Команда BYHMC хоче побудувати в Бабиному Яру синагогу. Археологи знайшли на ділянці людські кістки — і критики проєкту звинуватили команду в тому, що вона оскверняє кладовище

Автори:
Катя Мещерякова, Катерина Коваленко
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Команда BYHMC хоче побудувати в Бабиному Яру синагогу. Археологи знайшли на ділянці людські кістки — і критики проєкту звинуватили команду в тому, що вона оскверняє кладовище

«Бабель»

Двадцять пʼятого грудня в Бабиному Яру археологи почали розкопки поблизу памʼятника «Менора» і знайшли два фрагменти кісток — ймовірно, людського черепа. Територію вивчали на замовлення Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC), яким керують Ілля Хржановський і Максим Яковер — там хочуть побудувати тимчасову синагогу. Проєкт BYHMC гаряче обговорюють вже кілька років, у нього чимало критиків і противників. Після того, як археологи знайшли на ділянці майбутнього будівництва фрагменти кісток, противники BYHMC обурилися і звинуватили команду в неповазі до єврейських законів, які забороняють будувати щось на місцях поховань. Максим Яковер заявив, що поховань там немає, а людські останки могли опинитися в цьому місці випадково.

Двадцять пʼятого грудня Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) почав пошукові роботи поблизу памʼятника «Менора». На ділянці хочуть побудувати тимчасову синагогу. Археологи перевіряли, чи немає на цьому місці поховань — колись тут розташовувався православний цвинтар, а єврейський закон забороняє будувати на кістках. Під час робіт на ділянці знайшли два фрагменти, схожі на кістки черепа людини. Незважаючи на це, в BYНMC заявили, що поховань там немає.

Розкопки обурили виконавчого віцепрезидента Конгресу національних громад України Йосипа Зісельса. Він пояснив, що розкопки ведуться на території старого Кирилівського православного цвинтаря, і знайдені кістки говорять про те, що будувати там не можна. Він звинуватив BYHMC в образі єврейських духовних і моральних цінностей. «Це провокація проти православних вірян, чиї рідні та близькі упокоєні на Кирилівському цвинтарі», — сказав він. За словами Зісельса, археологи, що працювали на розкопках, просто викинули знайдені кістки. Він закликав небайдужих підписувати звернення і таким чином протестувати проти синагоги. Звернення підписала майже тисяча осіб.

«Бабель»

Генеральний директор BYHMC Максим Яковер стверджує, що знайдені останки не є похованнями. «Їх знайшли у верхньому шарі — це наносний ґрунт, тобто цієї землі не було там 50—100 років тому», — пояснив він «Бабелю». Яковер наполягає, що обране ними місце — паркова зона, а кладовища там немає з 1929 року. Також він заперечує, що кістки викинули: «Це повна нісенітниця. Оскільки організація не має права на ексгумацію, рештки поклали там само, де знайшли».

Розкопки на замовлення BYHMC проводила компанія «Памʼять і Слава», говорить Яковер. Її рекомендував Український інститут національної памʼяті. Фахівці не знайшли поховань у цьому місці, говорить Яковер і обіцяє опублікувати детальний звіт найближчими днями. За його словами, BYHMC не порушував законів і погодив усі роботи з Міністерством культури і представниками Національного заповідника, в розпорядженні якого знаходиться ділянка.

BYHMC не хоче будувати синагогу в іншому місці. Як пояснив Яковер, ділянка біля «Менори» стала сакральним місцем для євреїв. «Менора — це зараз головне місце скорботи євреїв. Вони моляться або тут, або трохи далі до яру — саме тут і має бути синагога», — говорить він. BYHMC чекає від Мінкульту дозволу на будівництво, але сподівається відкрити її до кінця січня 2021 року.

Сергій Моргунов / «Бабель»