vatican Pool / Getty Images

Не забував понтифік і про Україну. Крім згадувань у молитвах, він займався питанням звільнення засудженого в Італії нацгвардійця Віталія Марківа.

Ліонель Мессі

Один з найкращих гравців в історії футболу став «заручником» свого клубу.

У цьому сезоні назріла криза в одному з найтитулованіших клубів світу — іспанській «Барселоні». У центрі кризи опинився шестикратний володар «Золотого мʼяча» Ліонель Мессі, який виступає за команду всю свою професійну карʼєру.

Наприкінці літа Мессі заявив, що хоче піти з «Барселони» через суперечки з тренером і керівництвом команди. Менеджери клубу поставили йому нездійсненні умови: заявили, що готові відпустити Мессі мінімум за 222 мільйони євро плюс відступні в розмірі 700 мільйонів євро, які прописані в його контракті. Гравцеві довелося залишитися, щоб не починати судових розглядів. Усе це позначилося на грі і самого Мессі, і команди в цілому. Цей рік «Барселона» закінчує на шостому місці в чемпіонаті Іспанії.

Джонні Депп

Розлучився з дружиною після звинувачень у домашньому насильстві, почав судитися, програв і фактично залишився без роботи.

Депп одружився з актрисою Ембер Герд у 2015 році. Уже в наступному році Ембер звинуватила чоловіка в домашньому насильстві, а ще через рік пара розлучилася. Усе це сталося в період розквіту руху #MeToo, коли актори і продюсери втрачали роботу через звинувачення в домаганнях.

У квітні 2018 року британський таблоїд The Sun написав, що Ембер Герд надала достатньо доказів того, що в шлюбі з Деппом була жертвою домашнього насильства. Голлівудські студії ніяк не відреагували. Депп найняв кращих адвокатів і подав на видання до суду.

Samir Hussein / WireImage

У 2020 році почалися слухання, і на них розкрилися деталі, які не робили честі ані Деппу, ані Герд. Зрештою Джонні Депп суд програв. Він лишився без ролі у «Фантастичних звірах» і, скоріше за все, йому не дозволять знятися навіть у камео «Піратів Карибського моря». Це, ймовірно, тільки початок.

Білл Гейтс

Став головним підозрюваним у конспірологів, попри те що пожертвував майже два мільярди доларів на боротьбу з пандемією.

З початком пандемії коронавірусу в соцмережах почали поширюватися конспірологічні теорії — і в них усе частіше згадували імʼя засновника Microsoft Білла Гейтса. За однією з теорій Гейтс створив коронавірус на замовлення фармацевтичних компаній. За іншою — він збирається чипувати людей під виглядом вакцинації від коронавірусу, щоб контролювати чисельність населення планети (за даними опитування, в це вірять 28 відсотків американців). Теорія про змову Гейтса перетнула Атлантику і вкоренилася в українській блогосфері.

Увесь рік Гейтсу доводилося спростовувати ці теорії змови. Не допомогло навіть те, що протягом року Фонд Білла і Мелінди Гейтс пожертвував на боротьбу з коронавірусом 1,75 мільярда доларів.

Євген Клопотенко

Увесь рік боровся за український борщ, вивів дискусію на міжнародний рівень і, здається, перемагає.

Роман Камко / «Бабель»

Україна і Росія вже не перший рік сперечаються про те, до чиєї національної кухні належить борщ. На початку 2020 року київський шеф-кухар і кулінарний експерт Євген Клопотенко запропонував внести український борщ до списку світової нематеріальної спадщини ЮНЕСКО і навіть зняв документальний фільм про традиції і рецепти приготування борщу в Україні. Поступово дискусія перемістилася не тільки в українські та російські, а й у західні ЗМІ — Forbes, The New York Times, The Times і багато інших.

У Мінкультури заявили, що приготування українського борщу увійде до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Наступний етап — визнання в ЮНЕСКО. Наприкінці грудня Євген Клопотенко мав модерувати батл з приготування борщу між пʼятьма українськими міністрами. Але шоу перенесли на наступний рік.

Михайло Єфремов

Убив людину в ДТП, то визнавав, то не визнавав провину під впливом адвокатів, але зрештою розкаявся і отримав тюремний термін.

Увечері 8 червня в центрі Москви російський актор Михайло Єфремов влаштував ДТП, в якому загинув 57-річний водій автофургона Сергій Захаров, який працював курʼєром в інтернет-магазині. Експертиза показала, що актор сів за кермо пʼяним. У його крові виявили 2,1 проміле алкоголю — такий показник може бути, якщо випити приблизно пляшку горілки.

Спочатку Єфремов визнав свою провину, розкаявся і попросив вибачення у сімʼї загиблого. Далі позиція артиста кілька разів змінювалася відповідно до тактики, яку обирав його адвокат Ельман Пашаєв. Спочатку Єфремов заявив, що нічого не памʼятає, потім говорив, що сидів на пасажирському сидінні. У цей час адвокат знаходив «свідків», які розповідали, що актора спеціально підставили, що за кермом був якийсь чоловік і що до аварії могли призвести «енергетичні діри».

Наприкінці процесу Єфремов змінив адвоката, визнав провину і отримав вісім років колонії. Пашаєва позбавили адвокатської ліцензії.

Моргенштерн (Алішер Моргенштерн-Валєєв)

Хейтив реперів за треки з трьох нот і чотирьох доріжок, а потім сам почав робити таку ж музику і несподівано для багатьох увійшов у топ переглядів в українському YouTube.

Перший раз Моргенштерн вистрілив ще в 2018 році, коли зняв серію «ИзиРеп»: він пояснював, як зроблені треки популярних виконавців, знімав пародійні кліпи і глумився з лірики — тобто, в принципі, захоплював ту саму територію, що й репер Фейс на початку карʼєри.

Як і Фейс, із пародійного, стьобного артиста він трансформувався в артиста «справжнього». Але якщо Фейс звів татуювання і записав «громадянський» опозиційний альбом, то Моргенштерн став схожий на тих, кого ще недавно висміював: з «ізі» бітами і примітивними, провокативними текстами «для тупих». Він не приховує свою позицію «робити гроші» і не гребує плагіатом. У каналу Моргенштерна майже девʼять мільйонів підписників. А його спільні треки з Тіматі та Елджеєм, записані цьогоріч, набрали понад 80 мільйонів переглядів кожен.