У Раді зареєстрували законопроєкт про медичний канабіс. Якщо його ухвалять, марихуану продаватимуть на кожному кроці? Ні! Але вона може допомогти хворим

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
У Раді зареєстрували законопроєкт про медичний канабіс. Якщо його ухвалять, марихуану продаватимуть на кожному кроці? Ні! Але вона може допомогти хворим

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Народні депутати від фракції «Голос» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Ініціативу також підтримали деякі нардепи від «Слуги народу» та «Європейської солідарності». Питання про використання марихуани для лікування важкохворих людей обговорюють в Україні не перший рік, а в парламенті вже кілька разів реєстрували подібні законопроєкти, наприклад у 2016 і 2019 роках. Активісти регулярно виходять на «Конопляний марш», а деякі пацієнти судяться за право лікуватися канабісом. «Бабель» вивчив текст законопроєкту та розповідає, що пропонують ухвалити депутати.

Більшість змін пропонують внести до закону «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори». Вони стосуватимуться тільки канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настойок канабісу та тетрагідроканабінолу (ТГК). Найголовніше: у законі має з’явитися чіткий поділ на промислові та лікарські коноплі. Автори пропонують вважати промисловими коноплями ті, що містять менше ніж один відсоток ТГК, а лікарськими — із більшим вмістом. Товари з промислових конопель, якщо в них не збільшиться відсоток ТГК, не вважатимуться наркотиками. Зараз умовно промисловими сортами вважають ті, вміст ТГК у яких менший ніж 0,08 відсотка. Решта вважається особливо небезпечним наркотиком.

При цьому в законопроєкті немає ані слова про канабідіол (КБД) — основну речовину, яка допомагає хворим. Саме КБД переважає в лікувальних сортах канабісу. Він не має психотропного ефекту, натомість має заспокійливий.

Промислові коноплі, як і зараз, — тільки для промислових цілей. На культивування таких сортів знадобиться дозвіл поліції, а про всю вирощену і продану продукцію треба буде звітувати. Їх заборонять культивувати в межах населених пунктів і поряд із ними, поблизу автомобільних доріг, залізничних шляхів та державного кордону. Промислові коноплі можна буде вирощувати в необмеженій кількості, продавати чи вивозити за кордон — теж.

Як використовують медичний канабіс?

  • Препарати з канабіноїдами успішно використовують для лікування хвороби Альцгеймера, епілептичних нападів, розсіяного склерозу, онкологічних захворювань, шизофренії, діабету другого типу, синдрому подразненого кишечника, хвороби Крона, виразкового коліту. Вони зменшують біль і ефективні при терапії ВІЛ.

  • Канабіс використовують у медикаментах у багатьох країнах: в Ізраїлі, Нідерландах, Чехії, Швейцарії, Австралії, Іспанії, Бельгії, Хорватії, Фінляндії, Великій Британії та деяких штатах США.

Лікувальні сорти — лише для наукових досліджень чи в медицині за призначенням лікаря. На вирощування знадобиться ліцензія — її видаватимуть на тисячу рослин. Культиватори таких конопель повинні укласти договір з лабораторією (або розмістити її на своїй території), яка буде регулярно перевіряти якість конопель і вміст у них ТГК. Ліцензія буде потрібна і тим, хто продаватиме насіння лікарських конопель або розсаду. Про обіг насіння, рослин і товарів з лікувальних конопель теж треба буде звітувати, але обмежень на це не буде.

Лікарні зможуть купляти, зберігати та призначати лікарські та промислові коноплі або препарати, вироблені з них. Це стосується і лікарів-ФОПів, якщо вони отримають відповідну ліцензію. Перелік дозволених препаратів затвердять пізніше, купити їх можна буде в аптеці тільки за рецептом лікаря. Іноземці, які приймають препарати з конопель і мають рецепт свого лікаря, зможуть отримати їх (або аналогічні) в Україні. Спеціальні дозволи для цього не знадобляться.

Лікувальні коноплі зможуть досліджувати науковці. Дозволи зможуть отримати вищі навчальні заклади та наукові установи. Їм дозволять вирощувати, купляти в Україні чи за кордоном, використовувати та знищувати медканабіс, але лише в малих кількостях. Використання з ненауковою метою каратиметься.