Діти набагато легше за дорослих хворіють на COVID-19. У цьому їм допомагає «наївний» імунітет або маленький ніс, або все разом. Переказуємо матеріал Nature

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
Діти набагато легше за дорослих хворіють на COVID-19. У цьому їм допомагає «наївний» імунітет або маленький ніс, або все разом. Переказуємо матеріал Nature

Maja Hitij / Getty Images

Учені звернули увагу, що діти, особливо віком до десяти років, рідше за дорослих заражаються коронавірусом і легше хворіють. А ті, хто все ж підхопили інфекцію, рідко отримують позитивні ПЛР-тести. На думку дослідників, секрет успіху криється в дитячій імунній системі. В силу юного віку вона погано «тренована», не переобтяжена зайвими «знаннями» і може швидко справлятися з новими вірусами. Якщо так, учені мають знайти відповідь на інше важливе питання — чому та сама схема не працює з іншими вірусами, які спричинюють важкі хвороби у дітей. «Бабель» переказує матеріал Nature про те, чому діти виявилися краще підготовленими до нового коронавірусу і як це трактує наука.


Діагностувати COVID-19 дітям за допомогою ПЛР-тестів складно — часто вони показують хибно негативний результат

Реакція дітей на вірус відрізняється від реакції дорослих — частіше за все вони хворіють в легкій формі або зовсім без симптомів. Ще одна особливість — навіть коли у деяких дітей зʼявляються симптоми і антитіла проти SARS-CoV-2, їхні ПЛР-тести на коронавірус майже ніколи не показують позитивний результат.

Цього висновку вчені дійшли дослідним шляхом. У дослідженні брали участь троє дітей віком до десяти років, чиї батьки заразилися коронавірусом. У всіх дітей розвинулися антитіла проти SARS-CoV-2, а у двох були легкі симптоми хвороби. Протягом 28 днів, коли діти були в тісних стосунках із зараженими батьками, їх тестували 11 разів. За весь цей час ніхто з трійці не отримав позитивний тест на COVID.

Дослідження показують, що навіть у дітей, у яких розвивається рідкісне, але важке ускладнення коронавірусу — синдром мультисистемного запалення — позитивний тест буває приблизно в 29% випадків.

Дитяча імунна система набагато швидше блокує коронавірус

Річ у типах антитіл, які виробляються у дітей у відповідь на інфекцію. У ході дослідження імунолог Колумбійського університету Донна Фарбер виявила, що у дітей здебільшого виробляються антитіла, націлені на «шиповий» білок коронавірусу, за допомогою якого він проникає в організм.

У дорослих, окрім цього, виробляються ще й антитіла проти білка нуклеокапсида — він допомагає SARS-CoV-2 розмножуватися. Зазвичай такі антитіла зʼявляються, коли вірус надійно облаштувався в організмі. Оскільки у дітей цих антитіл немає, ймовірно, їхня імунна система знищує SARS-CoV-2 до того, як він встигне розмножитися.

За словами Мелані Ніланд, імунолога з Дитячого дослідницького інституту Мердока в Мельбурні, дитяча імунна система так швидко блокує вірус, що діагностичний тест просто його «не бачить».

SOPA Images / Contributor

«Наївний» дитячий імунітет реагує на нові віруси краще, ніж «досвідчений» дорослий

В організмі кожної людини є Т-клітини — лімфоцити. Протягом усього життя вони «навчаються» розпізнавати і знищувати клітини, які несуть чужорідні антигени. Згодом в організмі зʼявляються Т-клітини памʼяті — вони зберігають інформацію про попередні віруси і на її підставі формують швидку імунну відповідь.

На думку доктора Фарбер, причина, через яку дитяча імунна система так добре протистоїть коронавірусу, криється у відносній «наївності» її Т-клітин. Вони не перевантажені зайвими знаннями, не витрачають час на «роздуми» і аналіз, а просто оперативно реагують на новий вірус.

Аласдер Манро, який вивчає дитячі інфекційні захворювання в Університетській лікарні Саутгемптона, визнає, що у випадку з коронавірусом дитяча вроджена імунна відповідь значно ефективніша за набуту дорослу — вона швидша й масштабніша. Але якщо так, то одразу виникає інше питання — чому це не працює з іншими вірусами, які спричинюють важкі захворювання у дітей.

Можливо, річ зовсім не в цьому

Є ще кілька поки не підтверджених теорій. Діти є головними розповсюджувачами сезонних коронавірусів, які спричинюють застуду. Деякі дослідники припускають, що антитіла до «рядових» коронавірусів можуть захищати їх і від SARS-CoV-2.

Згідно з іншою гіпотезою, діти отримують меншу дозу вірусу, ніж дорослі, тому що у дитячому носі менше рецепторів ACE2. Саме їх деякі коронавіруси використовують, щоб потрапити в клітини людського організму. Менше рецепторів — нижча ймовірність захворіти.

Швидше за все, однієї простої відповіді на питання, чому COVID-19 менше впливає на дітей, ніж на дорослих, немає і не буде. «Біологія рідко буває настільки простою», — резюмує доктор Аласдер Манро.

Vyacheslav Madiyevskyy / Ukrinform / Barcroft Media / Getty Images