Китайський мільярдер Гуо Веньгуй утік до США, впливає на американську політику та називає інших дисидентів «шпигунами Пекіну». Проте усе більше людей кажуть, що насправді він сам шпигун, і ось чому

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Китайський мільярдер Гуо Веньгуй утік до США, впливає на американську політику та називає інших дисидентів «шпигунами Пекіну». Проте усе більше людей кажуть, що насправді він сам шпигун, і ось чому

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Гуо Веньгуй — китайський мільярдер і друг колишнього радника президента США Стівена Беннона. Він стверджує, що втік з Китаю через політичне переслідування і є дисидентом, проте більша частина його біографії залишається таємницею. У Веньгуя щонайменше чотири імені та три дати народження. Він веде пропагандистський сайт, де намагається впливати на американську політику. На початку цього року він разом з Бенноном створив організацію, метою якої є «повалення Комуністичної партії Китаю», проте здебільшого критикує інших дисидентів і називає їх шпигунами. Загалом Гуо Веньгуй вбачає провину Компартії майже в усьому — навіть в арешті Стівена Беннона та зникненні рейсу 370 Malaysia Airlines. Проте усе більше людей підозрюють, що все не так просто і що насправді саме Гуо Веньгуй може бути агентом Китаю. «Бабель» розповідає деталі заплутаної історії.

У жовтні видання New York Post опублікувало новий компромат на сина Джо Байдена Хантера. Зазначалося, що у 2015 році той нібито організував зустріч батька з топменеджером української енергетичної компанії Burisma Вадимом Пожарським. У окремій публікації журналісти повідомили про зв’язки Хантера Байдена з китайськими чиновниками — зокрема, працівниками корпорації CEFC China Energy Co.

Підставою для обох матеріалів стало нібито листування Хантера Байдена, надане журналістам New York Post особистим адвокатом Дональда Трампа Рудольфом Джуліані. Його виявили на ноутбуці, який Хантер нібито здав на ремонт у рідному штаті Джо Байдена — Делавері.

Невдовзі після появи першої публікації Twitter та Facebook обмежили поширення статті через ненадійність джерел, демократи спростували наведені у ній дані, а один з авторів відмовився від авторства. У «зливі» даних запідозрили Росію. Проте згодом низка користувачів мережі помітила дещо дивне.

За кілька тижнів до того, як резонансні листи отримали журналісти New York Post, про них повідомили кілька акаунтів у YouTube та Twitter. Наприкінці вересня це зробив YouTube канал 路德社LUDE Media. Згодом повідомлення про дані з ноутбука Хантера Байдена, повʼязані з «великими грошима та секс-скандалом», опублікувала у Twitter організація Himalaya Global.

А вже після появи публікації New York Post новий компромат про Хантера почав з’являтися на маловідомому сайті GNews. Видання, зокрема, написало про ймовірні стосунки сина Джо Байдена з Компартією Китаю та опублікувало фото та відео Хантера з різними жінками.

Усі три джерела мали дещо спільне — вони належали загадковому китайському мільярдеру Гуо Веньгую, який тісно співпрацює з колишнім радником Дональда Трампа Стівеном Бенноном.

Постери з Гуо Веньгуєм, Стівом Бенноном та Руді Джуліані, створені прихильниками руху «Новий федеральний штат Китай». Постер Гуо з Руді Джуліані опублікували у мережі напередодні появи компромату на Хантера Байдена.

Біографія Веньгуя доволі заплутана. З різних джерел відомо, що у нього кілька імен — Гуо Веньгуй, Майлз Квок, Майлз Гуо, Гуо Вугі та Гyо Хаоюн. Видання одностайні в тому, що йому 50 років, проте називають різні дати народження — 2 лютого, 10 травня та «десь у червні».

Достеменно відомо, що у минулому Веньгуй був одним з найбагатших бізнесменів Китаю. Він заробив мільярди на нерухомості та мав зв’язки у верхівці Комуністичної партії. Одним з найвпливовіших друзів Веньгуя був Ма Цзянь, колишній заступник директора Бюро національної безпеки Китаю. Проте після того як у 2014 році Ма Цзяня звинуватили у корупції, Веньгуй утік до США, вважаючи, що буде наступним.

Пізніше китайський суд звинуватив Ма Цзяня у тому, що він незаконно підтримував бізнес Гуо Веньгуя — відправляв силовиків погрожувати його конкурентам та змушував чиновників затверджувати його ділові угоди. Гуо усе заперечує. З його слів, Компартія просто намагається його очорнити.

Від моменту, коли Гуо Веньгуй прибув до США, він активно працював над тим, щоб створити собі репутацію дисидента та противника чинної китайської влади. У 2017 році він почав роздавати інтерв’ю західним ЗМІ, розповідаючи про політичні переслідування та корупцію китайських чиновників.

Того ж року він познайомився з колишнім радником Дональда Трампа Стівеном Бенноном і вони почали працювати разом — за словами Беннона, на ґрунті спільної нелюбові до Комуністичної партії Китаю. На початку цього року вони створили рух із назвою «Новий федеральний штат Китай» (метою руху було «повалити Компартію») і організацію Нimalaya Supervisory Organization, філії якої з’явилися в інших країнах, зокрема, у Великій Британії, Австралії та Новій Зеландії.

Згодом Беннон та Веньгуй створили спільну медійну компанію — GTV Media Group. Саме вона керує сайтом GNews, який просуває пропаганду проти Хантера Байдена і останнім часом звинувачує його у зв’язках з Китаєм. Це далеко не поодинокий випадок.

Guo Wengui / Twitter

Гуо знаходить зв’язки з китайською владою майже в усьому. Коли у серпні 2020 року ФБР затримало Стівена Беннона через шахрайство з будівництвом стіни на кордоні з Мексикою, Гуо заявив, що усе це — частина плану китайського уряду. Одного разу він назвав Компартію причетною навіть до зникнення літака рейсу 370 Malaysia Airlines у 2014 році. Проте найбільше Гуо Веньгуй любить звинувачувати у стосунках з Компартією інших дисидентів.

Від наклепів Веньгуя вже постраждали пастор і засновник християнської некомерційної організації з захисту прав людини ChinaAid Боб Фу та активіст Ву Цзяньмін — він веде YouTube-канал, де публікує критичні матеріали про Китай.

Веньгуй називає обох агентами Компартії та бореться з ними за допомогою своїх численних прихильників. Двадцять сьомого вересня він опублікував відео, у якому пригрозив направити дві сотні товаришів до будинку Фу: «Тільки-но наші товариші прийдуть, вони ніколи не відступлять. Ми не будемо розпочинати іншу кампанію, доки не покінчимо з тобою».

Невдовзі після цього під будинком Фу почалися протести. Зрештою людей стало так багато, що пастор з родиною були змушені залишити дім. До Ву Цзяньміна протестувальники приходили чотири рази.

У обох дисидентів не було жодних контактів з Гу до того, як той розпочав проти них дезінформаційну кампанію. Вони вважають, що цьому є лише одне пояснення — сам Гуо Веньгуй є агентом Компартії. За словами Ву Цзяньміна, лише у такому разі той може намагатися «заглушити його голос». Боб Фу наводить інший аргумент — він зазначає, що офіційні китайські пропагандистські сайти на кшталт Global Times атакують тих самих дисидентів, що й Гуо.

Звинувачення у шпигунстві серед китайських дисидентів загалом не є рідкістю. Проте у тому, що Гуо Веньгуй має зв’язки з Компартією, переконана також компанія Strategic Vision.

У 2018 році китайський мільярдер винайняв її, щоб знайти інформацію про людей, які, зі слів Гуо, мали звʼязки з китайськими топчиновниками. Однак коли фахівці Strategic Vision взялися до роботи, то дізналися, що відомості про більшість з цих людей у офіційних базах даних були засекречені — це зазвичай означає, що іноземець допомагає американському уряду.

У судовому позові проти Гуо представники компанії зазначили, що він їх обдурив і ніколи не збирався використовувати результати досліджень Strategic Vision проти Комуністичної партії Китаю, бо він не дисидент, а «мисливець за дисидентами, пропагандист та агент на службі КНР».

Попри усе це жодних підтверджень того, що Гуо Веньгуй справді пов’язаний з Компартією, поки немає. Сам він заперечує будь-які стосунки з владою Китаю і називає чутки про це дезінформацією. Фахівці зазначають, що гіпотетично він просто може бачити інших противників режиму Сі Цзіньпіна суперниками за фінансування та підтримку американського уряду.

Дружба Гуо зі Стівом Бенноном та його втручання в американські вибори породжує значно більше питань. Хоча б через те, що видання GNews часто включає у матеріали про Хантера Байдена інформацію, яку доволі легко спростувати, та підриває довіру до історії, яку намагався просунути у New York Post Джуліані.

Проте аналітики припускають, що усе має причину, і якщо Гуо справді є агентом Пекіну, то в такий спосіб влада Китаю намагається перестрахуватися і підірвати довіру до найближчого оточення Байдена у разі його перемоги.

«Усе, що пов’язане з Гуо, автоматично втрачає довіру. Якщо Комуністична партія хотіла втрутитися у вибори у США, то він — найкраща людина, щоб це зробити», — каже Боб Фу.