Викладач Українського католицького університету Петро Гусак вважає, що вакцини та 5G — це всесвітня змова. Керівництво університету каже, що не може впливати на приватні погляди викладачів

Автор:
Дмитро Раєвський
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Викладач Українського католицького університету Петро Гусак вважає, що вакцини та 5G — це всесвітня змова. Керівництво університету каже, що не може впливати на приватні погляди викладачів

«Бабель»

У Facebook-спільності «Вакцинація: питання та відповіді» обговорюють публічну позицію викладача Українського католицького університету Петра Гусака, який вважає пандемію ковіду та вакцинацію від нього міжнародною змовою. «Бабель» розібрався у причинах невдоволення користувачів і запитав керівництво УКУ, як їхній заклад ставиться до позиції Петра Гусака і вакцин взагалі.

Петро Гусак — доцент кафедри філософії Українського католицького університету та керівник громадської організації «Товариство «Рух за життя», яке проводить заходи проти абортів. На своїй сторінці у Facebook він ділиться з підписниками своїми роздумами щодо коронавірусу та вакцинації.

Ось деякі з них:

Вакцинація — це зло: «Владні мужі усіх рангів і посад — церковні і світські: я не вакцинуватимусь! — і вживатиму усіх доступних мені засобів, щоб захистити від вакцинації себе і своїх рідних».

Медичні маски — це зло: «Маска дебілізує: через недоотримання кисню з повітря відмирають нейрони головного мозку — особливо в мозку, що розвивається. Знімайте з Вашої дитини маску при кожній нагоді!» А ще діти, на думку Гусака, від масок помирають.

Білборди, які нагадують про соціальну дистанцію, — це зло: «Бігборди мають на меті «атомізувати» людей, розділити, застрашити, позбавити свободи пересування: замкнути вдома... Ці бігборди — це частина «соціальної інженерії», яку над нами здійснюють від березня 2020 (а готували її значно раніше). Й пізнати пана по халявах: бігборди профінансовані UNICEF та USAID».

Карантин навесні мав на меті пробудження юдейського месії. Це — зло: «Все було заточено під прихід Машіаха в час Песаху, поряд з ним не могло бути іншого — Воскреслого Месії та інших релігійних культів... Але щось пішло не так: чи то труп раббі Шнеєрсона не воскрес, чи той «хтось інший» не прийшов».

У 5G-зв’язку теж немає нічого доброго — це частина плану: «А ця вакцина взагалі мала би бути екстраординарною: окрім власне вакцинного матеріалу, там можуть бути домішані наночастинки, які взаємодіятимуть з електромагнітними сигналами певної частоти (що їх, наприклад, можуть транслювати через мережу 5G), і вакцинований організм стане в певному сенсі керованим ззовні».

Вороже ставлення до вакцин від коронавірусу не є офіційною позицією Католицької церкви. Папа Римський Франциск навесні закликав до міжнародної співпраці для розробки вакцини та наголошував на тому, що вона має бути доступною навіть найбіднішим людям. Українська греко-католицька церква, під патронатом якої працює УКУ, офіційно поділяє точку зору Франциска.

Керівництво УКУ каже, що не може впливати на приватні погляди Петра Гусака. «Петро Гусак є добрим викладачем філософських дисциплін у ділянці метафізики. Але він не є працівником факультету наук про здоровʼя, не є фахівцем з епідеміології чи імунології, не читає курсів, повʼязаних з цими ділянками, не очолює жоден з підрозділів УКУ. Ми не можемо контролювати те, що думають чи пишуть наші викладачі чи студенти. Ми можемо оцінювати їхній доробок і його вартість при атестації чи продовженні контракту», — відповів «Бабелю» перший проректор університету Тарас Добко.

Він розповів, що в УКУ діє проєкт Fighting Misinformation in Vaccination для подолання упереджень щодо вакцинації серед священників і вірян, а також працює «Школа вакцинації для медсестер». Сам Тарас Добко щороку вакцинується від грипу та підтримує таку практику.