«Схеми»: СБУшник Андрій Наумов записав нерухомість і авто на родичів. Про це говорять їхні декларації

Автор:
Дмитро Раєвський
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
«Схеми»: СБУшник Андрій Наумов записав нерухомість і авто на родичів. Про це говорять їхні декларації

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Двадцять девʼятого жовтня, поки реєстр електронних декларацій тимчасово не працював, журналісти програми «Схеми» опублікували розслідування про нинішнього главу Управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. За їхніми даними, Наумов приховує основну частину своєї нерухомості та майна, і це помітно саме з декларацій самого чиновника, його матері й цивільної дружини. 27 жовтня Конституційний суд України скасував електронне декларування чиновниками своїх доходів. Наступного дня Національне агентство з запобігання корупції було змушене закрити реєстр декларацій. Після того як Кабінет міністрів розпорядився відновити доступ до реєстру, він знову запрацював. Електронні декларації чиновників за останні роки були головним приводом для журналістських розслідувань і антикорупційних кримінальних справ. «Бабель» переказує суть розслідування «Схем» максимально коротко.

Андрій Наумов прийшов у СБУ після призначення главою відомства Івана Баканова, тобто не раніше 29 серпня 2019 року. Точнішої дати немає — Служба безпеки не надає інформацію про своїх співробітників. Зараз він керує Управлінням внутрішньої безпеки СБУ. До того Наумов 12 років пропрацював у Генпрокуратурі та близько двох років — у Державному агентстві з управління зоною відчуження.

У Чорнобилі Наумов спочатку займався будівництвом промислових обʼєктів, а потім керував держпідприємством «Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження». Зараз Державне бюро розслідувань веде кримінальну справу про зловживання і корупцію на цьому підприємстві. Фігурує в ньому і Наумов. Але більш детальну інформацію журналістам отримати не вдалося — у ДБР відповідають, що причетність Наумова поки не підтверджена.

Офіційно у Наумова немає власного житла та автомобіля. Остання публічна декларація — за 2019 рік, подана як раз перед приходом в СБУ. За цією декларацією у чиновника є лише орендована квартира в Києві, службове житло в Чорнобилі та позашляховик Toyota FJ Cruiser, записаний на його матір, Ірину Наумову. Зате у його сина Кирила є своя квартира в Києві, а у колишньої дружини Юлії — земельна ділянка в Київській області. За 2020 рік декларації Наумова немає — СБУ засекретила звітність своїх співробітників.

На матір Наумова, крім позашляховика, записаний будинок в Київській області та квартира в ЖК Alter Ego в Печерському районі Києва, площею понад 100 квадратних метрів. Журналісти «Схем» зʼясували, що квартиру Ірина Наумова купила у 2019 році за зниженою ціною — 1 191 300 гривень за ринкової вартості від 4,5 до 5,5 мільйона гривень. Ніяких заробітків, крім невеликого бізнесу з продажу саморобних ляльок, в Ірини Наумової немає. Біля ЖК Alter Ego журналісти регулярно помічали чорний Mercedes, який міняв номери. Один раз з нього вийшов Андрій Наумов.

Попередній власник квартири — Костянтин Ученик, власник компанії «Маяк-Вестдом», яку повʼязують з колишнім главою СБУ Валерієм Хорошковським. Компанія займається нерухомістю. До 2016 року в «Маяк-Вестдом» працювала цивільна дружина Андрія Наумова, Ганна Ревенко. У 2019 вона задекларувала два автомобілі — Volkswagen Crafter і позашляховик Toyota RAV4 сумарною вартістю до 1,34 мільйона гривень.

Ревенко, якщо вірити її соцмережам, живе в смт Гребінки під Києвом. Там же знаходяться земельна ділянка і будинок, записані на Ірину Наумову. Біля будинку журналісти бачили той самий чорний Mercedes, що й біля ЖК Alter Ego. Журналісти «Схем» стверджують, що Андрій Наумов користується будинком, квартирою та авто, записаними на родичів і близьких. Квартира куплена за зниженою ціною, що можна розцінювати або як отримання подарунка, який чиновник не мав права приймати, або як спробу уникнути податків.