20 гарних подій поганого року: Маск уперше відправив людей у космос, Папа Римський підтримав ЛГБТ-союзи, черепаха Дієго врятував свій вид, вийшла PlayStation 5. Підсумки-2020

Автори:
Сергій Пивоваров, Артем Марков
Дата:

Цей рік запамʼятається переважно пандемією нового коронавірусу. Але в 2020-му у світі сталося й чимало доброго. SpaceX Ілона Маска першою з приватних компаній відправила астронавтів у космос. Уперше в історії католицької церкви понтифік виступив на захист цивільних союзів одностатевих пар. Ізраїльтяни почали миритися з арабами, а в Африці нарешті перемогли поліомієліт. Завершився один масштабний конфлікт — громадянська війна у Південному Судані. Український додаток Reface обійшов TikTok і Netflix в американському AppStore. І під кінець року вийшло нове покоління консолей PlayStation 5. Ми вибрали 20 важливих і позитивних подій 2020 року, про які ви могли забути.

1.

У ніч на 27 січня на церемонії вручення музичної премії «Греммі» всі головні нагороди зібрала американська співачка Біллі Айліш. Вона перемогла в номінаціях «Альбом року», «Запис року», «Пісня року», «Найкращий новий артист» і «Найкращий попвокальний альбом». І все це за дебютний альбом When We All Fall Asleep, Where Do We Go? і головний хіт — “Bad Guy”. Її старший брат Фінніас ОʼКоннел за роботу над цим альбомом теж отримав нагороду в номінації «Продюсер року».

Jeff Kravitz / FilmMagic

За кількістю нагород Біллі Айліш повторила рекорд 1981 року. І встановила новий — у свої 18 років стала наймолодшою лауреаткою «Греммі». Попередньою рекордсменкою була Тейлор Свіфт, яка отримала нагороду в 20 років.

2.

Головну нагороду кінопремії «Оскар» у номінації «Найкращий фільм» уперше в історії здобула стрічка іноземною мовою — драма південнокорейського режисера Пон Джун Хо «Паразити». Найкращим актором став Хоакін Фенікс — виконавець головної ролі у психологічному трилері «Джокер», а найкращою актрисою — Рене Зеллвегер за біографічну драму «Джуді».

Rich Fury / VF20 / Getty Images / Vanity Fair

3.

Південний Судан став незалежним у 2011 році, після багаторічних громадянських воєн у Судані. Уже в 2013 році в Південному Судані спалахнув конфлікт, який переріс у нову громадянську війну. Усе через протистояння між президентом Сальве Кіірою і віцепрезидентом Рієкою Мачарою, які представляли два основні народи країни — дінка і нуер. У серпні 2018 року сторонам вдалося домовитися про перемирʼя, яке діяло зі змінним успіхом наступні півтора року. Весь цей час президент та опозиція намагалися сформувати коаліційний уряд. Нарешті 22 лютого 2020-го Кііра та Мачара дійшли згоди, вибачилися один перед одним, склали присягу й оголосили війну закінченою. За час конфлікту від бойових дій та голоду загинуло близько 400 тисяч людей, мільйони стали біженцями, а багато міст перетворилися на руїни.

Giles Clarke / Getty Images

4.

На початку 2020 року світ закрився на карантин — зупинилося багато великих фабрик і заводів, припинилося транспортне сполучення. Через це вже до квітня повітря стало значно чистішим у багатьох індустріальних центрах світу. Причому не тільки в Європі, але і в Китаї, промисловість якого викидає стільки вуглекислого газу за місяць, скільки Україна за рік. Зі зникненням круїзних лайнерів і мільйонів туристів вода в каналах Венеції стала прозорою вперше за довгий час. Але перепочинок не врятує навколишнє середовище, кажуть кліматологи. Країни повинні домовитися інвестувати в «зелені» технології і скоротити викиди.

5.

SpaceX Ілона Маска першою з приватних компаній відправила астронавтів NASA на Міжнародну космічну станцію. У травні відбувся тестовий запуск корабля Crew Dragon з двома астронавтами на борту, який успішно доставив їх до МКС і назад. А «робочий» запуск SpaceX з повноцінною командою з чотирьох людей відбувся у листопаді. Ця місія стала першою з шести запланованих.

6.

У 1984 році астронавтка NASA Кетрін Салліван стала першою американкою, яка вийшла у відкритий космос. А в 2020-му Салліван стала першою жінкою, яка побувала у найглибшій точці планети — Маріанській западині.

7.

Всесвітня організація охорони здоровʼя оголосила про повну перемогу над природною формою поліомієліту в Африці. Це штам поліовірусу, який зустрічається в дикій природі. Він вражає переважно дітей у віці до пʼяти років, через інфекцію розвивається постійний параліч. З вірусом на континенті масово боролися з 1966 року. Останньою країною, яка перемогла хворобу, стала Нігерія.

In Pictures Ltd./Corbis / Getty Images

8.

У 2020 році ізраїльтяни почали миритися з арабами, з якими вони конфліктували понад 70 років з моменту проголошення незалежності. Перший мирний договір Ізраїль уклав з Обʼєднаними Арабськими Еміратами. Потім до договору приєднався Бахрейн. У жовтні Ізраїль та ОАЕ домовилися про безвіз — уперше в історії арабо-ізраїльських взаємин. А потім ще помирилися з Суданом і Марокко.

Kobi Wolf / Bloomberg / Getty Images

9.

У 1976 році самець гігантської галапагоської черепахи на прізвисько Дієго вирушив у заповідник Еквадору рятувати свій вид від вимирання. За цей час завдяки «неперевершеному» лібідо на світ зʼявилися 800 його нащадків. У 2020 році програма з відновлення популяції завершилася, і столітній Дієго повернувся додому — на Галапагоси.

Wikipedia

10.

У серпні додаток українських розробників Reface обійшов популярні TikTok і Netflix та посів перше місце в американському AppStore. Ця програма на основі нейромережі дозволяє замінювати обличчя на фото та відео та інші, при цьому зберігаючи міміку. Reface став популярним, зокрема, і завдяки Ілону Маску.

«Бабель»

11.

Лауреатом Нобелівської премії миру цього року стала Всесвітня продовольча програма — найбільша у світі гуманітарна організація, створена у 1961 році в рамках системи ООН. Щорічно вона допомагає майже 100 мільйонам людей у 88 країнах, які страждають від голоду.

Rein Skullerud / WFP / Getty Images

12.

Індійському слону Каавані 36 років, 17 з них він прожив у суворих умовах у зоопарку в столиці Пакистану Ісламабаді. Вісім років тому померла його слониха-партнерка, відтоді Каавана страждав від депресії. Звільнити «найсамотнішого слона у світі» вдалося завдяки масштабній кампанії, яку підтримала американська попзірка Шер. Каавану переселили в комфортні для нього умови — у заповідник Камбоджі.

Arne Immanuel Bänsch / picture alliance / Getty Images

13.

У жовтні на кінофестивалі в Римі представили документальний фільм «Франческо» про Папу Римського. У ньому Франциск виступив на захист цивільних союзів одностатевих пар. Журналісти зʼясували, що таку резонансну заяву понтифік зробив ще в інтервʼю 2019 року, але Ватикан цей фрагмент видалив.

Vatican Media / Vatican Pool / Getty Images

14.

Найгірша в рейтингу ФІФА (210 місце) збірна Сан-Марино перервала серію з 39 поразок поспіль, яка тривала шість років. У середині жовтня в рамках Ліги націй команда зіграла 0:0 з Ліхтенштейном. Через місяць оминули поразку вдруге поспіль — нульова нічия з Гібралтаром. Гравці плакали від щастя.

А ще гру Сан-Марино та Гібралтару вперше в історії обслуговувала повністю жіноча бригада арбітрів. І вона була з України, очолювана рефері Катериною Монзуль.

Dmytro Smolyenko / Ukrinform / Barcroft Media / Getty Images

15.

Зоологи давно підозрювали, що в роду лангурів Мʼянми є досі не вивчений вид цих мавп. Цього року здогад вдалося підтвердити завдяки нечисленним опудалам у музеях і посліду, який знайшли на схилах згаслого вулкана Попа. На честь цього вулкана й назвали новий вид мавп.

iStock / Getty Images Plus

16.

Шотландія першою у світі закріпила на законодавчому рівні безкоштовне забезпечення жінок гігієнічними засобами. Рішення ухвалили після чотирирічної кампанії Free Period Products, яка кардинально змінила громадську думку про менструацію. Кампанію очолила прессекретарка Шотландської лейбористської партії Моніка Леннон, яка і була однією з ініціаторів законопроєкту. Її активно підтримували паби, ресторани й навіть футбольні клуби.

Jeff J Mitchell / Getty Images

17.

Кліп на дитячу пісню “Baby Shark” став найпопулярнішим відео на YouTube. Відео з піснею про сімейство акул чотири роки тому випустила південнокорейська освітня компанія Pinkfong. На початоку листопада 2020 року кліп набрав понад сім мільярдів переглядів та обійшов попереднього рекордсмена — латиноамериканського співака Луїса Фонса з піснею “Despacito”.

Taylor Hill / Getty Images / Baby Shark

18.

Цього року в материковій частині Австралії вперше за майже три тисячі років зʼявилися тасманійські дияволи. На проєкт повернення тварин, які збереглися тільки на острові Тасманія, зоологи витратили 16 років.

iStock / Getty Images Plus

19.

Американський журнал Time уперше вибрав «Дитину року». Титул здобула 15-річна школярка з Колорадо Гітанджалі Рао. Вона з 10 років займається дослідженнями у сфері IT, епідеміології та генетики. За допомогою науки і технологій вона намагається вирішувати різні проблеми — від забрудненої питної води до опіоїдної залежності. Одна з останніх її розробок — сервіс Kindly, який може виявляти кібербулінг.

Rachel Murray / Getty Images / MAKERS

20.

З 12 листопада надійшла в продаж ігрова консоль нового покоління PlayStation 5 від японської компанії Sony. Тільки за перший місяць PS5 побила рекорди продажів усіх попередніх поколінь консолі. Її виходу чекали настільки, що в Лондоні до старту продажів PS5 навіть ненадовго видозмінили вказівники й перейменували кілька станцій метро.

Robin Pope / NurPhoto / Getty Images

Robin Pope / NurPhoto / Getty Images