Що подивитись у вихідні. П’ятий сезон «Простору», новий постапокаліптичний серіал за романом Стівена Кінга та драма з зіркою «Чорної Пантери» Чедвіком Боузманом

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Що подивитись у вихідні. П’ятий сезон «Простору», новий постапокаліптичний серіал за романом Стівена Кінга та драма з зіркою «Чорної Пантери» Чедвіком Боузманом

Karolina Uskakovych / «Бабель»

За останній тиждень на Netflix та Amazon Prime Video з’явилося п’ять цікавих новинок. Серед них — п’ятий сезон науково-фантастичного серіалу «Простір» (його вже назвали одним із найкращих), нова драма з зіркою «Чорної Пантери» Чедвіком Боузманом, постапокаліптичний серіал «Протистояння» за романом Стівена Кінга (у ньому зіграли Ембер Герд та Александр Скашґорд), а також трилер «Маленькі красиві речі» про загадковий злочин у балетній школі. Короткий гід «Бабеля».

Трилер «Маленькі красиві речі»

Про що серіал. В основі Тiny Pretty Things — однойменний роман Сони Чарайпотри та Доніель Клейтон, що розповідає про елітну балетну академію, у якій стався злочин— хтось зіштовхнув найкращу ученицю, Кессі, з даху. Справу розслідує поліція. Проте інші учні більше стурбовані тим, хто тепер замінить приму-балерину. Серед головних претендентів — Бет, яка готова на будь-що, аби отримати омріяне звання, та нова учениця Невеа, яка відчайдушно намагається змінити своє життя.

Tiny Pretty Things / Netflix / шоуранер — Майкл МакЛеннан / у головних ролях — Бреннан Клост, Касмір Джоллет, Шон Бенсон / тривалість — 10 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 50%.

Що кажуть критики. Ready Steady Cut називає Tiny Pretty Thing чудовим доповненням переліку підліткових серіалів. Decider вважає, що у серіалі багато незграбних діалогів та «клішованих» персонажів.

Постапокаліптичний серіал «Протистояння»

Про що серіал. «Протистояння» — екранізація популярного роману Стівена Кінга. За сюжетом, смертоносний вірус знищив 99,4 відсотка населення планети. У живих лишилася лише невелика група людей. Частина з них починає отримувати дивні «видіння» від Матері Абігайл — немолодої жінки, яка називає себе посланницею Бога. Під її керівництвом у місті Боулдер виникає невелика спільнота вцілілих. Тим часом у Лос-Анджелесі формується інше угруповання. Ним керує загадковий чоловік на ім’я Рендалл Флегг. Він хоче правити новим постапокаліптичним світом.

The Stand / Amazon Prime / шоуранер — Бенджамін Кавелл / у головних ролях — Александр Скашґорд, Ембер Герд, Джеймс Марсден, Кетрін МакНамара / тривалість — 10 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 67 %.

Що кажуть критики. Collider пише, що «Протистояння» — хороший горор, але не настільки вражаючий, як очікували. Rolling Stone зазначає, що нова екранізація Кінга має кілька вдалих моментів, проте специфічна структура серіалу «висмоктує з нього життя».

Фантастичний серіал «Простір», п’ятий сезон

Про що серіал. В основі «Простору» популярна серія романів Джеймса Корі. Події у серіалі розгортаються у 2350-х. На той час людство вже колонізувало космос, Земля стала практично непридатною для життя, а в Сонячній системі утворилися три фракції — земляни, марсіани та жителі Поясу. Вони підтримують між собою хиткий мир, проте загадкова змова може все зруйнувати. Простий капітан космічного корабля Джим Голден та його команда опиняються у самому вирі заплутаних подій.

The Expanse / Prime Video / шоуранери — Марк Фергюс і Говк Остбі / у головних ролях — Томас Джейн, Стівен Стрейт, Кас Анвар, Домінік Тіппер / тривалість — 10 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 100%.

Що кажуть критики. AV Club пише, що «Простір» залишається одним із найкращих науково-фантастичних серіалів. Inverse порівнює новий сезон «Простору» з п’ятим епізодом «Зоряних воєн» і зазначає, що зараз серіал масштабніший і кращий, ніж будь-коли раніше.

Драма «Ма Рейні: Матір блюзу»

Про що фільм. Чикаго 1920-х. Темношкіра співачка Гертруда «Ма» Рейні, яку називають легендою блюзу, саме записує новий альбом. Несподівано її кар’єра опиняється під загрозою — лейбл планує відібрати в Рейні всі права на музику. Амбітний трубач Леві теж мріє про музичну кар’єру і вирішує допомогти Гертруді. В основі картини — пʼєса відомого драматурга Огаста Вілсона. За неї він отримав Пулітцерівську премію. Головні ролі виконали Віола Девіс та зірка «Чорної Партнери» Чедвік Боузман. Це остання роль актора. Цього року він помер від раку.

Ma Rainey's Black Bottom/ Netflix / режисер — Джордж Вулф / у головних ролях — Чедвік Боузман, Віола Девіс, Тейлор Пейдж, Колман Домінго / тривалість — 1 година 34 хвилини / рейтинг Rotten Tomatoes — 99%.

Що кажуть критики. The Washington Post відзначає неймовірну акторську гру Віоли Девіс та Чедвіка Боузмана. Financial Times пише, що «декламаційний» стиль стрічки навряд чи сподобається всім, проте рівень акторської гри сповна компенсує театральність фільму.

Документальний мінісеріал «Різник»

Про що серіал. The Ripper розповідає історію одного з найрозшукуваніших злочинців Великої Британії Пітера Саткліффа. Протягом 1975—1980-х він убив 13 жінок у Манчестері та Йоркширі, за що правоохоронці прозвали його «Йоркширським різником» — на кшталт Джека-Різника. У чотирьох епізодах серіалу автори The Ripper розповідають, як правоохоронці намагалися спіймати злочинця та чому різні соціальні, політичні та економічні чинники дозволили Саткліффу переховуватися від поліції шість років, аж до арешту в 1981-му.

The Ripper / Netflix / шоуранери — Джессі Вайл, Елена Вуд / у головних ролях — Алан Вайтгаус, Кіт Геллавелл, Майк Грін / тривалість — 4 епізоди / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. Decider рекомендує переглянути серіал. Видання зазначає, що автори застосовують новаторський підхід: замість того, щоб розповідати про самого вбивцю, досліджують фактори, які сповільнили розслідування справи.